Powstawanie struktury komórkowej i dendrytycznej Powstawanie struktury dendrytycznej Stopień przechłodzenia
1) Powstawanie struktury komórkowej Proces krzepnięcia rozpoczyna się od pojawienia się małych kryształków zwanych zarodkami krystalizacji. Zarodki te rozrastając się obejmują stopniowo coraz większą objętość substancji.
W takim przypadku powstaje Równomierne odprowadzanie ciepła powoduje że zarodki krystalizacji rozrastają się równomiernie we wszystkich kierunkach. W takim przypadku powstaje STRUKTURA KOMÓRKOWA
Narastanie kryształów komórkowych
2) Powstawanie struktury dendrytycznej Nierównomierne odprowadzanie ciepła podczas procesu krzepnięcia substancji powoduje że zarodki krystalizacji rozrastają się nierównomiernie i rosną w jednych kierunkach szybciej a w innych wolniej. W takim przypadku powstaje STRUKTURA DENDRYTYCZNA
Narastanie kryształów dendrytycznych
3) Stopień przechłodzenia tk –temp. krzepnięcia tp - temp. przechłodzenia
Różnica pomiędzy temperaturą krzepnięcia i temperaturą przechłodzenia nazywa się STOPNIEM PRZECHŁODZENIA