Tytuł projektu badawczo-naukowego:

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
EKOSYSTEM.
Advertisements

Efekty mechano- chemiczne
Degradacja gleb wywołana działalnością antropogeniczną- przekształcenia chemiczne: Obniżenie zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych.
PIERWIASTKI I ZWIĄZKI CHEMICZNE
Sprawozdanie z doświadczenia
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Obserwacja kiełkowania nasienia fasoli
Doświadczenie: Wpływ kreta , sody oczyszczonej , octu , wody i soli kuchennej na proces utleniania żelaza Żelazo jest bardzo rozpowszechnionym pierwiastkiem.
BIOLOGIA JAKO NAUKA EKSPERYMENTALNA
Nauka przez obserwacje
Michał Topór kl. IIa Sole wokół nas.
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Biologia jako nauka eksperymentalna
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Biologia jako nauka eksperymentalna.
WPŁYW ODCZYNU GLEBY NA KIEŁKOWANIE I WZROST
Transport przez błony komórki.
Nowoczesny uczeń w nowoczesnej szkole.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Doświadczenie z RZEŻUCHĄ
Czynniki glebotwórcze
Co dzieje się z solą kuchenną po wsypaniu do wody?
Skład grupy.
Zapraszamy na obejrzenie
Jak samodzielnie poznać przyrodę?
CHLORKI Najbardziej znanym chlorkiem jest NaCl
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Ruchy roślin i różne reakcje na pożywki,
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
PIERWIASTEK TEN ZOSTAŁ WYODRĘBNIONY W FORMIE CZYSTEJ W 1808 ROKU PRZEZ HUMPRY’EGO DAVY’EGO.
Agnieszka Sączek kl.II b Edyta Długopolska kl.II b
Homeostaza.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Witaminy Jakub Dorobisz.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Badanie wód jezior lobeliowych
Wpływ nawozów na wzrost fasoli
Doświadczenie Biologiczne
EKSPERYMENTY I OBSERWACJE NA LEKCJACH BIOLOGII I PRZYRODY
Badania,doświadczenia i eksperymenty przyrodnicze
Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
2.19. Jak roślina gospodaruje wodą?
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Gleba Gleba – najbardziej zewnętrzna powłoka litosfery składająca się z luźnych cząsteczek mineralnych i organicznych, powietrza i wody. Cechą charakterystyczną.
Budowa chemiczna organizmów
Dlaczego niektóre metale ulegają niszczeniu – korozji?
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
Czy substancje można przetwarzać?
WPŁYW DETERGENTÓW NA KIEŁKOWANIE NASION RZEŻUCHY
(Mg, łac. magnesium) po raz pierwszy został uznany za pierwiastek przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez Humphry’a.
Metoda naukowa i wyjaśnianie świata
Źródła wiedzy biologicznej.
BADANIE POWSTAWANIA GAZU W TRAKCIE FOTOSYNTEZY
Licealista w świecie nauki
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Jak światło i woda wpływają na rozwój roślin
WARSZTATY BIOLOGICZNE
Stymulator owocowania
Doświadczenie z RzeŻuchą
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Tytuł projektu badawczo-naukowego: Jak czynniki fizyczne, chemiczne i biologiczne wpływają na wzrost i rozwój roślin?

Natalia Myśliwiec, Paulina Bunar, Julia Passowicz Skład Ligowego Zespołu Badawczego: Natalia Myśliwiec, Paulina Bunar, Julia Passowicz

Ciekawość nie istnieje bez przyczyny. . . „Ważne jest by nigdy nie przestać pytać. Ciekawość nie istnieje bez przyczyny. . . Kto nie potrafi pytać nie potrafi żyć „ Albert Einstein

Biologia to nauka empiryczna, co oznacza, że w poznawaniu tej dziedziny życia ważną rolę odgrywają obserwacje i doświadczenia. To one pozwalają nam odpowiedzieć na pytanie Jaki jest wpływ czynników na wzrost i rozwój roślin ?

