Menu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Advertisements

Servicearten Sposoby serwowania -
Rodzaje śniadań Klasyczne formy oferty śniadaniowej
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Kuchnia francuska.
Cum sale panis, latrantem stomachum bene leniet –
Savoir vivre w kontaktach z Rosjanami
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Zdrowe odżywianie.
W restauracji.
Meals in Great Britain.
Kuchnia amerykańska.
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
Wprowadzenie do cateringu i branży hotelarskiej
Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie
INSTYTUCJA WYSYŁAJĄCA: INSTYTUCJA ODBIERAJĄCA: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie im. Józefa Wybickiego Somonino ul. Wolności 39 Koordynator.
English breakfast.
Z nami każdy dzień jest inny
KONCEPCJA PROWADZENIA RESTAURACJI
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Sprawozdanie z realizacji programu ,,Trzymaj Formę” w Zespole Szkół im
Smakowita mapa Krakowa Dima A. Marina Z.. Gdzie znajduję się?
Zdrowy styl życia.
Czym jest dla ucznia drugie śniadanie
ŚNIADANIOWE SMAKOŁYKI Prezentacja zdrowych nawyków żywieniowych oraz przygotowań do Dnia Zdrowego Śniadania w Zespole Szkół nr 9 w Jastrzębiu-Zdroju.
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR W RZEMIENIU NA ROK 2015/2016.
Zdrowe Żywienie.
KLASA I a rok szk. 2011/2012. UCZEŃ W SZKOLE BEZ ŚNIADANIA MA NIEWIELE DO GADANIA. PUSTO W BRZUCHU ! PUSTO W GŁOWIE ! KAŻDY CI TO POWIE !
Szkoła Filialna w Brzuścach, grupa dzieci 4, 5, 6- letnich.
Śniadanie daje moc!. Poniedziałek - planujemy Uczniowie pierwszej klasy doskonale wiedzą, że to co jemy ma wpływ na samopoczucie i zdrowie. Przyjrzeliśmy.
Kipfenberg-Grösdorf.. Praktykę zawodową odbyłyśmy w terminie r. w hotelu Zum Blauen Hecht w Kipfenberg-Grösdorf.
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Planowanie jadłospisów
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Czy wiesz co jesz? projekt edukacyjny zrealizowany przez:
Pamiętaliśmy o myciu rąk i fartuszkach.
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
Śniadanie daje moc! Naprawdę! 8 XI 2011 Specjalna Szkoła Podstawowa nr 12 w Legnicy Klasa I+II.
Jesteśmy uczniami klasy IIA SP 22 w Kielcach W KLASIE ZGROMADZILIŚMY RÓŻNE ZDROWE OWOCE I WARZYWA.
Śniadanie daje moc! Jeśli oczywiście jest właściwie zrobione. ;)
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia. 3 Zrównoważona dieta to podstawa naszego zdrowia. Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. Prawidłowa.
Śniadanie daje moc Śniadanie daje moc 8 listopada 2013r. przygotowane przez uczniów klasy 1b wraz z wychowawcą p. Bożeną Szczepanik w Zespole Szkół Publicznych.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Cafe D. Pownd. Cafe D. Pownd:  Stołówka studencka  Dla 550 studentów The National Academy of Liberal Arts  Otwarta 7:00-19:00 w dni powszednie, zamknięta.
Nawyki Żywieniowe Brytyjczyków. Dzienne Menu Brytyjczyka  Śniadanie  Lunch  Obiad  Five o’clock  Kolacja.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Żyj smacznie i zdrowo.
Świeże kanapki Pizzerinki Tosty Nasze przedsiębiorstwo oferuje świeże i smaczne produkty w dobrej cenie, dzięki czemu nasi klienci powracają do nas niemal.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
Kipfenberg-Grösdorf.. Praca na stanowisku służby pięter: Główne zajęcia to: Ścieranie kurzy Ścielenie łóżek Mycie okien Odkurzanie jednostek mieszkalnych.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Piramida żywieniowa przedstawia prawidłowy sposób odżywiania. Na samym dole piramidy są produkty, których należy spożywać najwięcej, a na górze –najmniej.
KONFERENCJA PRASOWA Brzegi, Campus Misericordiae r godz. 11:00 OFICJALNE STREFY GASTRONOMICZNE 1.
Duka Company Liceum ogólnokształcące we Wronkach im. Powstańców Wielkopolskich.
Dzień Śniadanie daje moc 8 XI 2016r
Jedzenie.
Higiena osobista.
SEGMENTACJA RYNKU.
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Skłodowskiej-Curie
Dlaczego śniadania są takie ważne?
O sandwich o’clock Nazwa pochodzi od wyrażania godziny (z j. angielskiego) o’clock. Firma zajmuje się sprzedażą żywności, a dokładnie kanapek.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

Menu

Typy menu Rodzaj menu oparty jest na kilku czynnikach: Pora dnia Typ klienta Przedział cenowy Okazja Styl żywności

Czym jest menu? Menu jest to jadłospis, który oferuje różnorodne potrawy i napoje.

Menu Istnieje kilka podstawowych typów menu: À la carte Tablé d’hôte Cykliczne

À la carte Indywidualny cennik z którego Klient sam decyduje, co będzie jeść.

Table d’hôte Menu zestaw Wybór dań Ustalenie liczby dań Za ustaloną cenę za osobę. Okazja: Menu na drugie śniadanie Menu obiadowe Menu bankietowe

Menu cykliczne Menu, które powtarza się w danym okresie czasu. Stosowane przede wszystkim wobec określonych wymagań żywieniowych np. w szpitalach , szkołach i stołówkach przemysłowych.

Przykład cyklicznego menu:

Inne typy menu: Małe menu à la carte , które może się często zmieniać i każde danie jest indywidualnie wyceniane. Zwykle związane z Fine Dining.

Inne typy i style menu: Bistro menu Menu Fine Dining Menu bankietowe Menu śniadaniowe Wczesne śniadanie Barowe menu Menu przekąskowe

Bistro menu Dania w stylu à la carte serwowane w określonym stylu zakładu i stylu żywności. Zwykle tanie i szybkie, a styl usług jest bardziej nieformalny.

Menu bankietowe Zestawy menu dla dużej liczby osób W stylu Table d’hôte Ograniczony wybór dań

Menu śniadaniowe Styl à la carte lub table d’hôte w zależności od zakładu Styl w formie bufetu jest bardzo popularny W Anglii i Irlandii nadal istnieje tradycja śniadań na ciepło

Wczesne śniadanie Głównie menu promocyjne Serwowane w godzinach poza szczytem np posiłki między 5-7 rano.

Barowe menu Ograniczony styl menu à la carte Serwowane w pubach i barach w godzinach szczytu Zwykle składa się z lokalnych przysmaków Podawane w rozsądnych cenach Wiele gotowych dań

Menu przekąskowe Zwykle w małych kawiarniach Rozmaite przekąski Serwowane przez cały dzień Zawiera kanapki, napoje itp.