WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
Advertisements

Doświadczenie z wodą i atramentem
Napięcie powierzchniowe
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
KRYSTALIZACJA.
H2OBŁĘDNI w laboratorium chemicznym UAM
Ekstrakcja – wiadomości wstępne
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
WODA I ROZTWORY WODNE.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Zasady dobrego zachowania się przy stole
Mgr Wojciech Sobczyk District Manager Helathcare Ecolab
Woda – Najpopularniejszy związek chemiczny
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
Jak wygrać z twardą wodą
3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.
Lód Właściwości i niecodzienne użycie.
Program „Mój własny chleb!”
1.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Masa uszczelniająca SKD
RECYKLING– jedna z metod ochrony środowiska naturalnego. Jej celem jest ograniczenie zużycia surowców naturalnych oraz zmniejszenie ilości odpadów.
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Środki czystości.
Katarzyna Pędracka i Mateusz Ciałowicz
Czyli jak krok po kroku zostać domowym papiernikiem
Jak pietruszka pije wodę?
Biologia, jako nauka eksperymentalna
Podsumowanie - wykład 2 Struktura kwasów nukleinowych ( DNA i RNA)
Szymon Owczarek Wojtek Łyczek
Anna Hycki i Aleksander Sikora z Oddziałami Dwujęzycznymi
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Doświadczenia.
Budowa chemiczna kości
FIZYKA-DOŚWIADCZENIE
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
Ciekawe doświadczenia chemiczne.
DLACZEGO MYDŁA MYJĄ A PROSZKI PIORĄ?
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Doświadczenie z atramentem
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Potęga Eksperymentu.
Chemia to premia Od Boga dla człowieka Klucz do świata By można było
Poznajemy tajemnice wody
Kółko biologiczne Izolacja DNA z cebuli.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
Czy substancje można mieszać?
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
Układy dyspersyjne - roztwory
WPŁYW DETERGENTÓW NA KIEŁKOWANIE NASION RZEŻUCHY
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
BADANIE POWSTAWANIA GAZU W TRAKCIE FOTOSYNTEZY
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Informacja komórki krótka wersja
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
1.
Informacja komórki.
Napięcie powierzchniowe
Zapis prezentacji:

WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA Opracowała: Lucyna Kołodziej klasa I c

Jak wyodrębnić DNA z kiwi ? Co potrzeba: Kiwi 5g płynu do mycia naczyń lub mydło 2g soli 100ml wody pitnej 100ml lodowatego alkoholu 3 słoiki Nóż Czajnik

Jak dalej postępujemy 1. Obieramy owoc kiwi i tniemy go na małe kawałki. 2. Wkładamy kawałki do słoika i jak najdokładniej rozgniatamy kiwi. Służy to rozbiciu części komórek i stworzeniu dużej powierzchni, z której będzie można ekstraktować DNA. 3. Łączymy ze sobą mydło, sól i wodę, wolno mieszając, dopóki sól się nie rozpuści. Nie mieszamy zbyt szybko, ponieważ powstanie mnóstwo bąbelków! Ta mieszanina nazywana jest też buforem ekstrakcyjnym. 4. Dodajemy bufor do rozgniecionego owocu kiwi i jeszcze kilka razy rozgniatamy całość. Im dokładniej wszystko rozgnieciemy, tym więcej DNA będzie się dało wyekstraktować.

5. Umieszczamy mieszankę kiwi i buforu ekstrakcyjnego w temperaturze 60°C na 15 minut. Funkcję inkubatora spełni duża miska napełniona do połowy wysokości wrzącą wodą z czajnika. Ostrożnie wkładamy słoik z kiwi do inkubatora i pozostawiamy całość na 15 minut. Inkubacja powoduje dalszy rozpad komórek i uruchamia proces rozkładu niektórych komórek białkowych. 6. Wyciągamy słoik z inkubatora i filtrujemy rozgniecioną masę do innego słoika przez drobne sito lub filtr do kawy. Pozwoli to usunąć niepotrzebne kawałki owocu. Powinniśmy otrzymać zielony płyn, który zawiera DNA owocu kiwi. 7. Wolno wlewamy zmrożony alkohol po ściance słoika. Alkohol odznacza się mniejszą gęstością, dlatego utworzy przezroczystą warstewkę na górze mieszaniny. 8. W miejscu, gdzie warstewka zimnego alkoholu styka się mieszaniną, pojawi się biała galeretowata substancja – jest to DNA. Możemy ją wyciągnąć za pomocą haczyka zrobionego ze spinacza do papieru.

Jak to się dzieje ? Wyekstraktowane DNA pochodzi z miliardów rozgniecionych komórek owocu kiwi – dlatego tak łatwo jest je zobaczyć. Sól sprawia, że łańcuchy DNA przyklejają się do siebie. DNA nie rozpuszcza się w alkoholu, dlatego krzepnie w formie galeretowatej substancji, którą można wyjąć.

DNA banana Za pomocą kilku prostych substancji chemicznych gospodarstwa domowego i niektórych elementów wspólnych z kuchni lub laboratorium, stosunkowo łatwo wyodrębnić DNA z materiału biologicznego, np. banana. Banany są dobrymi owocami dla ekstrakcji DNA, ponieważ są one miękkie i łatwe do zacieru. Technika ekstrakcji jest bardzo prosta.

Instrukcja 1.Obieramy banany i kroimy je na małe kawałki. 2.Umieszczamy kawałki bananów w słoiku i wlewamy wodę. Dodajemy łyżeczkę soli do mieszaniny. Mieszamy mieszaninę, aż zrobi się gęsty płyn. 3. Wlewamy mieszaninę przez sitko do słoika szklanego. Napełniamy słoik w połowie drogi. 4.Dodajemy 2 łyżeczki płynnego mydła do bananowej miazgi w szklanym słoju. Mieszamy mieszaninę bardzo delikatnie. Mydło pomaga rozbić ściany komórkowe i błony, uwalniając DNA i inne zawartości komórek w roztworze. Ważne jest, aby wymieszać delikatnie, aby uniknąć tworzenia się pęcherzyków, które mogą zakłócać ekstrakcję.

5.Wlewamy bardzo zimny alkohol powoli z boku słoika do mieszaniny (można umieścić alkohol w lodówce na około 30 minut wcześniej). Należy to zrobić delikatnie. Alkohol jest lżejszy od mieszaniny bananów i powinien stanowić odrębną warstwę na wierzchu mieszanki. 6.Pozostawiamy mieszaninę spokojnie przez 5 lub 10 minut. 7.Alkohol z poprzedniego etapu będzie wyodrębniać część DNA z miliardów komórek bananów w mieszaninie. Wykałaczką lub spinaczem delikatnie podnosimy długie, nitkowate nici DNA. Nie są to pojedyncze cząsteczki, ale połączone z miliardów cząsteczek DNA wydobytych z komórek banana .