Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

GMO czyli organizmy genetycznie ulepszone Ewa Bartnik Instytut Genetyki i Biotechnologii Uniwersytet Warszawski/IBB PAN.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "GMO czyli organizmy genetycznie ulepszone Ewa Bartnik Instytut Genetyki i Biotechnologii Uniwersytet Warszawski/IBB PAN."— Zapis prezentacji:

1 GMO czyli organizmy genetycznie ulepszone Ewa Bartnik Instytut Genetyki i Biotechnologii Uniwersytet Warszawski/IBB PAN

2 Czym jest inżynieria genetyczna? Ang. recombinant DNA – manipulacje DNA in vitro –izolacja i amplifikacja DNA i cDNA –mapowanie i sekwencjonowanie DNA –tworzenie nowych cząsteczek DNA przez rekombinację cząsteczek naturalnych przez syntezę de novo –wprowadzanie konstruktów DNA do komórek i organizmów –modyfikacje syntezy białek ekspresja heterologiczna

3 Podstawowe techniki Izolacja DNA ze źródeł naturalnych –komórki i tkanki –mikroorganizmy hodowane w laboratorium i występujące naturalnie –antyczny DNA cDNA – izolacja RNA i przepisanie na DNA Chemiczna synteza DNA de novo

4 GMO a odbiór społeczny  Akceptacja GMO dla medycyny  Lęki przed GMO w rolnictwie

5 Dlaczego się boimy – a może raczej czego? Zagrożenia dla ludzi Zagrożenia dla środowiska Ale tak naprawdę jaki procent społeczeństwa wie co to jest GMO? Oznakowanie i bardzo ostre przepisy

6 Naturalne rośliny – pomidor ma geny od: L. esculentum cerasiforme (oporność na grzyby, temperaturę, wilgotność) L. peruvianum – dużo wit. C, oporność na wiele szkodników L. pimpinellifolium – lepsza barwa, mniej kwaśny, więcej witamin i soli mineralnych L. cheesmani –oporność na zasolenie, możliwość zbiorów mechanicznych L. cheesmani –oporność na suszę L. pennellii –oporność na suszę L. parviflorum – lepsza barwa, bardziej słodki L. hirsutum – oporność na choroby

7 Postęp w rolnictwie Rośliny budzą najwięcej dyskusji i kontrowersji – ale może wreszcie będzie można gdzieś spokojnie posadzić Złoty ryż – bo innych rzeczy wysiano dużo

8 Program for the Analysis of Biotechnology Issues Problemy z wprowadzaniem biotechnologii Nowa technologia – wymagany jest czas by zyskała akceptację (Pasteryzaja, mikrofale, telefony komórkowe) Pokarm wzbudza więcej kontrowersji niż leczenie Nie zawsze zrozumienie podstaw Media – popularność potencjalnych kataklizmów

9 Obawy -GMO Natura nie pozwala by geny przechodziły od jednego gatunku do drugiego Natura nie pozwala by geny przechodziły od jednego gatunku do drugiego Konwencjonalna hodowla też nie Konwencjonalna hodowla też nie GMO zawsze geny od innych gatunków. GMO zawsze geny od innych gatunków.

10 Uprawy GMO 2007: 114,3 milionów hektarów 2007: 114,3 milionów hektarów 23 kraje 23 kraje 12 milionów rolników w milionów rolników w 2007 (11 milionów w krajach 3. Swiata). Mniej pestycydów, lepsze plony i dochody Mniej pestycydów, lepsze plony i dochody Global status report for ISAAA.Org 2/13/08

11 Naturalne przenoszenie genów Agrobacterium Agrobacterium Raphanobrassica Raphanobrassica

12 Popularne pogląd y GMO są nienaturalne GMO są nienaturalne DNA! DNA! Rolnicy co roku muszą kupować nasiona Rolnicy co roku muszą kupować nasiona Efekty zdrowotne Efekty zdrowotne Efekty na środowisko Efekty na środowisko Duże firmy korzystają Duże firmy korzystają

13 60% nie wie, że DNA jest W każdej rzeczy, którą jemy! W każdej rzeczy, którą jemy! Hybrydy od 1920 r., wymaga kupowania nasion co rok Hybrydy od 1920 r., wymaga kupowania nasion co rok Wiele naturalnych (“”) spożywanych odmian powstało po silnym napromieniowaniu roślin Wiele naturalnych (“”) spożywanych odmian powstało po silnym napromieniowaniu roślin

14 Badania bezpieczeństwa EFSA EFSA

15

16 Co wiadomo Nie ma udokumentowanych szkodliwych efektów pokarmów GMO Nie ma udokumentowanych szkodliwych efektów pokarmów GMO

17 Korzyści Rolnicy Rolnicy Zwiększona wydajność Zwiększona wydajność Mniej pestycydów Mniej pestycydów Konsumenci Konsumenci Bezpieczeństwo Bezpieczeństwo Koszt? Koszt?

