Warzywa i owoce, czyli to co reguluje moje moce.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Dla zdrowia i urody W owocach i warzywach są nieprzebrane źródła witamin, minerałów i różnych związków organicznych...
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Przygotowała: W. Wójcicka
Składniki diety zbilansowanej
WITAMINY.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
pod okiem Pani Małgorzaty Kani
WITAMINY.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Jedz żółte owoce i warzywa
Warzywa i owoce, czyli to co reguluje moje moce.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY
W trosce o zdrowie.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
Segreguje i ziemie ratuje!
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Jedz owoce i warzywa. Owoce Warzywa.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Spójrzmy ile odcieni kryje w sobie tęcza. To są odcienie zdrowia. Tęczowe barwy produktów żywnościowych, a zwłaszcza warzyw i owoców to nie tylko radość.
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Owoce.
Witaminy.
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
9 najzdrowszych owoców.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
WARZYWA I WITAMINY.
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Warzywa i owoce
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Witaminowe opowieści.
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Uczymy się języka angielskiego Prezentacja dla uczniów młodszych klas
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Warzywa i owoce, czyli to co reguluje moje moce. Grupa I Detektywi: Claudia Podsobiński, Julia Czenczek, Agata Skiba, Jakub Obłaski Grupa II Artyści: Rafał Grega, Paulina Ogarek, Wiktoria Sabat, Miłosz Baran i Martyna Mastalerz Grupa III Kolorowi: Łukasz Bańczak, Tomek Bańczak, Paweł Folta i Michał Ferenc Grupa IV Projektanci: Kamila Ślęczkowska, Karolina Mularz, Barbara Krok, Oliwia Borowy

Warzywa i owoce Warzywa i owoce odpowiadają za źródło antyoksydantów. Dzięki owocom i warzywom poprawia się cerę co potwierdzili naukowcy. Stanowią główne źródło witamin i składników mineralnych, które biorą udział w procesach przemiany materii. Ich brak prowadzi do poważnych zaburzeń w organizmie. Najlepiej spożywać je pięć razy dziennie.

Zawartość witamin w owocach Nazwa owocu Zawartość witamin Truskawka Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2) a także A i PP. Winogrona Zawierają witaminę A, która korzystnie działa na wzrok, witaminy z grupy B, które łagodzą stres. Jabłko Zawiera witaminę C, która podnosi odporność. Mam też magnez i potas. Gruszka Zawierają dużo potasu, błonnika, żelaza i witaminy C. Banan Zawiera potas, witaminę B, beta karoten. Ma także witaminę C i E Śliwka Zawiera witaminy A, C, E, B6, K, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez,  błonnik. Pomarańcza Zawiera witaminę C i B. Witaminy w pomarańczach są naturalnym źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają odpowiedzialne za starzenie się organizmu wolne rodniki.

Zawartość witamin w warzywach Nazwa warzywa Zawartość witamin Sałata Zawiera dużo witaminy C oraz E, która jest odpowiedzialna za hamowanie procesu starzenia się skóry. Ogórek Zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, biotynę. Posiada witaminy B1, B2, B6, B12, C Ziemniak Zawiera witaminę C. Posiada również dużo minerałów, błonnika i białka. Pomidor Zawiera dużo witaminy C. Uważa się, że przyspieszają gojenie się ran. Kukurydza Zawiera witaminę B i D, E, A i K. Ma również dużo potasu. Cebula Zawiera witaminę A która wpływa na wzrost i wygląd skóry. Ma także witaminę B1 i PP Czosnek Zawiera dużą ilość witaminy B1, B2, B3, B6 i C. Jest naturalnym antybiotykiem.

