Węglowodany Właściwości funkcjonalne
Preparaty wysokobłonnikowe Do ich produkcji wykorzystuje się bogate w nieprzyswajalne węglowodany części zbóż, owoców i warzyw, będące odpadami przemysłu zbożowo-młynarskiego owocowo-warzywnego
Preparaty wysokobłonnikowe Surowcem do produkcji preparatów zbożowych są otręby: pszenne, owsiane, jęczmienne, ryżowe i kukurydziane Preparaty ze źródeł zbożowych zawierają błonnik nierozpuszczalny (celuloza, hemicelulozy) oraz β-glukany (owies, jęczmień)
Preparaty wysokobłonnikowe Do produkcji preparatów z odpadów przemysłu owocowo-warzywnego wykorzystuje się najczęściej wytłoki z jabłek lub pozostałości po tłoczeniu owoców cytrusowych Rzadziej wytłoki z innych owoców lub warzyw takich jak: czarna porzeczka, melony, marchew, pomidory, ogórki, szpinak Preparaty te zawierają głównie błonnik rozpuszczalny (pektyny)
Preparaty wysokobłonnikowe Surowcem do pozyskiwania błonnika są również rośliny okopowe, szczególnie buraki cukrowe, ćwikłowe i ziemniaki oraz rośliny strączkowe, np. groch , soja Inne oryginalne i rzadkie źródła błonnika: grzyby jadalne, nasiona i łuski babki płesznik, łupiny orzeszków ziemnych
Preparaty wysokobłonnikowe Stosowane są także w celach fizjologicznych takich jak: regulacja pracy przewodu pokarmowego obniżenie wartości energetycznej żywności zwiększenie zawartości błonnika pokarmowego w codziennej diecie
Preparaty wysokobłonnikowe Zalecane są jako środki: wspomagające odchudzanie, zapobiegające zaparciom obniżające stężenie cholesterolu w surowicy
Preparaty wysokobłonnikowe Postacie: oczyszczone otręby granulaty - otręby granulowane ze śliwkami, jabłkami, dynią proszki o różnych smakach do przygotowywania koktajli, które zastępują posiłki przy odchudzaniu tabletki, kapsułki inne, np. batoniki owocowe
Przykłady suplementów diety zawierających błonnik Preparaty zawierające rozpuszczalne składniki błonnika Błonnik+Beta-karoten+Cynk+Witamina C (kapsułki, błonnik owsiany, beta-karoten, glukonian cynku, wit. C) Betaven (proszek, koncentrat z obłuszczonego ziarna owsa) Błonnik jabłkowy (proszek, wytłoki skórek jabłek) Błonnik buraczany (proszek, błonnik z miąższu buraka cukrowego) Chudeus – Syt (tabletki, błonnik z miąższu buraka cukrowego
Przykłady suplementów diety zawierających błonnik Preparaty zawierające nierozpuszczalne składniki błonnika: Błonnik (kapsułki, błonnik z pszenicy) Błonnik z łusek babki płesznik (kapsułki, błonnik z łusek babki płesznik) Błonnik 90 naturalny (proszek, błonnik z łusek babki jajowatej) Błonnik lniany (proszek, błonnik z nasion lnu) Colon C (proszek, błonnik łupiny nasion babki płesznik, fruktooligosacharydy, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bifidus)
Przykłady suplementów diety zawierających błonnik Preparaty zawierające rozpuszczalne i nierozpuszczalne składniki błonnika Bio-Błonnik (tabletki, celuloza, hemiceluloza, pektyny, lignina) Błonnik (tabletki, błonnik owsiany, otręby owsiane, pszenne, ryżowe, jęczmienne, kukurydziane, guma guar) Fibella (proszek, 6 rodzajów błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczlnego) Błonnik (kapsułki, błonnik pektynowy z jabłek i grejpfrutów, błonnik owsiany, błonnik z łusek babki płesznik, błonnik z mielonych nasion lnu)
Węglowodany jako prebiotyki Prebiotyki to nietrawione składniki pożywienia pobudzające wzrost i/lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii (probiotyków) obecnych w jelicie grubym Prebiotykami mogą być: nietrawiona skrobia tzw. oporna nieskrobiowe polisacharydy (pektyny, guma guarowa i owsiana) oligosacharydy
Najwięcej uwagi jako prebiotykom poświęca się fruktozooligosacharydom (inulina, oligofruktoza), które występują m.in. w pszenicy, cebuli, czosnku, bananach, cykorii, porach, szparagach Są one selektywnie trawione przez bifidobakterie i powodują ich znaczący wzrost w jelicie