Doświadczenie biologiczne obejmuje: problem badawczy hipotezę opis doświadczenia wyniki wnioski

zachodzi w liściu ( miękisz asymilacyjny z chlorofilem) Terminologia wykorzystywana w doświadczeniach FOTOSYNTEZA proces produkcji pokarmu (glukozy) zachodzi w liściu ( miękisz asymilacyjny z chlorofilem) jakość tego procesu odgrywa kluczową rolę w prawidłowym wzroście i rozwoju rośliny.

Reakcja chemiczna fotosyntezy

substancje osmotycznie czynne OSMOZA proces przenikania cząsteczek wody przez błonę półprzepuszczalną z roztworu o niższym stężeniu rozpuszczonych soli (r-r hipotoniczny) do roztworu o wyższym stężeniu (r-r hipertoniczny) rodzynka substancje osmotycznie czynne

Osmoza warunkuje pobieranie wody przez rośliny z podłoża. r-r hipertoniczny r-r hipotoniczny Osmoza warunkuje pobieranie wody przez rośliny z podłoża.

powstaje w owocach, w trakcie ich dojrzewania ETYLEN hormon roślinny gaz powstaje w owocach, w trakcie ich dojrzewania przyspiesza dojrzewanie owoców hamuje kiełkowanie i wzrost roślin

ALLELOPATIA to szkodliwy lub korzystny wpływ substancji chemicznych wydzielanych przez rośliny przykładem substancji jest juglon wydzielany przez korzenie orzecha włoskiego juglon hamuje wzrost i rozwój roślin rosnących w sąsiedztwie orzecha

WPŁYW CZYNNIKÓW BIOLOGICZNYCH NA WZROST I ROZWÓJ ROŚLIN Doświadczenie I PROBLEM BADAWCZY: Wpływ dżdżownic na wzrost i rozwój fasoli HIPOTEZA: Dżdżownice użyźniając glebę przyczyniają się do wzrostu fasoli OPIS DOŚWIADCZENIA: Próba kontrolna: rośliny rosnące na podłożu pozbawionym dżdżownic Próba badawcza: rośliny rosnące na podłożu z dżdżownicami WYNIKI: fasola z próby badawczej wykształciła bujniejsze liście w porównaniu z roślinami próby kontrolnej. WNIOSKI: Dżdżownice wpływają na wzrost fasoli

Wpływ etylenu na wzrost i rozwój rzeżuchy Doświadczenie II PROBLEM BADAWCZY: Wpływ etylenu na wzrost i rozwój rzeżuchy HIPOTEZA: Etylen hamuje wzrost i rozwój rzeżuchy OPIS DOŚWIADCZENIA: Próba kontrolna: kilkadziesiąt nasion rzeżuchy wysianych na talerzu Próba badawcza: kilkadziesiąt nasion rzeżuchy wysianych na talerzu w pobliżu dojrzałych bananów i jabłek WYNIKI: w próbie kontrolnej obserwujemy wyraźny wzrost roślin, natomiast nasiona rzeżuchy z próby badawczej jedynie nieznacznie wykiełkowały WNIOSKI: Etylen hamuje wzrost i rozwój rzeżuchy

PRÓBA KONTROLNA

PRÓBA BADAWCZA

Wpływ juglonu na wzrost i rozwój bazylii Doświadczenie III PROBLEM BADAWCZY: Wpływ juglonu na wzrost i rozwój bazylii HIPOTEZA: Juglon hamuje wzrost i rozwój roślin OPIS DOŚWIADCZENIA: Próba kontrolna: nasina bazylii wysiane na wilgotnym podłożu Próba badawcza: nasiona bazylii wysiane na wilgotnym podłożu z juglonem (0,0002%; 0,0005%; 0,001%; 0,002%) WYNIKI:

WNIOSKI: Juglon wyraźnie hamuje wzrost roślin 0,002% 0,001% 0,0005% 0,0002% 0,00%

WPŁYW CZYNNIKÓW FIZYCZNYCH NA WZROST I ROZWÓJ ROŚLIN Doświadczenie IV PROBLEM BADAWCZY: Wpływ natężenia światła na intensywność fotosyntezy HIPOTEZA: Wraz ze wzrostem natężenia światła wzrasta intensyność fotosyntezy OPIS DOŚWIADCZENIA: Pędy moczarki kanadyjskiej wkładamy do probówki z wodą. Ustawiamy na stojaku w pobliżu źródła światła o różnym natężeniu. Liczymy pęcherzyki tlenu w ciągu 1 min. WYNIKI:

WNIOSKI: Intensywność fotosyntezy wzrasta wraz z natężeniem światła. Wydajność tego procesu ma bezpośredni wpływ na wzrost i rozwój roślin.

