Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Rola Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” w kształtowaniu poziomu usług turystycznych na obszarze wiejskim www.agroturystyka.plwww.agroturystyka.pl.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Rola Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” w kształtowaniu poziomu usług turystycznych na obszarze wiejskim www.agroturystyka.plwww.agroturystyka.pl."— Zapis prezentacji:

1 Rola Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” w kształtowaniu poziomu usług turystycznych na obszarze wiejskim

2 Wysoki poziom usług = wysoka jakość Wg WTO, jakość to „spełnienie za ustaloną i przyjętą cenę wszystkich zgodnych z prawem żądań i oczekiwań klienta, przy jednoczesnym przestrzeganiu wymagań jakościowych w odniesieniu do czterech płaszczyzn: 1. bezpieczeństwa, 2. higieny, 3. dostępności usług turystycznych, 4. harmonii środowiska ludzkiego i przyrodniczego (zachowanie zrównoważonego rozwoju).

3 Najbardziej czytelnym stosowaniem symboli jako przesłanek pewnego poziomu jakości jest kategoryzacja bazy hotelowej Hotele, motele, pensjonaty: "Gwiazdki” 1* - 5* (*****) Kempingi : "Gwiazdki” 1* - 4* (*, **, ***, ****) Domy wycieczkowe, schroniska młodzieżowe – trzy kategorie oznaczone cyframi rzymskimi (I, II, III) Wiejska baza noclegowa: słoneczka od 1 : 3

4 POLSKA FEDERACJA TURYSTYKI WIEJSKIEJ,,GOSPODARSTWA GOŚCINNE’’ DĄŻY DO: 1.ujednolicenia standardów gwarantujących turystom dobre warunki wypoczynku w obiektach wiejskiej bazy noclegowej na terenie całego kraju; 2.podnoszenia oraz utrzymania jakości świadczonych usług turystycznych na obszarach wiejskich na terenie całego kraju;

5 Polski system kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej w latach : System kategoryzacji był dosyć skomplikowany i charakteryzowała go duża ilość kryteriów. System wprowadził podział na 4 kategorie: standard, jedno słoneczko, dwa słoneczka i trzy słoneczka. System funkcjonował w odniesieniu do: 1.pokojów gościnnych (możliwe wszystkie kategorie), 2.samodzielnych jednostek mieszkalnych (możliwe wszystkie kategorie), 3.kwater grupowych (możliwa jedna kategoria standard), 4.przyzagrodowych pól kempingowych (możliwa jedna kategoria standard). W ramach wypracowanego systemu przyjęto jako podstawę minimalne wymagania określone w załączniku nr 7

6 Główne czynniki mające wpływ na wprowadzenie zmian w systemie oceny Wiejskiej Bazy Noclegowej od 2013 roku: I.Wymagania turystów, II.Duża konkurencja na rynku usług hotelowych, III.Spadek wiarygodności i zaufania klientów, IV.Poszukiwanie poprawy wizerunku wypoczynku na wsi,

7 Polski system od 2013 r. Zmiany dotyczyły: 1.uproszczenia systemu, 2.mniej kryteriów, 3.krótsza skala ocen, 4.ocena dokonywana przez jednego inspektora, 5.wycofanie z kategoryzacji pól namiotowych oraz pokojów grupowych, 6.zwiększenie maksymalnej pojemności pokoju gościnnego do 6 osób, 7.wprowadzenie dwóch głównych kategorii obiektów: wypoczynek na wsi i wypoczynek u rolnika.

