E DUKACYJNE F ORUM K WALIFIKACJI Z AWODOWYCH Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet III Wysoka jakość systemu oświaty Działanie 3.4 Otwartość systemu edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie Poddziałanie Upowszechnianie uczenia się przez całe życie M ULTIMEDIALNY K ATALOG Z AWODOWY ZAWÓD: TECHNIK HOTELARSTWA
ZADANIA ZAWODOWE ŚRODOWISKO PRACY PREDYSPOZYCJE CZY WIESZ, ŻE …? MASZYNY I NARZĘDZIA TECHNIK HOTELARSTWA LITERATURA WARUNKI FIZYCZNE KARIERA ZAWODOWA
C ZYM ZAJMUJE SIĘ T ECHNIK HOTELARSTWA ? ZADANIA ZAWODOWE : profesjonalna obsługa gości hotelowych, organizowanie i zarządzanie przedsiębiorstwem hotelowym, obsługa systemów rezerwacji miejsc noclegowych, promowanie oraz sprzedaż usług hotelarskich, sprzątanie, aranżacja wnętrz hotelowych, udzielanie informacji turystycznej, prowadzenie dokumentacji hotelowej, organizowanie usług gastronomicznych.
Miejsce wykonywania pracy Charakter pracy Praca technika hotelarstwa ma głównie charakter zespołowy. Technik hotelarstwa ma też cały czas kontakt z klientami. J AKA JEST SPECYFIKA ŚRODOWISKA PRACY T ECHNIKA HOTELARSTWA ? Technik hotelarstwa wykonuje swoją pracę w pomieszczeniach.
Możliwości zatrudnienia Technik hotelarstwa może znaleźć zatrudnienie między innymi w: hotelach, uzdrowiskach, pensjonatach, zajazdach. Może być również zatrudniony w organach administracji samorządowej, związanych z usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach. Może również prowadzić własną działalność gospodarczą świadczącą usługi noclegowe i agroturystyczne. Stanowiska pracy recepcjonista, pokojówka, menadżer obiektu hotelowego. J AKA JEST SPECYFIKA ŚRODOWISKA PRACY T ECHNIKA HOTELARSTWA ?
Czas pracy Praca technika hotelarstwa zazwyczaj wykonywana jest w systemie zmianowym, zarówno w dni powszednie, jak i święta. Zarobki Zarobki uzależnione są od stanowiska, od wielkości obiektu hotelowego i kształtują się od zł brutto do zł brutto (Źródło: ). Czynniki zagrażające zdrowiu Do czynników szkodliwych w zawodzie technika hotelarstwa zaliczamy: wielogodzinną pracę w pozycji stojącej (nadmierne obciążenie układu kostno-stawowego) oraz stres (wynikający na przykład z kontaktu z trudnym klientem). J AKA JEST SPECYFIKA ŚRODOWISKA PRACY T ECHNIKA HOTELARSTWA ?
J AKICH MASZYN I NARZĘDZI UŻYWA T ECHNIK HOTELARSTWA ? Terminal POS Telefon Kasa fiskalna Komputer Drukarka
M ASZYNY, NARZĘDZIA, MATERIAŁY urządzenie elektroniczne służące do kontaktu z bankiem za pośrednictwem centrum autoryzacyjnego w sytuacji, gdy klient za nabywany towar lub usługę płaci kartą płatniczą w celu rozliczenia transakcji. Terminal POS
M ASZYNY, NARZĘDZIA, MATERIAŁY elektroniczne urządzenie rejestrujące, które służy do prowadzenia zapisu obrotu oraz kwot podatku należnego ze sprzedaży. Kasa fiskalna
M ASZYNY, NARZĘDZIA, MATERIAŁY urządzenie elektroniczne służące do przechowywania, przetwarzania i przesyłania informacji. Komputer
M ASZYNY, NARZĘDZIA, MATERIAŁY komputerowe urządzenie peryferyjne, używane do drukowania tekstów i grafiki na papierze. Drukarka
M ASZYNY, NARZĘDZIA, MATERIAŁY urządzenie, które służy do prowadzenia rozmów na odległość. Telefon
J AKIE PREDYSPOZYCJE POWINIEN POSIADAĆ T ECHNIK HOTELARSTWA ? Osoba wykonująca zawód technika hotelarstwa powinna wykazywać zainteresowania ekonomiczne, administracyjne, marketingowe, prawne, językowe, ale przede wszystkim kulturoznawcze. Cechami niezbędnymi w tym zawodzie są: akceptowanie usługowego charakteru pracy, odporność na stres, dobra aparycja i wysoka kultura osobista, łatwość nawiązywania kontaktów, umiejętność pracy w zespole, umiejętność podejmowania decyzji, samodzielność, odpowiedzialność, operatywność, życzliwość, uprzejmość, dyskrecja, spostrzegawczość i podzielność uwagi, uczciwość, dobra organizacja, zdolności negocjatorskie.
