Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zasady zdrowego żywienia. Złoty środek Śniadanie Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu. Brak śniadania.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zasady zdrowego żywienia. Złoty środek Śniadanie Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu. Brak śniadania."— Zapis prezentacji:

1 Zasady zdrowego żywienia

2 Złoty środek

3 Śniadanie Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu. Brak śniadania powoduje magazynowanie energii dostarczonej wraz z innymi posiłkami. Prawidłowe śniadanie: –Szklanka mleka lub kakao –2 kromki chleba razowego z wędliną, serkiem i warzywami. –owoc

4 Dlaczego tak lubimy słodycze Szybko podnoszą poziom cukru we krwi (zaspokajają uczucie głodu), ale również poziom ten szybko spada. Cukry proste podnoszą poziom hormonu szczęścia, niestety na krótko. Są często podświadomie traktowane jako wynagrodzenie lub pocieszenie w trakcie stresu, trudności, nieprzyjemności.

5 Słodycze –Popularny baton ma zwykle tyle kalorii ile cały posiłek. –Zawierają szkodliwe składniki: Cukry proste, tłuszcz, barwniki, spulchniacze, emulgatory. –Jedzenie słodyczy wywołuje w szybkim czasie nawrót głodu, co prowokuje dalsze jedzenie i prowadzi do otyłości. –Cukry proste przyczyniają się do rozwoju próchnicy.

6 Ciekawostki –Przemiana glukozy w energię powoduje intensywną produkcję wolnych rodników, które niszczą komórki naszego ciała i przyspieszają tym samym jego starzenie i powstawanie wielu chorób. –Długość życia myszy na diecie o połowę mniej kalorycznej może wzrosnąć o 40 proc. –Kanadyjscy naukowcy odkryli, że węglowodany proste (te znajdujące się w słodyczach czy cukrze) odkładają się w komórkach. Proces ten fachowo nazywa się glikacją (scukrzeniem) włókien kolagenowych. Polega on na osadzaniu się węglowodanów na kolagenie, co sprawia, że te elastyczne włókna sztywnieją i tracą sprężystość.

7 Ze szkolnego sklepiku… Chipsy: –Duża zawartość tłuszczu –Wysoka zawartość soli, która niszczy nerki. –Toksyczne związki i rakotwórczy: akrylamid, kwasy tłuszczowe trans. Kolorowe napoje słodzone: –W puszcze coli jest aż 7 łyżeczek cukru –Barwniki i konserwanty.

8 2 gałki lodów 314 kcal Sorbet 100 kcal 4 ciastka z czekoladą 293 kcal Miseczka owoców 78 kcal Chipsy duża paczka Batony 800 kca l 300 kcal

9 Regularne posiłki Śniadanie 3h Drugie śniadanie 3h Obiad 3h Podwieczorek 3h Kolacja

10 II śniadanie dla zdrowia Owoce –Źródło witamin i minerałów. –Niskokaloryczne –Zapobiegają skokom insuliny –Źródło błonnika Kanapka Jogurt ProduktEnergia [kcal w 100g] Ananas56 Kiwi56 Grapefruit36 Truskawki35 Maliny29 Sok owocowy z kartonu40-52 Sok pomidorowy/wielowarzywny13-25

11 CheesburgerKanapka Energia [kcal] Białko [g]168 Węglowodany [g]3022 Tłuszcz [g]131-2 Błonnik [g]25 Sól [g]1,7 (34%GDA)0,5

12 ZDROWE ZAMIENNIKI śmietana majonez wieprzowina, baranina, konserwy mięsne, tłuste wędliny białe pieczywo Jogurt naturalny Musztarda, jogurt Pieczywo razowe Drób, ryby Wędliny drobiowe

13 Zamiast słodkich napoi…woda! Brak wody w organizmie spadek koncentracji, wysychanie błon śluzowych i skóry, bóle głowy, kłopoty z trawieniem, dolegliwości sercowe. Ile pić? min. 2l płynów w tym 1-1,5l wody mineralnej ………………………………………………………………………………………………………… Czym różnią się napoje izotoniczne od energetyków, słodzonych napoi gazowanych?

