1 NARZĄDY ZMYSŁÓW M.Bartosiewicz, A.Kroma, D.Wertelecka, A.Zając
2 SPIS TREŚCI: UCHO- narząd słuchu UCHO- narząd słuchu UCHO- narząd słuchu UCHO- narząd słuchu OKO- narząd wzroku OKO- narząd wzroku OKO- narząd wzroku OKO- narząd wzroku JĘZYK- narząd smaku JĘZYK- narząd smaku JĘZYK- narząd smaku JĘZYK- narząd smaku SKÓRA- narząd czucia SKÓRA- narząd czucia SKÓRA- narząd czucia SKÓRA- narząd czucia NOS- narząd węchu NOS- narząd węchu NOS- narząd węchu NOS- narząd węchu
3 Człowiek dysponuje pięcioma zmysłami, Człowiek dysponuje pięcioma zmysłami, które informują go o tym co się dzieje wokół niego. Są to: wzrok smak węch dotyk słuch
4 UCHO- narząd słuchu Uszy człowieka są przystosowane do odbierania wrażeń dźwiękowych, a także do odbierania informacji o położeniu i ruchach głowy. Ich położenie pozwala na dokładne umiejscowienie w przestrzeni źródła dźwięków.
5 OKO- narząd wzroku Budowa oka człowieka pozwala na precyzyjne widzenie różnobarwnych przedmiotów i na ustawienie ostrości widzenia przedmiotów różnie odległych od oka.
6 JĘZYK- narząd smaku Zmysł smaku pozwala wyczuć chemiczny skład pokarmu. Człowiek rozróżnia wiele smaków: słony, słodki, kwaśny, gorzki, ostry i pikantny.
7 SMAKI NA JĘZYKU słodki gorzki kwaśny słony
8 SKÓRA- narząd czucia Zlokalizowane w skórze nerwy i ciałka dotykowe pozwalają na odbiór bodźców ze świata zewnętrznego i w porę ostrzegają przed niebezpieczeństwem, reagując na gorąco, zimno lub ból.
9 NOS- narząd węchu Istota tego zmysłu polega na umiejętności rozpoznawania występowania określonych związków chemicznych lub ich mieszanin w otoczeniu. U człowieka receptory zapachowe znajdują się w kanałach nosowych.
10 ŹRÓDŁA: Encyklopedia Biologia, wyd. GREG, Kraków 2009 Encyklopedia Biologia, wyd. GREG, Kraków 2009 Poznać Zrozumieć, podręcznik do biologii, red. Poznać Zrozumieć, podręcznik do biologii, red. B. Gąsińska, M. Sobolewska- Łącka, Warszawa 2009 B. Gąsińska, M. Sobolewska- Łącka, Warszawa 2009