Właściwości i budowa cieczy Ciecze zmieniają swój kształt w zależności od kształtu naczynia, w którym się znajdują. Łatwo więc zmienić ich kształt. Trudno jest zmienić ich objętość, ponieważ są mało ściśliwe.
Ciecze tworzą samorzutnie swoją górną powierzchnię, która nazywa się powierzchnią swobodną. Powierzchnia swobodna cieczy tworzy zawsze płaszczyznę poziomą.
Ciecze są najczęściej złymi przewodnikami ciepła. Konwekcja jest to zjawisko przenoszenia ciepła polegające na samorzutnym wypływaniu cieplejszej cieczy ku górze.
Przewodnictwo elektryczne cieczy Niektóre ciecze przewodzą prą elektryczny. Nazywa się je elektrolitami.Są nimi między innymi wodne roztwory kwasów (np. octu) lub soli (np. soli kuchennej).. Ciecze, które nie przewodzą prądu elektrycznego – nieelektrolity – to np. woda destylowana, olej, denaturat, nafta, roztwór cukru.
Właściwości cieczy wynikają z ich budowy. Cząsteczki cieczy w porównaniu z ciałami stałymi słabiej się przyciągają. Znajdują się w nieco większych odległościach od siebie i dlatego ciecze nie mają określonego kształtu (kształt nadaje naczynie, w którym się ona znajduje).
Rozszerzalność temperaturowa cieczy Ciecze, podobnie jak ciała stałe, charakteryzują się dużą rozszerzalnością temperaturową. Ciecze, pod wpływem temperatury zmieniają swoją objętość. Zjawisko to znalazło zastosowanie w produkcji termometrów. W zbiorniczkach termometrów znajduje się najczęściej alkohol etylowy zabarwiony na niebiesko lub czerwono. Rtęć używana jest najczęściej w termometrach lekarskich.