14 Aktywność fizyczna SportZużycie energii w 30 min [kcal] Aerobic200 Jazda na rowerze169 Wolne pływanie120 Wolny bieg200 Chodzenie180

15 Stresujące w życiu ucznia

16 Jak rozładować stres

17 Jak rozładować stres…

18 Metoda na stres 1.Chwila zastanowienia i kilka głębokich wdechów 2.Jedzenie to nie nagroda ani rekompensata 3.Jedz przy stole starannie przygotowane posiłki 4.Jedz produkty i pij wody bogate w: – magnez Pestki dyni, groch, fasola, brokuły, ziarno sojowe, kakao Muszynianka, piwniczanka –wit. B Warzywa zielone, strączkowe, kiełki 5.Ruch

19 O co należy zadbać w codziennej diecie ucznia.

20 Najlepsza broń… przeciwutleniacze Witamina A –Marchew, szpinak, sałata, fasolka, koper, śliwki Witamina C –Kapusta i ogórki (kiszone), kalafior, brokuły, papryka, czarna porzeczka, jabłka, grejpfruty Witamina E –Szpinak, szczaw, sałata, kapusta pekińska, śliwki, dorsz, mleko Pierwiastki- cynk, miedź, selen, kobalt, mangan

21 Przeciwutleniacze… karotenoidy β-karoten –Marchew, pomidor, czerwona papryka Likopen –Pomidory Bioflawonoidy –Jagody, papryka, pomidory, brokuły, winogrona

22 Pieczywo i produkty zbożowe Podstawowe źródło węglowodanów złożonych w diecie i pokarm o stosunkowo dużej wartości odżywczej Produkty zbożowe dostarczają wielu witamin – B1,PP,B6 oraz składników mineralnych – m.in. żelazo, magnez, miedź, cynk Bardzo wskazane jest spożywanie pieczywa razowego, z pełnego ziarna - jest ono bogate w niemal wszystkie niezbędne składniki mineralne. Pieczywo białe jest pod tym względem znacznie uboższe

23 Są podstawowym źródłem wapnia w diecie (szczególnie mleko, sery żółte i napoje mleczne) Stanowią źródło białka (np. chude gatunki sera białego i żółtego) Dostarczają również dużą ilość witaminy B2, są obfite w związki fosforu i potasu Zawierają znaczne ilości magnezu, cynku, miedzi, manganu i kobaltu Mleko i przetwory mleczne

24 Mięso i przetwory mięsne Są podstawowym źródłem białka zwierzęcego o wysokiej wartości odżywczej Zaleca się spożywanie chudych gatunków mięs (wołowina, drób, cielęcina) i wędlin (szynka, polędwica) Zawierają znaczne ilości dobrze przyswajalnego żelaza, miedzi i cynku W większych ilościach występuje w nich witamina B, zwłaszcza kwas pantotenowy oraz witaminy A, D i K

25 Ryby i przetwory rybne Stanowią bardzo dobre źródło białka o najwyższej wartości odżywczej Są źródłem kwasów omega-3 Ryby morskie są podstawowym źródłem jodu Zawarte są w nich witaminy z grupy B, wit. A i D W rybach drobnokościstych - znaczna zawartość wapnia

26 witamina C, E Owoce, bioflawonoidy Warzywa Miesa witamina A, likopen Przetwarzanie, mrożenie, wysoka temp.

27 Włosy i paznokcie Nabiał, jajka, ryby, mięsa, przetwory zbożowe Keratyna Włosy Paznokcie Aminokwasy siarkowe: metionina, cysteina Niezbędne składniki: Biotyna, wit.A, kwas foliowy, wit.B Żelazo, krzem, cynk, magnez Co jeść? Pomarańczowe, żółte i czerwone owoce i warzywa Tłuste rośliny

28 Dużo kawy, słońce, tłusta żywność, potrawy przetworzone Deficyt żelaza, cynku i miedzi zniszczona keratyna, Braki wit. z grupy B

29 Regularne posiłki Owoce i warzywa na drugie śniadanie i podwieczorek Pić dużo wody mineralnej Oliwa z oliwek Wysiłek fizyczny Kilka dobrych rad…

30 Jak wygląda wizyta u dietetyka Pani dietetyk: –Porozmawia z Toba aby Cię lepiej poznać. –Zmierzy, zważy Twoje ciało i określi podstawowe parametry. –Zdiagnozuje problem i dopasuje dietę odpowiednią dla Ciebie. –Umówi się na kolejne spotkanie


Pobierz ppt "Zasady zdrowego żywienia. Złoty środek Śniadanie Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu. Brak śniadania."

Podobne prezentacje


Reklamy Google