Jak przygotowywać potrawy z warzyw Do obierania i rozdrabniania warzyw należy używać jedynie narzędzi nierdzewnych (noże, skrobaczki, tarki, szatkownice), żelazo bowiem niszczy witaminy, a zwłaszcza witaminę C. Obrane warzywa szybko płukać w czystej wodzie, nie moczyć. Podczas przetrzymywania w wodzie wyługowuje się bowiem wartościowe związki odżywcze. Nigdy do gotowania warzyw nie dodawać sody. Do gotowania warzyw zawierających karoteny dodawać nieco tłuszczu . Warzywa korzeniowe i suche strączkowe gotować pod przykryciem.

Zdrowy tryb życia Tak, jest niesamowita chodźmy ! Oferta pracy jest niesamowita. Dobrze , już dawno cukierki powinny się tego nauczyć nie mogą pozwalać dzieciom jeść ich za dużo. Dzień dobry chcielibyśmy tu pracować. Chcemy wprowadzić zdrowy tryb życia dla cukierków.

Chodźmy pracować i nauczać cukierki. Lekcja 1 będziemy się uczyć o tym jak zdrowo jeść i będziecie produkować tylko owoce i warzywa. Dobrze chodźmy. Tak od teraz musicie to wiedzieć

Oczywiście i szef będzie z nas zadowolony. Od teraz będziemy jeść i produkować owoce i warzywa.

Płatki z truskawkami oraz jogurt pitny Przykładowe zestawy śniadaniowe Płatki z truskawkami oraz jogurt pitny

Kanapka z warzywami, wędliną i sok pomarańczowy

Naleśniki z jogurtem truskawkowym, truskawkami i sok jabłkowy

Jajko na twardo i sok pomidorowy

Warzywa i owoce białe Cebula, czosnek, chrzan, pieczarki, kalarepa. Mają właściwości antybakteryjne antywirusowe oraz wzmacniają odporności.

Warzywa i owoce niebiesko-czarne Bakłażany , jagody, winogrona, aronia, rodzynki, czarna porzeczka, borówka amerykańska, zawierają składniki wspomagające trawienie, które mają działanie antyrakotwórcze w przewodzie pokarmowym. Wzmacniają naczynia krwionośne, opóźniają starzenie, poprawiają widzenie o zmroku mają także działania przeciwzapalne.

Warzywa i owoce czerwone Jabłka, pomidory, wiśnie, truskawki, arbuzy, buraki, czerwona kapusta. Zawierają one likopen, który działa antystarzeniowo. Jedząc dużo pomidorów możemy mieć mniej zmarszczek. Działają przeciwnowotworowo i obniżają ciśnienie.

Warzywa i owoce żółto-pomarańczowe Pomarańcze, morele, banany, cytryny, marchew, brzoskwinie, kukurydza, dynia. Pomagają utrzymać zdrowy i młody wygląd. Witamina A sprzyja skórze, włosom i paznokciom. Ponadto pomaga polepszeniu się wzroku.

Warzywa i owoce zielone Sałata, kapusta, szpinak, brokuły, kiwi. Zawierają potrzebne składniki dla organizmu kwas foliowy, błonnik, przeciwutleniacze. Kwas foliowy jest ważny dla kobiet w ciąży. Zawierają witaminę C, która chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami.

Bibiografia http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,111997,9850750,Owoce_i_warzywa_na_piekna_opalenizne.html http://www.mowimyjak.pl www.zadane.pl www.jejzdrowie.pl www.linemed.pl www.poradnikzdrowie.pl https://www.google.pl/search?q=sok+jab%C5%82kowy&client=firefox-a&hs http://www.witamina.info.pl http://www.sniadaniedajemoc.pl/pomysly-na-sniadanie-w-domu,1.dhtml http://portalaktywni.com/aktualnosci/znaczenie-kolorow-warzyw-i-owocow/ http://zapytaj.onet.pl/Category/004,004/2,11619186,Witaminy_rola_w_organizmie_skutki_niedoboru_i_nadmiaru_oraz_ich_zrodla.html http://pl.wikipedia.org/wiki/Witaminy