18 Transformacja roślin Wprowadzanie genów do roślin Dostarczenie DNA do komórek Selekcja i Regeneracja Wybór pożądanej cechy

19 Cechy Oporność na herbicydy Owady (Bt ) Wirusy itp. Zmiany wartości odżywczej (Złoty ryż) Cechy użytkowe inne (kolor, smak, trwałość) Produkcja leków

20 GMO i wpływ na środowisko Inżynieria genetyczna tworzy nowe kombinacje cech GMO testowane pod kątem wpływu na środowisko Wpływ na skład gleby i wody Oporność u owadów Przenoszenie genu do innych roślin Interakcje ze środowiskiem

21 GMO i bezp. żywności Inżynieria genetyczna tworzy nowe kombinacje Potencjalnie możliwa alergenność lub toksyczność Testy GMO przed użyciem żywność i pasze produkty rolne Oznakowanie

22 Co jest na polu i na rynku Głównie bawełna, kukurydza i soja Najwięcej w 14 krajach – USA, Meksyk, Kanada, Hiszpania, Rumunia, Chiny, Indie, Filipiny, Australia, RPA, Brazylia, Paragwaj i Argentyna Mniej – Honduras, Kolumbia, Francja, RFN, Czechy i Słowacja

23 Co jest na polu i na rynku Ryż (Iran), rzepak (Kanada, USA) USA: jeszcze kabaczek, papaja i lucerna Papaja – USA głównie GMO – oporność na wirus zwany PRSV, który zdewastował plantacje na Hawajach Śliwka I jeszcze goździk Moonshadow

24 The Economist BioróżnorodnośćGMO jedyny sposób by nie zwiększać powierzchni upraw – czyli GMO dobre dla bioróżnorodności

25 Dalsze cele ulepszania:  plony  Kontrola dojrzewania  Oporność na choroby  Oporność na szkodniki (owady)  Oporność na herbicydy (kontrola populacji chwastów)  Pokrój (budowa) roślin  Oporność na suszę, mróz, zasolenie gleby  Produkcja farmaceutyków itp..

26 Genetycznie modyfikowane zwierzęta  Szybko rosnące świnie  Szybko rosnące łososie  Świnie genetycznie manipulowane w ten sposób, by mogły być dawcami organów dla człowieka

27 Pierwszy sukces GMO  Ludzka insulina z bakterii: gen człowieka produkuje insulinę w Escherichia coli gen człowieka produkuje insulinę w Escherichia coli Zalety: taniej, bez zagrożeń wirusami zwierzęcymi, trzustki już niepotrzebne

28 Technika rekombinowania DNA posłużyła m.in. do otrzymywania wielu leków i szczepionek  Insulina  Hormon wzrostu  Hormon folikulotropowy  Czynnik VIII  Erytropoetyna  Galaktozydaza A  Tkankowy aktywator plazminogenu  Glukocerebrozydaza  Interferon α  Insulino-podobny czynnik wzrostowy  Szczepionka przeciwko żółtaczce (wirus HBV)  Szczepionka przeciwko wirusowi powodującemu raka szyjki macicy  zapowiadana jest szczepionka przeciwko HiV

29 Nagroda Nobla w 2008  Za opracowanie technik modyfikacji genetycznych ssaków  „Znokautowane” myszy  Myszy z wprowadzonym dodatkowym genem

30 Śruta GMO zła, a kurczak karmiony nią dobry?  Efekt zakazu importu pasz GMO:  Nie ma zakazu importu zwierząt karmionych takimi paszami; bo nie są GMO; będą tańsze niż zwierzęta karmione w Polsce drogimi paszami non- GMO  Efekt: zdrożeje polskie mięso, i będziemy kupować importowane, karmione GMO

31 Argumenty przeciwników GMO  „nie możemy przewidzieć wszystkich skutków”  Protokół z Cartageny: zasada przezorności czyli precautionary principle”  Ataki na „zmowę koncernów” (min. Sawicki z PO)  Fałszywki ( wirus HIV, itp.)

32 Co to jest prawda?  Brak rozróżnienia pomiędzy danymi naukowymi a plotkami z internetu  Specyfika mediów

33 Problemy GMO  Glifosat jest produkowany przez firmę Monsanto, w ten sposób utrzymuje się monopol na ochronę roślin GMO  Gen oporności na glifosat (z bakterii) mogą przenosić się na chwasty i na non-GMO  Gen toksyny Bt-resistance (z bakterii Bacillus thuringensis) : jak wyżej  Problem z utrzymaniem czystości upraw non-GMO  Owady potrafią się uodpornić na toksynę Bt  Duże uprawy GMO zmieniają nieco skład szkodników (roślin i owadów)

34 Sukcesy polskich badaczy i firm:  Polska insulina BIOTON  Słodki ogórek


Pobierz ppt "GMO czyli organizmy genetycznie ulepszone Ewa Bartnik Instytut Genetyki i Biotechnologii Uniwersytet Warszawski/IBB PAN."

Podobne prezentacje


Reklamy Google