ZMYSŁY CZŁOWIEKA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ELEMENTY INTEGRACJI SENSORYCZNEJ W PRACY Z DZIECKIEM AUTYSTYCZNYM
Advertisements

Układ nerwowy-zmysły Zmysł słuchu.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Zmianę tą wywołuje BODZIEC
Autor: Krzysztof Wolsa
Katarzyna Ruta Narządy zmysłu Katarzyna Ruta
ZMYSŁAMI OTWIERAM OKNA I DRZWI NA MÓJ ŚWIAT
„Zmysłami otwieram okna
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum w Lichnowach ID grupy:
ZMYSŁAMI OTWIERAM OKNA I DRZWI NA MÓJ ŚWIAT.
Dane INFORMACYJNE Gimnazjum nr 1 w Rumi ID grupy: 96/66_mp_g2 Opiekun: Maria Palmąka Kompetencja: matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy: „Zmysłami.
Dane INFORMACYJNE Zmysłami otwieram okna i drzwi na mój świat.
Tkanki zwierzęce.
Nasze zmysły Opracowała Klaudia Czekalska II a.
Analiza sensoryczna jakości organoleptycznej żywności
1 NARZĄDY ZMYSŁÓW M.Bartosiewicz, A.Kroma, D.Wertelecka, A.Zając.
Opracował: Radosław Prosowiecki wraz z Mateuszem Popińskim
Chemoreceptory: węch i smak
Darek Rakus
Somatognozja.
BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA
Percepcja słuchowa.
Sonia Rucińska i Victoria Peplińska
jako nauka eksperymentalna
„Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu,
Dane INFORMACYJNE ID grupy: 96/G5_MP Lokalizacja: Gdynia Kompetencja:
Tajemnice ciała ludzkiego
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Zespół Szkół w Lichnowach
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
„Zmysłami otwieram okna i drzwi na mój świat”
Układ nerwowy CZŁOWIEKA.
Dane Informacyjne Nazwa szkoły:
Integracja sensoryczna
Philip G. Zimbardo Psychologia i życie
Metoda Integracji Sensorycznej
Budowa i funkcje mózgu Złudzenia optyczne
Metabolizm i produkty przemiany materii
Szybkość reakcji człowieka
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Zmysły chemiczne czucie i propriocepcja inne zmysły
Warunkowe i bezwarunkowe
PODSTAWOWE UKŁADY ZMYSŁÓW:
Katarzyna Ruta Narządy zmysłu Katarzyna Ruta
WIELOZMYSŁOWE POZNAWANIE KOLORÓW DLA DZIECI O SPECJALNYCH POTRZEBACH EDUKACYJNYCH Opracowanie: mgr Hanna Oleszak mgr Justyna Sieletycka mgr Bernadeta Budzińska.
Sala Doświadczania Świata
Oczy umysłu. Kształtowanie wrażliwości estetycznej, poczucia piękna u osób niewidomych w bezpośrednim kontakcie ze sztuką.
Brak dźwięków zdolnych wytworzyć wrażenia słuchowe. Od hałasu wolę ciszę, wtedy wszystko lepiej słyszę !
Zmysły smak, węch.
Cechy specyficzne naczelnych
Wycieczka do Muzeum Górnictwa Węglowego. Muzeum Górnictwa Węglowego. O Uczennice kółka przyrodniczego wraz z panią Beatą Halinowską wybrały się
Jaki jest Twój dominujący zmysł?
Zaburzenia spostrzegania
Rola rehabilitacji w leczeniu dzieci z FASD.
Ocena organoleptyczna i sensoryczna potraw
Zrealizuj swoje marzenia słuchając intuicji!
Struktura oraz przekrój włosa
INTEGRACYJNE PRZEDSZKOLE PUBLICZNE NR 4 W BARTOSZYCACH „Niepełnosprawni są wśród nas”
SZKOŁA Z KLASĄ 2.0. Skóra Skóra jest narządem pokrywającym i osłaniającym ustrój. Ogólna powierzchnia skóry u człowieka wynosi 1,5- 2 m², a grubość wynosi.
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
 Jest udomowioną forma wilka szarego, ssaka drapieżnego z rodziny psowatych, uznawana przez niektórych za podgatunek wilka.  Od czasu jego udomowienia.
Zmysł smaku. Zmysł smaku – odgadywanie smaku z zawiązanymi oczami Wybierzcie osobę, która jako pierwsza założy sobie opaskę na oczy i nie będzie podglądać.
SALA DOŚWIADCZANIA ŚWIATA
Szkoła z klasą 2.0.
Integracja sensoryczna
PRZEDSZKOLE NR 401 w Warszawie
Percepcja słuchowa.
Zobacz, usłysz, poczuj- niezwykła podróż do świata zmysłów.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

ZMYSŁY CZŁOWIEKA

Rozmieszczenie receptorów smakowych na języku człowieka Doświadczenie 1 Rozmieszczenie receptorów smakowych na języku człowieka

POMOCE WYKONANIE Cukier Sprawdź, które części twojego języka odbierają smak słodki, słony, kwaśny i gorzki. Cukier Sól Cytryna Gorzka czekolada

1.Smak gorzki 2. Smak kwaśny 3. Smak słony 4. Smak słodki

Czas trwania reakcji węchowych Doświadczenie 2 Czas trwania reakcji węchowych

POMOCE WYKONANIE Jabłko Cebula Perfumy Powąchaj kolejno jabłko, potem cebulę, na końcu perfumy. Kolejność tę powtórz jeszcze kilka razy

Wąchamy !!!

Spostrzeżenia i wnioski Zmysł węchu jest najbardziej wyostrzony gdy wąchamy perfumy. Mają charakterystyczny, intensywny zapach. W okolicy węchowej jamy nosowej znajduje się do kilkudziesięciu tysięcy receptorów rozróżniających najrozmaitsze zapachy. Każdy z nich charakteryzuje się różnym progiem pobudliwości dla różnych substancji.

Wrażliwość różnych części ciała na bodźce dotykowe Doświadczenie 3 Wrażliwość różnych części ciała na bodźce dotykowe

POMOCE WYKONANIE Ołówek Piórko Dotykaj ołówkiem lub piórkiem lekko takich części ciała jak: zewnętrzna i wewnętrzna część dłoni, opuszki palców

Spostrzeżenia i wnioski Dotyk zapewnia nam kontakt ze światem. Obszary receptorów w całym ciele odbierają różne bodźce świata czuciowego – dotyku, temperatury, bólu. Zdolność do rozróżniania bodźców przez powierzchnię ciała jest bardzo różna. Po wykonaniu tego doświadczenia łatwo możemy zauważyć, że bardzo czułe na dotyk są opuszki palców. Jest to spowodowane tym, że posiadają dużą gęstość receptorów i odpowiednią liczbę neuronów czuciowych.

Współpraca narządów smaku, węchu i wzroku Doświadczenie 4 Współpraca narządów smaku, węchu i wzroku

POMOCE WYKONANIE Cytryna Cukier Sól Majonez Musztarda Zamknij oczy i zaciśnij nozdrza. Spróbuj odróżnić smak podawanej ci przez drugą osobę substancji

Niewyraźny smak!

Wnioski Zmysł powonienia odgrywa niezwykle ważną rolę w odbiorze wrażeń smakowych. Wraz z utratą węchu tracimy zdolność pełnego odczuwania smaku. Można to zaobserwować nawet przejściowo w okresie infekcji wirusowej z towarzyszącą niedrożnością nosa lub podczas wykonywania właśnie takiego doświadczenia.

KONIEC!!! Autorka: Klaudia Kafar kl. IIIB