Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Postaw na zdrowie i odporność na stres Światowy Dzień Zdrowia.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Postaw na zdrowie i odporność na stres Światowy Dzień Zdrowia."— Zapis prezentacji:

1 Postaw na zdrowie i odporność na stres Światowy Dzień Zdrowia

2 Czy młodzież żyje zdrowo? NIESTETY NIE

3 Dlaczego powinniśmy zdrowo żyć? Chory organizm nie działa prawidłowo. Stajemy się bardziej nerwowi i rozchwiani psychicznie. Długie okresy nadmiernego obciążenia psychicznego mogą osłabić system odpornościowy i spowodować nawroty przeziębień, kaszlu oraz gryp. Trudno nam radzić sobie z trudami codziennego życia.

4 Od czego zależy nasze zdrowie?

5 Zdrowe odżywianie To spożywanie substancji korzystnych dla zdrowia. Ma ono zapewnić: utrzymanie zdrowia lub jego poprawę zmniejszenie ryzyka wystąpienia otyłości, nowotworów, chorób serca

6 Piramida żywieniowa Powinniśmy spożywać najwięcej składników znajdujących się w dolnej części piramidy, nie zapominając o wodzie i aktywności fizycznej.

7 Cukry i tłuszcze Produkty tej grupy znajdują się na najwyższym piętrze piramidy, tzn. że powinniśmy je spożywać bardzo rzadko. Zaliczamy tu następujące produkty: - tłuszcze, - słodycze, - chipsy i inne słone przekąski,

8 Mięso, wędliny, jaja, drób Są źródłem żelaza, protein, dostarczają niacynę i tiaminę. Zaliczamy tu: - mięsa (czerwonego mięsa powinniśmy zjadać najmniej), - drób, - ryby, - chude wędliny.

9 Produkty mleczne Są podstawowym źródłem wapnia budującym kości i zęby. Nabiał dostarcza również witaminę D, A, B12, białko, potas, fosfor i niacynę.

10 Owoce - Są źródłem witamin, minerałów i błonnika. - Odgrywają kluczową rolę w diecie. - Poprawiają funkcjonowanie jelit.

11 Warzywa Są źródłem witamin, minerałów i błonnika.  źródła witaminy A: marchew, słodkie ziemniaki, dynie, szpinak, rzepa  źródła witaminy C: brokuły, papryka, ziemniaki, sałata, rzepa, szpinak  źródła kwasu foliowego: fasola, groszek, orzeszki ziemne, szpinak, sałata

12 Kasze, ryż, pieczywo Są doskonałym źródłem węglowodanów i błonnika. Produkty zbożowe zawierają żelazo, witaminę E i B. Zaliczamy tu następujące produkty: - pieczywo gruboziarniste, z pełnego ziarna, - płatki zbożowe, - kasze.

13 Aktywność fizyczna Zaliczamy do niej zarówno zajęcia w ramach wychowania fizycznego, SKS-ów i prowadzone w klubach sportowych, jak biegi, gra w piłkę nożną, ręczną, siatkówkę, koszykówkę, itp.

14 Aktywność fizyczna Instytut Żywności i Żywienia w ramach szwajcarsko-polskiego Programu Współpracy projektu edukacyjnego „Zachowaj Równowagę” opracował piramidy aktywności fizycznej dla dzieci i młodzieży. Oto kilka uwag: - Ogranicz oglądanie telewizji i korzystanie z komputera razy w tygodniu wykonuj ćwiczenia rozwijające siłę i wytrzymałość, rozciągające, kształtujące estetykę ruchu razy w tygodniu rekreacja na obiektach sportowych, jazda na rowerze, biegi. - Codzienne spacery, chodzenie po schodach, prace domowe.

15 Odpoczynek Odpowiedni odpoczynek jest równie ważny jak prawidłowe odżywianie i aktywność fizyczna. Chodzi tu zarówno o odpoczynek podczas dnia, jak i odpowiednia ilość snu. Zazwyczaj śpimy zbyt mało czasu, dlatego w szkole jesteśmy przemęczeni i mało aktywni.

