Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jedzenie w Hiszpanii.
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
FRUPP Pierwszy dostępny na rynku produkt otrzymany ze świeżych owoców w postaci chrupiącego batonika!!!
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Znaczenie Trzeźwości Od Alkoholu I Narkotyków W Miłości
WINO.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Potrawy Irlandzkie.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Najdroższe grzyby świata
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Poszukiwany Grejpfrut !!!
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapraszam na prezentację
WIEM,CO JEM !.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Coś specjalnego dla mamy i taty. Sałatka owocowa malucha.
Ile dwutlenku węgla jest w C-C?. Dnia 19 marca 2015 r. wykonaliśmy doświadczenie, które pozwoliło nam określić, ile dwutlenku węgla znajduje się w c–
MY i nasze śmieci.
smiletemplates
Sok, nektar czy napój? © TNS Luty 2015 K.0??/15 Sok, nektar czy napój? Oto jest pytanie!
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
KAWA HERBATA KAKAO.
Owoce i warzywa.
Smoothie.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Dzięki niej substancje odżywcze mogą docierać do wszystkich zakątków naszego organizmu, aby ten mógł prawidłowo funkcjonować. Oczyszczanie z toksyn, reakcje.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Opracowanie: Joanna Szymańska Konsultacja Bożena Hołownia.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Zdrowo żyjmy! Aby zdrowo i długo żyć należy przestrzegać kilku prostych zasad.
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Co dla Pana? This project has been funded with support from the European Commission. This document reflects the views only of the authors, and the Commission.
SKŁAD NAPOJÓW. Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu.
Bols 1820 Genever. Czym jest Genever ? Genever to od 2008 roku kategoria sama dla siebie, wtedy to alkohol ten otrzymał apelację czyli jest tak samo wyróżniony.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Świąteczne porady żywieniowe
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
NINGXIA RED Odżywcza mieszanka dla całego ciała.
Tequila Sierra.
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Drink Bar By $zyna.
Potrawy w Polsce 1.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Marcin Świerkocki

Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.

Etymologia Sangría swoją nazwę zawdzięcza ciemnoczerwonemu kolorowi. Wywodzi się z hiszpańskiego słowa oznaczającego zabieg „upuszczania krwi” u pacjenta.

Historia Sangría występowała na przestrzeni lat w różnych formach. Mówi się, że swoje początki ma ponad 2000 lat temu. Rzymianie w swoim rozwijającym się imperium, kiedy dotarli do Półwyspu Iberyjskiego, zaczęli mieszać wino z wodą, aby ją zdezynfekować. Dopiero z czasem zaczęto dodawać do niego cukier, owoce i mocne alkohole.

Historia Na początku 18 wieku sangría rozprzestrzeniła się w Ameryce Łacińskiej, ale nie stała się powszechnie spożywanym napojem. Zmieniło się to na światowych targach w 1964 roku w Nowym Jorku. Trunek był podawany uczestnikom wystawy w pawilonie Hiszpanii. Dzięki temu zyskał na popularności w Stanach Zjednoczonych.

Historia Na Wyspach natomiast napój ten znany był jako: Claret Cup Punch i jego początki sięgały czasów, w których żyła Jane Austen (około 18 wieku).

Receta - Przepis Składniki Ilość porcji: 6 1 cytryna 1 limonka 1 pomarańcza 1,5 szkl. rumu 0,5 szkl. cukru 750 ml czerwonego wina wytrawnego 1 szkl. soku pomarańczowego 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowa- nie Owoce, rum, wino i sok pomarańczowy należy dobrze schłodzić. Cytrynę, limonkę i pomarańczę pokroić na plasterki i włożyć do dużego szklanego dzbanka. Wlać rum i wsypać cukier. Wstawić do lodówki na 2 godziny, aby sangría nabrała smaku. Przed podaniem lekko rozgnieść drewnianą łyżką owoce, następnie wlać wino i sok pomarańczowy. Dodać cukier, jeśli jest za mało słodka.

Wariacje Ogólnie zawartość sangrii różni się bardzo od użytych składników, w szczególności rodzaju owoców. W zależności od mocy alkoholu, napój ma od około 4 do 11 procent. Sangría blanca – Najczęściej używa się zamiast czerwonego wina białe. Zurra – Na południu Hiszpanii zamiast zamieniać, mieszają białe i czerwone wino, a główne owoce to brzoskwinie i nektarynki. Bezalkoholowa wersja zrobiona jest z winogron, gazowanej wody, soku z cytryny i cukru.

Podawanie  Sangría jest podawana w Hiszpanii i Portugalii przede wszystkim podczas lata, a w południowo-wschodnich częściach Półwyspu przez cały rok. W restauracjach jest to bardzo popularny napój.  Często można spotkać ją jako drink, który turyści bardzo chętnie spożywają w pubach czy barach.  Najczęściej jest podawana w dużych dzbankach, tak aby pomieścić sam napój, jak i owoce.  Często dodatkowo dołączona jest drewniana łyżka, dzięki której można łatwiej wyciągnąć owoce albo przed rozlaniem dodatkowo zgnieść.

Prawo Definicja sangrii według przepisów Unii Europejskiej z 1991 r. „Napój uzyskany z wina, aromatyzowany z dodatkiem naturalnych ekstraktów owoców cytrusowych lub esencji, z lub bez soku z takich owoców, z ewentualnym dodatkiem przypraw korzennych, słodzony i dodatkowo z CO2, o zawartości alkoholu wynoszącej mniej niż 12% obj. Napój ten może zawierać cząstki stałe pulpy owoców cytrusowych lub skórki, a jego kolor musi pochodzić wyłącznie od użytych surowców. Nazwie “sangría" muszą towarzyszyć wyrazy "Made in... ", po której następuje nazwa państwa członkowskiego produkującego napój bądź mniejszego regionu, z wyjątkiem przypadków, gdy napój wyprodukowano w Hiszpanii lub Portugalii. Nazwę “sangría" może zastąpić opis "aromatyzowany napój winopochodny" tylko wówczas, gdy napój wyprodukowano w Hiszpanii lub Portugalii.”

¡Gracias por su atención!