UCZYMY SIĘ O JEDZENIU W EKOLOGICZNYM ZNACZENIU
CO TO JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ? Przypomnieliśmy sobie czym jest Piramida Żywienia. Dowiedzieliśmy się co to jest zdrowa żywność i jak odróżnić ją od niezdrowej
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NA PRZYKŁADZIE JAJ Dowiedzieliśmy się skąd się biorą jajka i jakie są ich walory. Poznaliśmy budowę jaj. Dowiedzieliśmy się, że wygląd i smak jaj zmieniają się pod wpływem temperatury
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NA PRZYKŁADZIE OWOCÓW I WARZYW Zrozumieliśmy, że owoce i warzywa są zdrowe i powinny stanowić element diety, ponieważ są źródłem witamin i składników pokarmowych. Poznaliśmy jak ważne jest dokładne mycie owoców i warzyw przed jedzeniem. Przyrządziliśmy zdrowe potrawy ze świeżych warzyw
Program realizowały 4 grupy wiekowe: „Misie”, „Pszczółki”, „Biedronki” i „Bratki”. Warsztaty dla dzieci przygotowywały panie: Beata Pelińska, Agnieszka Skąpska, Paulina Jamróz,Natalia Zataj, Ewa Orszulak, Anna Grzelka, Anna Józefowicz. Tok zajęć przedstawiony przez Akademię Zdrowego Przedszkolaka był modyfikowany przez nauczycielki, dostosowywany do możliwości rozwojowych dzieci. Nauczycielki często też wzbogacały scenariusze swoimi własnymi propozycjami zabaw, ilustracjami, planszami czy rekwizytami. Opracowała: Agnieszka Skąpska