Węglowodany Właściwości funkcjonalne

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Odżywiamy się zdrowo!.
Advertisements

Różne oblicza cukru.
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
System żywienia enteralnego firmy Abbott
PROFILAKTYKA I LECZENIE PRZEZ JEDZENIE
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Podstawowe składniki odżywcze
Rośliny uprawne i chwasty
Zanieczyszczenia biologiczne
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Odżywiamy się zdrowo! Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy III Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Monte Cassino w Ustrobnej.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witamina B.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
1. Ziarna którego zboża są najważniejszym dostawcą witamin? 2. Spożycie jakich produktów jest lepsze dla naszego zdrowia? 3. Ten owoc zapobiega przedwczesnemu.
Piramida Zdrowia Aleksandra Nowak Katarzyna Walczyk Katarzyna Pietrzyk.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Mgr Grażyna CIEŚLIK. mgr Grażyna CIEŚLIK Masz wybór: 2 kps. PSYLLIUM STAR Surowiec: łupina nasienna babki jajowatej 500 mg WHO zaleca, aby w codziennej.
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowy styl życia.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
Bez białka nie ma ciałka!.
Zasady prawidłowego żywienia
Julia Kowalczyk Joanna Kosczielny Daria Sobieraj Karolina Krawiec Opiekun Joanna Malczyk.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Dekalog zdrowego żywienia.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Węglowodany (cukrowce, sacharydy) Podział i źródła w pożywieniu Opracowano na podstawie: Sikorski Z. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2007 Gawęcki.
Opracowano na podstawie:
Burak cukrowy alternatywnym surowcem do pozyskiwania bioproduktów Jan Iciek Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Wpływ składników żywności na organizm
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Cukry.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Produkty szczególnie bogate w potas:
Choroba prostaty a dieta
4 II 2017 XVII Światowy Dzień Walki z Rakiem!
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
kobiety (RDA, dzienne zalecane spożycie) 700 g mężczyźni (RDA) 900 g
Zapis prezentacji:

Węglowodany Właściwości funkcjonalne

Preparaty wysokobłonnikowe Do ich produkcji wykorzystuje się bogate w nieprzyswajalne węglowodany części zbóż, owoców i warzyw, będące odpadami przemysłu zbożowo-młynarskiego owocowo-warzywnego

Preparaty wysokobłonnikowe Surowcem do produkcji preparatów zbożowych są otręby: pszenne, owsiane, jęczmienne, ryżowe i kukurydziane Preparaty ze źródeł zbożowych zawierają błonnik nierozpuszczalny (celuloza, hemicelulozy) oraz β-glukany (owies, jęczmień)

Preparaty wysokobłonnikowe Do produkcji preparatów z odpadów przemysłu owocowo-warzywnego wykorzystuje się najczęściej wytłoki z jabłek lub pozostałości po tłoczeniu owoców cytrusowych Rzadziej wytłoki z innych owoców lub warzyw takich jak: czarna porzeczka, melony, marchew, pomidory, ogórki, szpinak Preparaty te zawierają głównie błonnik rozpuszczalny (pektyny)

Preparaty wysokobłonnikowe Surowcem do pozyskiwania błonnika są również rośliny okopowe, szczególnie buraki cukrowe, ćwikłowe i ziemniaki oraz rośliny strączkowe, np. groch , soja Inne oryginalne i rzadkie źródła błonnika: grzyby jadalne, nasiona i łuski babki płesznik, łupiny orzeszków ziemnych

Preparaty wysokobłonnikowe Stosowane są także w celach fizjologicznych takich jak: regulacja pracy przewodu pokarmowego obniżenie wartości energetycznej żywności zwiększenie zawartości błonnika pokarmowego w codziennej diecie

Preparaty wysokobłonnikowe Zalecane są jako środki: wspomagające odchudzanie, zapobiegające zaparciom obniżające stężenie cholesterolu w surowicy

Preparaty wysokobłonnikowe Postacie: oczyszczone otręby granulaty - otręby granulowane ze śliwkami, jabłkami, dynią proszki o różnych smakach do przygotowywania koktajli, które zastępują posiłki przy odchudzaniu tabletki, kapsułki inne, np. batoniki owocowe

Przykłady suplementów diety zawierających błonnik Preparaty zawierające rozpuszczalne składniki błonnika Błonnik+Beta-karoten+Cynk+Witamina C (kapsułki, błonnik owsiany, beta-karoten, glukonian cynku, wit. C) Betaven (proszek, koncentrat z obłuszczonego ziarna owsa) Błonnik jabłkowy (proszek, wytłoki skórek jabłek) Błonnik buraczany (proszek, błonnik z miąższu buraka cukrowego) Chudeus – Syt (tabletki, błonnik z miąższu buraka cukrowego

Przykłady suplementów diety zawierających błonnik Preparaty zawierające nierozpuszczalne składniki błonnika: Błonnik (kapsułki, błonnik z pszenicy) Błonnik z łusek babki płesznik (kapsułki, błonnik z łusek babki płesznik) Błonnik 90 naturalny (proszek, błonnik z łusek babki jajowatej) Błonnik lniany (proszek, błonnik z nasion lnu) Colon C (proszek, błonnik łupiny nasion babki płesznik, fruktooligosacharydy, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bifidus)

Przykłady suplementów diety zawierających błonnik Preparaty zawierające rozpuszczalne i nierozpuszczalne składniki błonnika Bio-Błonnik (tabletki, celuloza, hemiceluloza, pektyny, lignina) Błonnik (tabletki, błonnik owsiany, otręby owsiane, pszenne, ryżowe, jęczmienne, kukurydziane, guma guar) Fibella (proszek, 6 rodzajów błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczlnego) Błonnik (kapsułki, błonnik pektynowy z jabłek i grejpfrutów, błonnik owsiany, błonnik z łusek babki płesznik, błonnik z mielonych nasion lnu)

Węglowodany jako prebiotyki Prebiotyki to nietrawione składniki pożywienia pobudzające wzrost i/lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii (probiotyków) obecnych w jelicie grubym Prebiotykami mogą być: nietrawiona skrobia tzw. oporna nieskrobiowe polisacharydy (pektyny, guma guarowa i owsiana) oligosacharydy

Najwięcej uwagi jako prebiotykom poświęca się fruktozooligosacharydom (inulina, oligofruktoza), które występują m.in. w pszenicy, cebuli, czosnku, bananach, cykorii, porach, szparagach Są one selektywnie trawione przez bifidobakterie i powodują ich znaczący wzrost w jelicie