Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
FRUPP Pierwszy dostępny na rynku produkt otrzymany ze świeżych owoców w postaci chrupiącego batonika!!!
Advertisements

Dlaczego śniadania są takie ważne?
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Przygotowała: W. Wójcicka
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
Przygotowanie prezentacji : Klasa II c i 0 a
Piramida zdrowego żywienia
WITAMINY.
dla chłopczyka i dziewczynki
Zdrowy styl życia.
Bez śniadania nie ma nauczania
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Jedz żółte owoce i warzywa
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
SMACZNIE I ZDROWO WITAMINY TO ZDROWIE.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Zasady zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowy styl życia.
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Spójrzmy ile odcieni kryje w sobie tęcza. To są odcienie zdrowia. Tęczowe barwy produktów żywnościowych, a zwłaszcza warzyw i owoców to nie tylko radość.
SŁODKI ODŻYWCZY KOLOROWY
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Żeby być zdrowym ….
Witaminy Jakub Dorobisz.
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia. 3 Zrównoważona dieta to podstawa naszego zdrowia. Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. Prawidłowa.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
9 najzdrowszych owoców.
Zdrowa żywność i wpływ na nasze zdrowie
12 surowych produktów, które warto jeść na codzień.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Warzywa i owoce
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Zdrowy styl życia.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zapis prezentacji:

Tydzień owoców i warzyw

Owocowe i warzywne figurki

Sałatka owocowa

Owocowo – warzywne gazetki

Ananas Jest prawdziwą bombą witamin i minerałów. Ponieważ zawiera błonnik, pomaga w trawieniu pokarmu i zmniejsza uczucie głodu. Nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu. Zapobiega kaszlowi i przeziębieniom. Wzmacnia kości i dziąsła. Dzięki obecności beta-karotenu chroni oczy. Maseczka z rozgniecionych owoców wpływa korzystnie na skórę twarzy i łagodzi szorstkość stóp.

Jabłko W jednym owocu jabłka ukrytych jest mnóstwo witamin, błonnika (przede wszystkim w skórce!) i innych substancji odżywczych. Obecne w nich węglowodany proste dodają energii, z kolei witaminy C, P oraz magnez wzmacniają organizm, chroniąc go przed miażdżycą. Największe ilości witaminy C zawiera stara, pyszna dawna odmiana antonówka. Jabłka są niskokaloryczne? na 100g przypada około 50 kcal.

Ogórek Ogórki zawierają sporo askorbinazy – enzymu, który niszczy witaminę C, stąd nie powinno się ich mieszać z warzywami, które zawierają jej duże ilości, jak np. pomidory. Połączenie to działa także destrukcyjnie na inne warzywa i owoce, zawierające witaminę C. Zalecane jest zatem jedzenie ogórków w postaci mizerii lub na kanapce, jedynie w towarzystwie żółtego sera lub wędliny.

Pomidor Najbardziej aromatyczne i najbogatsze w witaminy są te prosto z krzaka. Ale z zalet pomidorów możemy korzystać przez cały rok, bo cenne dla zdrowia substancje znajdziemy również w sporządzonych z nich przetworach. Najbardziej aromatyczne i najbogatsze w witaminy są te prosto z krzaka. Ale z zalet pomidorów możemy korzystać przez cały rok, bo cenne dla zdrowia substancje znajdziemy również w sporządzonych z nich przetworach.

Cytryna Cytrynę można spożywać jako dodatek do sałatek, napojów, gdyż posiada kwaśny smak. Skropienie sokiem z cytryny jabłek zapobiega ich ciemnieniu, co jest szczególnie ważne przy wypieku szarlotki. Cytryna jest często dodawana do herbaty, jednakże nie jest to dobre rozwiązanie. Pod wpływem wysokiej temperatury zawarta w cytrynie witamina C ulega zniszczeniu, a z liści herbaty zostaje uwolniony glin, który niekorzystnie wpływa na tkankę nerwową mózgu.

Prace plastyczne

Źródła: biokurier.pl/ portal.abczdrowie.pl biokurier.pl/ portal.abczdrowie.pl