16 Odpoczynek Badacze z Columbia University Medical Center przebadali 15,5 tysiąca nastolatków. Doszli do wniosku, że mała ilość snu może doprowadzić do depresji i myśli samobójczych. Okazało się, że nastolatki, które szły spać po północy, były narażone na depresję bardziej niż te, które położyły się do łóżka przed 22. W przypadku nastolatków, które przesypiały mniej niż pięć godzin, ryzyko depresji wzrastało aż do 71%.

17 Higiena osobista Do higieny osobistej człowieka należy: higiena skóry, która obejmuje: systematyczną pielęgnację i utrzymywanie czystości i odpowiedni ubiór; higiena jamy ustnej; higiena intymna; To wszystkie czynności pielęgnacyjne, dzięki którym człowiek utrzymuje czystość.

18 Dlaczego trzeba się myć? Głównym celem higieny osobistej jest: usunięcie z powierzchni ciała zanieczyszczeń, takich jak: kurz, pył, bakterie, pot i łój oraz złuszczony naskórek, zapobieganie infekcjom skóry i całego organizmu, regulacja funkcji układu krwionośnego, pracy serca, układu nerwowego, oraz zapewnienie dobrego snu.

19 Ubiór Przegrzanie lub wychłodzenie organizmu zmniejsza jego odporność na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych Odpowiedni ubiór jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Istotne jest dostosowanie naszego ubioru do pogody i temperatury.

20 Radość z życia Uśmiechaj się często, nawet do swoich myśli. Zobacz pozytywne strony każdej sytuacji.

21 Stres Żyjąc zdrowo stajemy się odporni na stres. Znacznie lepiej radzimy sobie w trudnych sytuacjach. Czynnikami bezpośrednio łagodzącymi stres są: regularny odpoczynek spożywanie w regularnych odstępach czasu zbilansowanych posiłków unikanie nadmiernych ilości kofeiny i alkoholu regularne ćwiczenia fizyczne praktykowanie technik relaksacyjnych np. joga

22 Stres W walce ze stresem pomagają również nasi czworonożni przyjaciele. Głaskanie psa czy kota bardzo pomaga w odprężeniu się. Nie bez znaczenia są również spacery w psem.

23 Światowy Dzień Zdrowia 2015 Bezpieczeństwo żywności Jakość spożywanych pokarmów (ich świeżość, skład czy ewentualne zanieczyszczenie) znacząco wpływa na zdrowie ludzkości. Żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy i pasożyty lub niebezpieczne chemiczne substancje, może być przyczyną wielu chorób, począwszy od biegunki aż do nowotworów. WHO opracowała 5 kluczy do bezpiecznej żywności, czyli zestaw praktycznych zaleceń dotyczących przygotowywania i przechowywania żywności: Klucz 1: Utrzymuj czystość Klucz 2: Oddzielaj żywność surową od ugotowanej Klucz 3: Gotuj dokładnie Klucz 4: Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze Klucz 5: Używaj bezpiecznej wody i żywności

24 Według statystyk, skutki spożycia niebezpiecznych produktów żywnościowych są przyczyną śmierci 2 milionów ludzi rocznie, w tym również wielu dzieci. Według statystyk, skutki spożycia niebezpiecznych produktów żywnościowych są przyczyną śmierci 2 milionów ludzi rocznie, w tym również wielu dzieci.

25 Najczęstsze błędy w odżywianiu Niejedzenie śniadania Podjadanie między posiłkami Jedzenie w chwili stresu Nieregularne spożywanie posiłków Spożywanie posiłków głównie wieczorem Spożywanie zbyt małej ilości warzyw i płynów Codzienne jedzenie słodyczy i/lub tłustych przekąsek

26 Zdrowy obiad

27 Zjedz marchewkę, zamiast frytek, bo fast-food to jest zbytek. Nie pij coli mój kolego, zamiast tego coś ciepłego. Nie podjadaj wciąż wieczorem, nie jedz przed telewizorem. I słodyczy też unikaj A warzywom powiedz”Witaj”


Pobierz ppt "Postaw na zdrowie i odporność na stres Światowy Dzień Zdrowia."

Podobne prezentacje


Reklamy Google