Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Badania prowadzone w Zakładzie Biotechnologii i Biochemii Żywienia Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW „Nano-biotyki” Ag, Au, Cu i ich wpływ na stan zdrowia,
Advertisements

Czym są Mikroby?.
Biotechnologia zespół technologii, służących do wytwarzania użytecznych, żywych organizmów lub substancji pochodzących z organizmów lub ich części. Inaczej.
Sterowanie metabolizmem
POZYSKIWAMNIE SZCZEPÓW MIKROORGANIZMÓW O ZNACZENIU PRZEMYSŁOWYM
Identyfikacja taksonomiczna mikroorganizmów
Mikrobiologia Przemysłowa
Metody detekcji i identyfikacji bakterii
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
GENOMIKA FUNKCJONALNA U ROŚLIN
Co to są drobnoustroje?.
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
WIRUSY.
Budowa komórki bakteryjnej
Mikrobiologia przemysłowa
Biotechnologiczne metody wytwarzania chemikaliów
Projektowanie metabolizmu
Program wykładów I. Problemy podstawowe
Znajomość metabolizmu podstawą planowania procesu biotechnologicznego
Wykorzystanie surowców odpadowych do otrzymywania
Metabolizm ksenobiotyków
Zastosowanie metod biotechnologicznych
Magdalena Maj-Żurawska
Próba syntezy multimerycznej formy aktywnego analogu lamininy YIGSR
Ekstrakcja – wiadomości wstępne
PALENIE - ZŁY NAWYK SZKODZĄCY ZDROWIU
Współczesne zagrożenia zdrowia
Mikrobiologia Moduły Identifikacja i Charakterystyka: Bakterie Drożdże
Szybkie Metody Analizy Mikrobiologicznej Żywności
opracowała: Bożena Sowińska - Grzyb
BIOTECHNOLOGIA W OCHRONIE ŚRODOWISKA.
Natalia Rudnicka kl.IIA
Bakterie mgr Ilona Marciniak.
mgr inż. Karolina Makieła dr hab. Piotr Jonczyk
Metabolizm.
Podsumowanie - wykład 2 Struktura kwasów nukleinowych ( DNA i RNA)
Odporność organizmu.
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Zarządzanie środowiskiem
Biotechnologia.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Zapraszam do oglądania prezentacji
Wydział Biologii i Biotechnologii
Najważniejsze właściwości makrocząsteczek: 1) Olbrzymie l/d: ODPOWIEDNIA DŁUGOŚĆ- NIEZBĘDNA DO SPEŁNIENIA ZADAŃ (LUB: KONIECZNOŚĆ SPEŁNIENIA OKREŚLONYCH.
„W świecie mikrobów”.
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Autorzy: Adrianna Przybylska
Związki biologicznie czynne wytwarzane przez porosty
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Biotechnologia w ochronie środowiska
Biotechnologia a medycyna
Pozytywne i negatywne znaczenie bakterii
Biotechnolog.
Chyba wiem, co jem?.
2.26. Współczesna biotechnologia
Rodzaje substancji leczniczych
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
Wykonała: Barbara Minczewska
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Politechnika Częstochowska, Wydział Infrastruktury i Środowiska
Wiązania w sieci przestrzennej kryształów
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Kreacja aromatów Techniki przygotowania próbek
Inżynieria Chemiczna i Procesowa
Zapis prezentacji:

Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii Wirusy Znaczenie wirusów w biotechnologii przyczyna infekcji w przemysłowych procesach fermentacyjnych wykorzystywane w technologiach otrzymywania szczepionek kapsydy wirusów jako wektory do przenoszenia materiału genetycznego (terapia genowa, wprowadzanie DNA do komórek roślinnych)

Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii Bakterie – rodzaje ściany komórkowej

Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii PODZIAŁ BAKTERII WG BERGEY’A   1.       Bakterie fotosyntetyzujące 2.       Bakterie śluzowe 3.       Bakterie wytwarzające otoczki (ang. sheathed bacteria) 4.       Bakterie pączkujące 5.       Krętki (Spirochaeta) 6.       Bakterie spiralne i zakrzywione 7.       Gram-ujemne tlenowe pałeczki i ziarniaki 8.       Gram-ujemne, względnie beztlenowe pałeczki 9.       Gram-ujemne, beztlenowe pałeczki 10.     Gram-ujemne ziarniaki 11.     Gram-ujemne ziarniaki chemoorganotrofowe 12.     Gram-ujemne bakterie chemolitotrofowe 13.     Bakterie metanowe 14.     Gram-dodatnie ziarniaki 15.     Pałeczki i ziarniaki tworzące endospory 16.     Gram-dodatnie, niesporulujace pałeczki 17.     Promieniowce i organizmy pokrewne 18.     Riteksje 19.     Mycoplasma Istotne znaczenie w biotechnologii posiadają bakterie należące do grup 7, 8 oraz 12-17. Bakterie

Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii Bakterie kwasu mlekowego

Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii Bakterie kwasu mlekowego

Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii Bakterie przetrwalnikujące Zdolność tworzenia sporów to cecha bakterii z rzędu Bacillaceae Miedzy innymi rodzaje tlenowe: Bacillus beztlenowe: Clostridium Spośród drobnoustrojów o znaczeniu przemysłowym Sporów nie tworzą: bakterie kwasu glutaminowego (Corynebacterium, Brevibacterium), bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus, Leuconostoc, Streptococcus), bakterie kwasu octowego, Escherichia coli, drożdżaki z rodzaju Candida.

Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii Bakterie z rodzaju Clostridium

Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii Promieniowce

Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii KLASY GRZYBÓW

Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii KLASY GRZYBÓW

Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii GRZYBY

Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii GRZYBY

Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii Grzyby - rozmnażanie

Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii Grzyby - rozmnażanie

Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii Grzyby - rozmnażanie

Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii Grzyby – drożdże i drożdżaki

Drobnoustroje wykorzystywane w biotechnologii Grzyby - drożdże

Drobnoustroje jako biologiczne źródło nowych potencjalnych leków Drobnoustroje prokariotyczne i eukariotyczne wytwarzają olbrzymią ilość małocząsteczkowych metabolitów wtórnych, z których wiele wykazuje selektywną toksyczność wobec innych drobnoustrojów (antybiotyki przeciwdrobnoustrojowe), działanie przeciwnowotworowe (antybiotyki przeciwnowotworowe), ale także obniżające ciśnienie, hamujące biosyntezę cholesterolu, o działaniu przeciwbólowym, immunosupresyjnym i innym. wyizolowano i opisano około 20 000 metabolitów wtórnych; połowa z nich działa antybiotycznie lub cytostatycznie zastosowanie medyczne – około 150 Potencjalne dalsze możliwości: z 40 000 gatunków bakterii poznano około 5 000 z 1,5 mln gatunków grzybów poznano około 70 000 bardzo słabo poznane: drobnoustroje morskie, ekstremofilne

Drobnoustroje jako źródło nowych substancji czynnych

Drobnoustroje jako źródło nowych substancji czynnych

Drobnoustroje jako źródło nowych substancji czynnych

- zastosowanie związków selektywnie toksycznych Pobieranie i przechowywanie próbek próbki ze środowisk o słabych mechanizmach selekcyjnych konieczność szybkiej analizy możliwość wzbogacenia, podłoża selekcyjne izolacja czystych kultur przechowywanie: liofilizacja, przechowywanie w ciekłym azocie; bakterie -zamrażanie w próbce zawierającej glicerol lub DMSO; grzyby i promieniowce – hodowle glebowe SPOSOBY ZWIĘKSZANIA LICZEBNOŚCI POSZUKIWANYCH DROBNOUSTROJÓW -         zastosowanie związków selektywnie toksycznych -         wprowadzenie do środowiska wabików – pułapek -         wstępna obróbka fizyczna lub mechaniczna próbki -         hodowla wzbogacająca

Drobnoustroje jako źródło nowych substancji czynnych Sposoby skriningu: biologiczny (możliwość pominięcia substancji nieaktywnych) chemiczny substancji występujących w małej ilości)

Metody selekcji szczepów produkujących substancje czynne biologicznie A- zastosowanie folii półprzepuszczalnej; B - użycie podwójnych płytek z przegrodą półprzepuszczalną; C – metoda bloczków agarowych; D – metoda bloczków agarowych z użyciem wskaźnika barwnego

Problem eliminacji substancji już znanych - dereplikacja Porównanie łatwo rozpoznawalnych właściwości z danymi literaturowymi: spektra aktywności przeciwdrobnoustrojowej analiza HPLC/MS MALDI-TOF widma UV/VIS; zabarwienie próbki widma NMR Fermentacja w skali preparatywnej – konieczna dla ustalenia struktury konieczność powiększenia skali i stymulacji nadprodukcji ekstrakcja z biomasy (rozpuszczalniki lub żywice adsorpcyjne) re-ekstrakcja (metanol) i odtłuszczenie (cykloheksan, eter naftowy) techniki chromatograficzne

Metody selekcji producentów substancji farmakologicznych Ukierunkowane badania przesiewowe (directed screening) Przykłady testów stosowanych w badaniach przesiewowych ukierunkowanych na poszukiwania produktów o potencjalnej aktywności przeciwnowotworowej

Metody selekcji producentów substancji farmakologicznych Ukierunkowane badania przesiewowe (directed screening) Przykłady testów stosowanych w badaniach przesiewowych ukierunkowanych na poszukiwania produktów czynnych farmakologicznie

WYSOKOWYDAJNE TECHNIKI PRZESIEWOWE High throughput screening SPR – plazmonowy rezonans powierzchniowy SERS – rozpraszanie ramanowskie wzmocnione na powierzchni F – fluorescencja MS – spektrometria mas CHL – chemoluminescencja RAD - radioaktywność Technologia mikromacierzy

WYSOKOWYDAJNE TECHNIKI PRZESIEWOWE High throughput screening Technologia mikromacierzy Wiązanie z mikromacierzą: A – D przeciwciała, aptamery; E – H oddziaływania elektrostatyczne, van der Vaalsa, metal-ligand Oddziaływania z subst, rozp.: I – białko-ligand; J – białko-białko K – białko-DNA; K- enzym-substrat