Wpływ temperatury na wzrost i rozwój roślin Doświadczenie V PROBLEM BADAWCZY: Wpływ temperatury na wzrost i rozwój roślin HIPOTEZA: Niska temperatura hamuje wzrost roślin OPIS DOŚWIADCZENIA: Próba kontrolna: wzrost fasoli w temeraturze pokojowej ok. 20 oC Próba badawcza: wzrost fasoli w temperaturze 30 oC oraz w temperaturze 5 oC W obu próbach utrzymywano takie same warunki oświetleniowe.

Wyniki: 5 oC 20 oC 30 oC Wnioski: Temperatura wpływa na wzrost i rozwój roślin, niska temperatura wyraźnie hamuje rozwój fasoli.

WPŁYW CZYNNIKÓW CHEMICZNYCH NA WZROST I ROZWÓJ ROŚLIN Doświadczenie VI PROBLEM BADAWCZY: Wpływ soli kuchennej na wzrost i rozwój roślin HIPOTEZA: Sól kuchenna hamuje wzrost roślin OPIS DOŚWIADCZENIA: Próba kontrolna: wzrost roślin fasoli podlewanych zwykłą wodą Próba badawcza: wzrost roślin fasoli podlewanych wodnym roztworem soli kuchennej

Sól kuchenna hamuje wzrost roślin. Wyniki: próba badawcza Wnioski: Sól kuchenna hamuje wzrost roślin. Posypywanie dróg solą ogranicza wzrost roślin na poboczu. próba kontrolna

Wpływ detergentów na wzrost i rozwój roślin Doświadczenie VII PROBLEM BADAWCZY: Wpływ detergentów na wzrost i rozwój roślin HIPOTEZA: Detergenty hamują wzrost roślin OPIS DOŚWIADCZENIA: Próba kontrolna: wzrost roślin fasoli podlewanych zwykłą wodą Próba badawcza: wzrost roślin fasoli podlewanych roztworem proszku do prania oraz roztworem płynu do naczyń

Wyniki: próba badawcza (proszek do prania) próba badawcza (płyn do naczyń) próba kontrolna

Wnioski: Detergenty (proszek do prania, płyn do naczyń) wyraźnie ograniczają wzrost i rozwój roślin

Wpływ wybranych pierwiastków na wzrost i rozwój roślin Doświadczenie VIII PROBLEM BADAWCZY: Wpływ wybranych pierwiastków na wzrost i rozwój roślin HIPOTEZA: Pierwiastki wpływają na wzrost i rozwój roślin OPIS DOŚWIADCZENIA: W doświadczeniu wykorzystujemy r-r soli: 5% Ca(NO3)2; 1,5% KNO3; 1,5% MgSO4; 1,5% FeCl3; woda destylowana. Próba kontrolna: (nr 1) wzrost fasoli na pożywce pełnej (komplet pierwiastków) Próba badawcza: (nr 2) wzrost fasoli na pożywce bez potasu (nr 3) wzrost fasoli na pożywce bez azotu (nr 4) wzrost fasoli na pożywce bez wapnia (nr 5) wzrost fasoli na pożywce bez żelaza (nr 6) wzrost fasoli na pożywce bez magnezu

Wyniki: pożywka pełna pożywka bez potasu

pożywka bez azotu pożywka bez wapnia

pożywka bez żelaza pożywka bez magnezu

Wnioski: Makroelementy i mikroelementy wyraźnie wpływają na wzrost i rozwój roślin. Niedobór jednego z pierwiastków powoduje zaburzenia wzrostu rośliny, wywołuje chlorozę lub nekrozę liści.

Rośliny podobnie jak inne organizmy reagują na zmiany natężenia czynników w środowisku. Przy niedoborze lub nadmiarze danego czynnika wzrost i rozwój roślin wyraźnie ulega pogorszeniu. Dopiero optymalna wartość danego czynnika wpływa korzystnie na kondycję roślin.

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