Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, itd. Od kilkunastu lat sztuka kulinarna przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal, ale konkretny kucharz stanowi magnes przyciągający klientów. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą sztukę. Ponadto dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają przyrządzania potraw w różnych kulturach kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji.
Wybrałam zawód kucharki, ponieważ bardzo lubię gotować- sprawia mi to ogromną przyjemność... Wydaje mi się, że jest to dobry kierunek..
Większość kucharzy zdobywa zawód ucząc się w szkołach gastronomicznych, które w całym kraju kształcą na poziomie techników, szkół zawodowych i policealnych. Obecnie niektóre niepaństwowe uczelnie wyższe oferują kształcenie w specjalności kucharskiej. Obok wykształcenia niezbędna jest także wiedza praktyczna oraz zdobyte doświadczenie.
Kucharzem może zostać osoba, która nie ukończyła 50 lat. Warunkiem najważniejszym, który stawiany jest wszystkim kucharzom jest bardzo dobry stan zdrowia i brak nosicielstwa chorób zakaźnych.
Praca kucharza różni się w zależności od tego gdzie pracuje. Inne są jego zadania i oczekiwania klientów w kuchni renomowanego lokalu, inne w stołówce domu wczasowego. Niezależnie od miejsca pracy obowiązują go surowe wymogi co do higieny i stanu zdrowia. Kucharz w swej pracy wykorzystuje szeroką gamę narzędzi, przyrządów kuchennych. Z jednej strony musi potrafić się nimi sprawnie posługiwać, z drugiej dbać o ich czystość.
Miejscem pracy kucharza jest kuchnia. Niektóre lokale mogą nie posiadać klimatyzacji i dobrej wentylacji, przez co wysoka temperatura i wilgotność mogą być dla niego uciążliwe. Poza tym kucharz w swej pracy nie jest narażony na działanie innych szkodliwych czynników. Kucharz rzadko utrzymuje bezpośredni kontakt z konsumentem. Najczęściej pośredniczy im kelner. Praca ma charakter zrutynizowany. Zazwyczaj okazję do realizacji nowych pomysłów i fantazji stanowią konkursy. W codziennej pracy kucharz realizuje konkretne zamówienia wybrane z karty dań.
W pracy kucharza najistotniejszy jest dobry, niepospolity smak. Istotne są też wyobraźnia, zmysł estetyczny i poczucie elegancji, gdyż sposób podania potrawy jest równie ważny jak jej smak. Cenne cechy to samodzielność i inicjatywa, która pozwoli na opracowanie nowych potraw.
Praca w kuchni wymaga podzielności uwagi i zdolności przerzucania się z jednej czynności na drugą, gdyż często w kuchni przygotowuje się kilka dań jednocześnie. Taki charakter pracy wymusza trwanie przez większość czasu w pozycji stojącej i przemieszczania się po całej kuchni. Kucharz powinien mieć dobrą pamięć, gdyż w codziennej pracy wertowanie przepisów przy każdym daniu praktycznie uniemożliwiłoby sprawną pracę. Ponadto powinien być dokładny.
Kucharz zarabia:od 1000zł do2500zł,miesięcznie, zależy od wykształcenia i od tego gdzie pracuje.. za granicą zarabia nawet do 8000zł miesięcznie. Kucharz może dorobić przez organizację różnych uroczystości,np.: Wesela, Komunii dostaje wtedy „dokładkę do pensji” zł.
Dzięki temu, że ukończymy technikum gastronomii i hotelarstwa możemy też prowadzić działalność, polegająca na udzielaniu gościny przyjezdnym w przeznaczonych do tego obiektach bazy noclegowej,np.:hotelach.
W polskich hotelach można zarobić od 1200zł- 2000zł. Czyli po ukończeniu technikum hotelarstwa i gastronomii można pracować w dwóch zawodach.
Dziękuję za uwagę. Prezentacje wykonała Ela Tatula.