8 Polski system od 2013 r. Obowiązujące obecnie kryteria: Dla wszystkich obiektów punktem wyjścia są wymagania minimalne wynikające z Ustawy o usługach turystycznych oraz Rozporządzenia Ministra właściwego jako aktu wykonawczego do Ustawy. Lista kryteriów została określona wg następującego podziału: 1.cechy kwatery, 2.infrastruktura techniczna (zewnętrzne oznakowanie kwatery, jej wygląd oraz udogodnienia poprawiające komfort pobytu), 3.usługi mające wpływ na komfort pobytu gości, 4.infrastruktura mająca wpływ na komfort pobytu gości, 5.baza noclegowa pokoje gościnne, 6.węzły higieczniczno-sanitarne

9 Polski system od 2013 r. Zastosowano kilka różnych rodzajów oceny: 1.część kryteriów dotyczy poszczególnych kategorii (ocena 0-1 – jest/nie ma w danej kategorii), 1.część kryteriów różni się w zależności od kategorii wymaganą liczbą urządzeń np. liczba elementów dekoracyjnych w pokoju – 0-3 w zależności od kategorii 1.część kryteriów ocenia się w skali 0-3 i dotyczą one ogólnie rzecz ujmując stanu i wyglądu kwatery np. stan pokrycia podłóg, poziom czystości i estetyki w pokoju

10 Polski system od 2013 r. Zastosowano dodatkowe wymagania dla,,Wypoczynku u rolnika’’: – odnoszą się m.in. do wiejskiego, sielskiego charakteru obiektu i jego otoczenia, konieczności prowadzenia działalności rolnej, liczby zwierząt w gospodarstwie, posiłków przygotowywanych na bazie produktów wiejskich (m.in. potrawy regionalne), elementem dekoracyjnych etnograficznych

11 Wypoczynek na wsi Wypoczynek u rolnika

12 Polski system od 2013 r. 1.rozdzielono pobyty na wsi w nieczynnych gospodarstwach od pobytów w funkcjonujących gospodarstwach, bowiem z trendów wynika, że jest to coraz istotniejsze dla turystów i mają oni prawo wiedzieć, czy jadą na wieś czy do kwatery położonej poza miastem 2.znacznie rozszerzono listę możliwych atrakcji dostępnych dla gości, umożliwiających różnorodne spędzanie czasu wolnego i jego aranżację 3.Uwzględniono wyzwania cywilizacyjne typu: WiFi, Internet, ekologia etc. 4.Uproszczono kryteria dotyczące wyposażenia pokojów oraz w.h.s Podsumowanie:

13 Kryteria: Wymagania ogólne ****** Ubezpieczenie OC od działalności turystycznej × Spełnienie wymagań ogólnego bezpieczeństwa XXX Ogólna instrukcja przeciwpożarowa w widocznym miejscu XXX Dane kontaktowe do gospodarza w widocznym miejscu XXX Regulamin pobytu na kwaterze X Apteczka. Ulotka informacyjna na temat usług zdrowotnych w okolicy XX Widoczny cennik usługX Brak negatywnego oddziaływania lub dokuczliwość otoczenia XXX

14 Kryteria: Wymagania ogólne

15 Infrastruktura techniczna ****** Zadaszenie nad gł ó wnym wejściem XX Utwardzona nawierzchnia pieszego dojścia do obiektu noclegowego XXX Wyznaczone miejsce na środki lokomocji gości XX Oświetlenie zewnętrzne nad gł ó wnym wejściem do budynku XXX Oświetlenie zewnętrzne przy bramie wjazdowej X Oznakowanie na budynku lub podw ó rzu XXX Oznakowanie pokoi/SJM (numery) XXX

16

17 Usługi mające wpływ na komfort pobytu gości ****** Dostęp do telewizoraXXX Radio dostępne na życzenieX Dostęp do pralkiX Dostęp do urządzeń umożliwiających przygotowanie gorących napojów przez gości XXX Dostęp do lodówkiXXX Dostęp do telefonu w nagłych przypadkachXXX Dostęp do żelazka i deski do prasowaniaXXX Dostęp do Internetu w określonych godzinachX Sieć Wi-Fi w całym obiekcieX Dostęp do folderów, map, przewodników turystycznych o okolicy XXX

