Dlaczego warto jeść owoce i warzywa? Jesteś tym, co jesz Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, jedz dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu czy stawów.
WARZYWA
PAPRYKA Papryka jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E.[2]
POMIDORY W pomidorze znajduje się przede wszystkim witamina C, która wzmacnia odporność i przyspiesza gojenie się ran. W pomidorze znajdują się również witaminy E, K, PP, witaminy z grupy B oraz beta karoten. Jeżeli chodzi o bogactwo składników mineralnych, pomidory zawierają potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, kobalt. W pomidorach znajduje się także likopen, który jest przeciwutleniaczem.[3]
MARCHEW 90% marchewki to woda, 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe 3% stanowią składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny.[4]
BURAKI Buraki zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów. Znajdziemy w nich wapno, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (o których przypuszcza się, że działają hamująco na rozwój raka).[5]
PIETRUSZKA Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego.[6]
RZODKIEWKA Rzodkiewka jest bogatym źródłem potasu, fosforu, wapnia, żelaza i manganu. Takie połączenie składników mineralnych korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie. Dodatkowo warzywo to obfituje w witaminę C oraz witaminy z grupy B.[7]
SAŁATA Stanowi ona doskonałe uzupełnienie naszej codziennej diety o witaminy A, PP, a także potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Zawiera również silne przeciwutleniacze – witaminy C oraz E.[8]
SZPINAK Szpinak jest niezwykle bogaty w żelazo. Poza tym, zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu.[9]
OWOCE
JABŁKA Jabłko dostarcza nam witamin, w tym głównie witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i neutralizuje wolne rodniki. Oprócz tego jabłko dostarcza minerałów, jak potas i żelazo, a także zwiększa wchłanianie wapnia.[10]
BANANY Banany mają dużą zawartość witamin z grupy B - B1, B2, B6, jak również A. Zawierają też m.in. potas. Są również źródłem witaminy C i błonnika.[11]
TRUSKAWKI Dostarczają nam witamin A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi. Uzupełniają też niedobory makro- i mikroelementów oraz dostarczają ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu.[12]
CZARNE PORZECZKI Czarne porzeczki to przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Są również źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod.[13]
POMARAŃCZE Pomarańcze zawierają witaminę C, A, B, B12, P, sole mineralne i peptyny, które pobudzają czynności jelit. Są też bogatym źródłem wapnia.[14]
MALINY Zawierają wiele witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń).[15]
ARONIA Aronia zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów. Jest też jedynym tak doskonałym źródłem witaminy PP. Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne.[16]
ŚLIWKI Zawierają witaminy C, A i E, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty. Mają sporo witamin z grupy B, dzięki czemu wpływają łagodząco na nasz układ nerwowy. Zawierają też mnóstwo błonnika.[17]
LITERATURA
[1] http://www.tipy.pl/artykul_600,jakie-owoce-i-warzywa-jesc-aby-byc-zdrowym.html [2] http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-papryki [3] http://portal.abczdrowie.pl/pomidory-a-zdrowie [4]http://www.naturalneoczyszczanie.pl/2011/09/marchew-moc-zdrowia/ [5] http://www.tesco.pl/smaczna-strona/t/buraki-czerwone-wartosci-odzywcze [6] http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-pietruszki
[7] http://www.tesco.pl/smaczna-strona/t/wartosci-odzywcze-rzodkiewki [8] http://www.tesco.pl/smaczna-strona/t/wartosci-salaty-maslowej [9] http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-szpinaku [10] http://w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Zdrowie /533818,1,Wartosci-odzywcze-jablka--zdrowie-wartosci-odzywcze-jablka-.html [11] http://vegeabc.blogspot.com/2009/10/ba nany-wasciwosci-skladniki-odzywcze.html [12] http://www.tesco.pl/smaczna-strona/t/truskawki-odzywcze-dieta
[13] http://www. cyberbaba [13] http://www.cyberbaba.pl/produkty-spozywcze/132-owoce/1544-czarna-porzeczka-niezwykly-owoc [14] http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_ leczenie_pomarancze.html [15] http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-malin [16] http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-aronii [17] http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-sliwek
KONIEC