J AKIE WARUNKI FIZYCZNE SĄ NIEZBĘDNE W TYM ZAWODZIE ? Do wykonywania zawodu technika hotelarstwa niezbędna jest zręczność rąk i palców, swobodne komunikowanie się, dobra kondycja fizyczna, sprawność układu ruchowego, koordynacja wzrokowo - ruchowa, dobry wzrok i słuch. Do przeciwwskazań w wykonywaniu zawodu technika hotelarstwa należą widoczne wady postawy, wady wymowy, choroby skóry odkrytych części ciała, zaburzenia nerwicowe, nadmierna pobudliwość, uzależnienia, padaczka.
I NFORMACJE DLA OSÓB Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ Istnieje możliwość wykonywania zawodu przez osoby z niepełnosprawnością, o ile pozwalają jej na to warunki zdrowotne. Ostateczną decyzję o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie podejmuje zawsze lekarz medycyny pracy.
JAK ZOSTAĆ T ECHNIKIEM HOTELARSTWA ? Technikum - 4 lata Egzaminy potwierdzające kwalifikacje T.11, T.12. Technikum - 4 lata Egzaminy potwierdzające kwalifikacje T.11, T.12. Technik hotelarstwa Gimnazjum 1. Studia wyższe zawodowe (licencjat) np. Turystyka i rekreacja, Gospodarka turystyczna, Hotelarstwo, Turystyka i sport, Gastronomia i hotelarstwo, Kulturoznawstwo. 3. Kursy i szkolenia kwalifikacyjne. 2. Studia podyplomowe np. Zarządzanie w turystyce i hotelarstwie, Menadżer lecznictwa uzdrowiskowego, SPA&Wellness, Analiza ekonomiczna w biznesie turystycznym, Coaching biznesowy w turystyce, Zarządzanie zasobami ludzkimi w gospodarce turystycznej. Istnieje możliwość uzyskania kwalifikacji na Kwalifikacyjnym Kursie Zawodowym. JAKIE SĄ MOŻLIWOŚCI ROZWOJU W TYM ZAWODZIE? Po zdaniu egzaminu maturalnego istnieje możliwość kontynuowania nauki na studiach wyższych. Przykładowe kierunki:
C ZY WIESZ, ŻE …? C IEKAWOSTKI Pierwszy hotel na świecie został otwarty w 1774 roku w Covent Garden. Hotel ten nazywał się Low's Grand Hotel, a jego właściciel David Low otworzył ten hotel w budynku należącym do pewnego bardzo ekscentrycznego lorda, który całe wnętrze upodobnił do okrętu wojennego. Pierwszy hotel z łazienkami powstał dopiero w 1829 roku. W Polsce decyzję o zaszeregowaniu hotelu do odpowiedniej kategorii wydaje Marszałek Województwa (na podstawie art.38 ustawy o usługach turystycznych). Kontrola spełniania odpowiednich standardów przez hotele powierzana jest komisji składającej się z przedstawicieli oraz specjalistów z zakresu hotelarstwa wybranych przez Marszałka Województwa, a także bardzo często przez przedstawicieli Państwowej Straży Pożarnej albo Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
„Organizacja pracy w hotelarstwie” (E. Mitura, E. Koniuszewska), „Hotelarstwo. Usługi- eksploatacja- zarządzanie” (A. Panasiuk, D. Szostak, A. Dołowy), „Hotel i jego infrastruktura ” (J. Wilczyński), „Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości” (M. Milewska, B. Włodarczyk), „Jakość i efektywność usług hotelarskich” (S. Borkowski, E. Wszendybył). C O CZYTAĆ ? L ITERATURA FACHOWA
B IBLIOGRAFIA Podstawa programowa kształcenia w zawodzie, opracowano na podstawie dokumentu z dnia 7 lutego 2012 r. Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 23 grudnia 2011 r. w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego z późn. zmianami. Informator o egzaminie potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie CKE, Materiały projektu „Poznaj swoje zainteresowania i świat szkolnictwa zawodowego”, Strony internetowe szkół prowadzących kształcenie w poszczególnych zawodach. „Podręcznik oceny zawodów z punktu widzenia różnych rodzajów niepełnosprawności. Zeszyty informacyjno-metodyczne doradcy zawodowego” ( rmacyjno_metodyczne/zeszyt_14.pdf ). rmacyjno_metodyczne/zeszyt_14.pdf (Raport Sedlak&Sedlak).
WYWIAD DŹWIĘKOWY Posłuchaj w Multimedialnym Katalogu Zawodów wywiadu z T ECHNIKIEM HOTELARSTWA
P ODZIĘKOWANIA Pani Dyrektor Agnieszki Mazurkiewicz - IBB Grand Hotel Lublinianka, za pomoc w realizacji projektu. dla
SPRAWDŹ SWOJĄ WIEDZĘ - QUIZY Zapoznałeś się z charakterystyką zawodu. Teraz sprawdź swoją wiedzę i predyspozycje do zawodu rozwiązując quizy interaktywne.