Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
2 TYTUŁ: Dodatki do żywności AUTOR ZY : Krystyna Grzesik Zbigniew Kazimierowicz
Dodatki do żywności 3 DODATKI DO ŻYWNOŚCI KONSERWANTYSŁODZIKI PRZECIW - UTLENIACZE ENZYMY, MINERAŁY, PROTEINY I INNE BARWNIKIAROMATY WYPEŁNIACZE - ZAGĘSTNIKI EMULGATORY
Barwniki Barwniki są dodawane do żywności po to, by podnieść walory estetyczne produktów E 100 – 199 Przykłady: –Karoten (E 160a) –Chlorofil (E 140) –Koszenila (E 120) –Karmel (E 150a) 4
Konserwanty 5 Hamują procesy psucia się żywności E 200 – 299 Przykłady: –Chlorek sodu –Sacharoza –Kwas octowy (E 260) –Kwas propionowy (E 280) –Kwas benzoesowy (E 210) –Benzoesan sodu (E 211) –Tlenek siarki (IV) (E 220) –Azotany (III), (V) np. KNO 2 (E 249), NaNO 2 (E 250), NaNO 3 (E 251), KNO 3 (E 252)
Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości 6 Zapobiegają utlenianiu się jedzenia E 300 – 399 Przykłady: –Kwas askrobinowy (E 300) –Kwas cytrynowy (E 330) –Kwas fosforowy (V) (E 338) –Kwas winowy (E 334)
Emulgatory, zagęstniki i stabilizatory 7 Umożliwiają utworzenie jednolitej mieszaniny wzajemnie niemieszających się faz np. olej i woda E 400 – 499 Przykłady: –Agar (E 406) –Mączka chleba świętojańskiego (E 410) –Guma arabska (E 416) –Pektyna (E 440)