Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Dla zdrowia i urody W owocach i warzywach są nieprzebrane źródła witamin, minerałów i różnych związków organicznych...
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Przygotowała: W. Wójcicka
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
pod okiem Pani Małgorzaty Kani
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Trzymaj Formę !.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Piramida Zdrowia Aleksandra Nowak Katarzyna Walczyk Katarzyna Pietrzyk.
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Jedz owoce i warzywa. Owoce Warzywa.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Warzywa i owoce, czyli to co reguluje moje moce.
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witaminy Jakub Dorobisz.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
9 najzdrowszych owoców.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
Zdrowy tryb życia.
Odchudzanie warzywami
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
WARZYWA I WITAMINY.
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Warzywa i owoce
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa? Jesteś tym, co jesz Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, jedz dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu czy stawów. 

WARZYWA

PAPRYKA Papryka jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E.[2]

POMIDORY W pomidorze znajduje się przede wszystkim witamina C, która wzmacnia odporność i przyspiesza gojenie się ran. W pomidorze znajdują się również witaminy E, K, PP, witaminy z grupy B oraz beta karoten. Jeżeli chodzi o bogactwo składników mineralnych, pomidory zawierają potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, kobalt. W pomidorach znajduje się także likopen, który jest przeciwutleniaczem.[3]

MARCHEW 90% marchewki to woda, 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe 3% stanowią składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny.[4]

BURAKI Buraki zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów. Znajdziemy w nich wapno, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (o których przypuszcza się, że działają hamująco na rozwój raka).[5]

PIETRUSZKA Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego.[6]

RZODKIEWKA Rzodkiewka jest bogatym źródłem potasu, fosforu, wapnia, żelaza i manganu. Takie połączenie składników mineralnych korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie. Dodatkowo warzywo to obfituje w witaminę C oraz witaminy z grupy B.[7]

SAŁATA Stanowi ona doskonałe uzupełnienie naszej codziennej diety o witaminy A, PP, a także potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Zawiera również silne przeciwutleniacze – witaminy C oraz E.[8]

SZPINAK Szpinak jest niezwykle bogaty w żelazo. Poza tym, zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu.[9]

OWOCE

JABŁKA Jabłko dostarcza nam witamin, w tym głównie witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i neutralizuje wolne rodniki. Oprócz tego jabłko dostarcza minerałów, jak potas i żelazo, a także zwiększa wchłanianie wapnia.[10]

BANANY Banany mają dużą zawartość witamin z grupy B - B1, B2, B6, jak również A. Zawierają też m.in. potas. Są również źródłem witaminy C i błonnika.[11]

TRUSKAWKI Dostarczają nam witamin A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi. Uzupełniają też niedobory makro- i mikroelementów oraz dostarczają ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu.[12]

CZARNE PORZECZKI Czarne porzeczki to przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Są również źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod.[13]

POMARAŃCZE Pomarańcze zawierają witaminę C, A, B, B12, P, sole mineralne i peptyny, które pobudzają czynności jelit. Są też bogatym źródłem wapnia.[14]

MALINY Zawierają wiele witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń).[15]

ARONIA Aronia zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów. Jest też jedynym tak doskonałym źródłem witaminy PP. Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne.[16]

ŚLIWKI Zawierają witaminy C, A i E, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty. Mają sporo witamin z grupy B, dzięki czemu wpływają łagodząco na nasz układ nerwowy. Zawierają też mnóstwo błonnika.[17]

LITERATURA

[1] http://www.tipy.pl/artykul_600,jakie-owoce-i-warzywa-jesc-aby-byc-zdrowym.html [2] http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-papryki [3] http://portal.abczdrowie.pl/pomidory-a-zdrowie [4]http://www.naturalneoczyszczanie.pl/2011/09/marchew-moc-zdrowia/ [5] http://www.tesco.pl/smaczna-strona/t/buraki-czerwone-wartosci-odzywcze [6] http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-pietruszki

[7] http://www.tesco.pl/smaczna-strona/t/wartosci-odzywcze-rzodkiewki [8] http://www.tesco.pl/smaczna-strona/t/wartosci-salaty-maslowej [9] http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-szpinaku [10] http://w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Zdrowie /533818,1,Wartosci-odzywcze-jablka--zdrowie-wartosci-odzywcze-jablka-.html [11] http://vegeabc.blogspot.com/2009/10/ba nany-wasciwosci-skladniki-odzywcze.html [12] http://www.tesco.pl/smaczna-strona/t/truskawki-odzywcze-dieta

[13] http://www. cyberbaba [13] http://www.cyberbaba.pl/produkty-spozywcze/132-owoce/1544-czarna-porzeczka-niezwykly-owoc [14] http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_ leczenie_pomarancze.html [15] http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-malin [16] http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-aronii [17] http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-sliwek

KONIEC