Menu
Typy menu Rodzaj menu oparty jest na kilku czynnikach: Pora dnia Typ klienta Przedział cenowy Okazja Styl żywności
Czym jest menu? Menu jest to jadłospis, który oferuje różnorodne potrawy i napoje.
Menu Istnieje kilka podstawowych typów menu: À la carte Tablé d’hôte Cykliczne
À la carte Indywidualny cennik z którego Klient sam decyduje, co będzie jeść.
Table d’hôte Menu zestaw Wybór dań Ustalenie liczby dań Za ustaloną cenę za osobę. Okazja: Menu na drugie śniadanie Menu obiadowe Menu bankietowe
Menu cykliczne Menu, które powtarza się w danym okresie czasu. Stosowane przede wszystkim wobec określonych wymagań żywieniowych np. w szpitalach , szkołach i stołówkach przemysłowych.
Przykład cyklicznego menu:
Inne typy menu: Małe menu à la carte , które może się często zmieniać i każde danie jest indywidualnie wyceniane. Zwykle związane z Fine Dining.
Inne typy i style menu: Bistro menu Menu Fine Dining Menu bankietowe Menu śniadaniowe Wczesne śniadanie Barowe menu Menu przekąskowe
Bistro menu Dania w stylu à la carte serwowane w określonym stylu zakładu i stylu żywności. Zwykle tanie i szybkie, a styl usług jest bardziej nieformalny.
Menu bankietowe Zestawy menu dla dużej liczby osób W stylu Table d’hôte Ograniczony wybór dań
Menu śniadaniowe Styl à la carte lub table d’hôte w zależności od zakładu Styl w formie bufetu jest bardzo popularny W Anglii i Irlandii nadal istnieje tradycja śniadań na ciepło
Wczesne śniadanie Głównie menu promocyjne Serwowane w godzinach poza szczytem np posiłki między 5-7 rano.
Barowe menu Ograniczony styl menu à la carte Serwowane w pubach i barach w godzinach szczytu Zwykle składa się z lokalnych przysmaków Podawane w rozsądnych cenach Wiele gotowych dań
Menu przekąskowe Zwykle w małych kawiarniach Rozmaite przekąski Serwowane przez cały dzień Zawiera kanapki, napoje itp.