OWOCE – SMACZNE I ZDROWE

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

przypływ pełen energii…
Mleko – zdrowie dla naszego organizmu
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Dla zdrowia i urody W owocach i warzywach są nieprzebrane źródła witamin, minerałów i różnych związków organicznych...
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Przygotowała: W. Wójcicka
Składniki diety zbilansowanej
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
WITAMINY.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Trzymaj Formę !.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
NABIAŁ.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
Zdrowy styl życia.
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Bez białka nie ma ciałka!.
Zasady Zdrowego Żywienia
Witaminy Jakub Dorobisz.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
9 najzdrowszych owoców.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Warzywa i owoce
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
MPGK SP. Z O. O. W STARGARDZIE SZCZECIŃSKIM
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
CZYM JEST ZDROWIE??.
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

OWOCE – SMACZNE I ZDROWE AUTOR: KAMILA JAROSZ

JABŁKO Najcenniejsze w jabłku jest to, że zawiera ponad dwadzieścia różnego rodzaju składników mineralnych i witamin takich, jak: witamina C - która wspiera system odpornościowy, witamina A, magnez skutecznie wzmacniający układ nerwowy, potas  obniżający ciśnienie, wapń i krzem, które korzystnie wpływają na włosy i paznokcie. Ale niewątpliwie największym dobrodziejstwem dla organizmu jest błonnik w postaci pektyn. Mówiąc obrazowo, działają one jak miotła i wymiatają toksyny z naszego układu pokarmowego, regulują florę bakteryjną, neutralizują substancje toksyczne, pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu.

GRUSZKA W porównaniu z innymi owocami gruszki zawierają małe ilości witamin oraz składników mineralnych. Dwa razy więcej witaminy C lub witamin z grupy B mają jabłka. Warto jednak pamiętać, że w gruszkach znajdziemy jod! Mają też dużo błonnika i prostych węglowodanów.

WIŚNIE Ponadto są źródłem witaminy C i karotenu. Mówi się czerwony jak wiśnia, a powinno się rzec zdrowy jak wiśnia. Owoce te są bowiem dobrym źródłem potasu, wapnia i magnezu - pierwiastki te wzmacniają pracę mięśnia sercowego. W wiśniach możemy znaleźć witaminy z grupy B, co wpływa na zachowanie równowagi w procesach metabolicznych i pracy układu nerwowego.

TRUSKAWKA Mają szczególnie dużo witaminy C. Ponadto zawierają witaminy z grupy B i karoten. Bogactwo składników mineralnych - zwłaszcza potasu, wapnia i magnezu - działa odkwaszająco. Truskawki regulują pracę wątroby i wydzielanie żółci, a zawartość żelaza sprawia, że truskawki mają działanie krwiotwórcze i wzmacniające.

MALINY Są źródłem witamin C, K, B1 i B2, PP, karotenu, błonnika, związków mineralnych. Im więcej witaminy C, tym aromatyczniejsze owoce. Maliny mają też właściwości lecznicze, zarówno owoce jak i liście, stosowane są jako środek na przeziębienie.

WINOGRON Zawierają dużo potasu, są więc bardzo korzystne dla serca, układu krwionośnego i działają moczopędnie. Są bogate w fosfor i wapń - podstawowy budulec kości i zębów - oraz działają odżywczo na mózg. Zawierają także magnez i chlor, regulujące pracę systemu nerwowego. Winogrona bogate są również m.in. w potas, magnez, cynk, miedź, bor.

ŚLIWKI Zawierają dużo pektyn, kwasy organiczne, flawonoidy, witaminę A i E, trochę C, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, fosfor i wapń. Substancje zawarte w śliwkach neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. Zapobiegają więc np. miażdżycy czy chorobom serca. Polecane są osobom cierpiącym na zaparcia.

PORZECZKI Mają dużo flawonoidów, pektyn oraz witaminy C. Czarne zawierają jej trzy razy więcej niż czerwone - wystarczy pół szklanki owoców, by pokryć dzienne  zapotrzebowanie na tę witaminę. W skórce znajdują się substancje antybakteryjne skuteczne w zwalczaniu bakterii E. coli będącej przyczyną dolegliwości jelitowych. Te same związki mają również właściwości przeciwzapalne, dlatego herbata z dodatkiem soku z czarnych porzeczek pomaga np. w infekcjach gardła.

AGREST Zawiera dużo witaminy C i pektyn, trochę potasu, fosforu, sodu, wapnia, magnezu oraz żelaza. Zwiększając wytwarzanie żółci, poprawia trawienie. Działa przeciwzapalnie oraz wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza metabolizm, a dzięki właściwościom moczopędnym oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.