18

19 Infrastruktura mająca wpływ na komfort pobytu gości ****** Zieleń ozdobna lub ogródXXX Grill lub miejsce na ogniskoXXX Altana, wiata, zadaszenie lub parasoleX Jadalnia lub aneks jadalny dla gościX Pokój lub ANEKS wypoczynkowy dla gościX Stoliki i ławeczkiXX Urządzenia rekreacyjne (ilość),234 Tenis stołowy Kort tenisowy Basen Kijki Nordic walking Huśtawki lub hamak Kajaki

20

21 Pokoje gościnne Wymagania: ****** pokój 1 – osobowy m pokój 2 – osobowy m pokój 3 – osobowy m pokój 4 – osobowy m m na każdą osobę Pokój 5 – osobowy 1518 Pokój 6 - osobowy 18 Liczba osób w pokoju 654 Łóżko jednoosobowe o min. wym. materaca 80 x 190 cm X Łóżko jednoosobowe o min. wym. materaca 90x 200 cm XX Łóżko dwuosobowe o min. wym. materaca 120 x190 X łóżko dwuosobowe o min. wym. materaca 140x 200 cm XX Jakość łóżek, materacy 123

22 Oświetlenie dostosowane do wielkości pokoju XXX Nocny stolik lub półka przy każdym łóżku XXX Lampka nocna przy każdym miejscu noclegowym XXX Szafa garderobiana, lub równoważnik szafy, min.3 wieszaki na osobę XXX Stół, ława lub stolik XXX Miejsce do siedzenia dla każdej osoby XXX Lustro (umożliwiające obejrzenie połowy sylwetki) XXX Pościel zgodna z liczbą miejsc noclegowych XXX Ręcznik o wymiarach min. 40x80 cm - zgodne z liczbą miejsc noclegowych XXX Pojemnik na śmieci niepalny lub trudnopalny XXX Zasłony okienne zaciemniające XXX Pokoje gościnne

23 Drzwi pełne z możliwością zamykania na klucz XXX Wieszak na wierzchnią odzież XXX Poziom czystości estetyki w pokoju (w skali 0-3) 123 Stan pokrycia ścian w pokoju (w skali 0-3) 123 Stan pokrycia podłóg w pokoju (w skali 0-3) 123 Stan mebli oraz wyposażenia w pokoju (w skali 0-3) 123 Elementy dekoracyjne (w skali 0-3) 123 Pokój posiada samodzielny WHS z wejściem z pokoju X Pokój posiada samodzielny WHS z wejściem z korytarza X pokój posiada dostęp do WHS wspólnego z innymi pokojami (ilość pokoi przypadających na WHS) 32- numer WHS'a do którego ma dostęp pokój Pokoje gościnne

24

25 Węzły higieniczno sanitarne ****** Liczba osób przypadających na jeden WHS 864 Bieżąca woda oraz ciepła woda przez całą dobę XXX Stan techniczny wyposażenia (w skali 0-3) 123 Poziom czystości/estetyki (w skali 0-3) 123 Dostępność dla ilości pokoi (maks. liczba) 321 Natrysk/Wanna XXX Półka na mydło przy wannie lub w kabinie natryskowej XXX Umywalka XXX Blat lub półka przy umywalce XXX WC XXX Papiernica XXX Wieszaki na ręczniki, wieszaki ścienne na odzież XXX

26 Lustro XXX Boczne lub g ó rne oświetlenie lustra XXX Uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną (zalecany wyłącznik (r ó żnicowo-prądowy) XXX Pojemnik na śmieci niepalny lub trudnopalny XXX Dozownik płynnego mydła lub mydła jednorazowe XXX Ręczniki papierowe (w pokoju z łazienką dopuszczalne z tkaniny) XXX Ścierka do podłogi XXX Szklanka/kubek XXX Poręcze przy WC, natrysku/wannie X Zamknięcie WHS od wewnątrz XXX

27

28 Samodzielna Jednostka Mieszkalna Typ SJM ( mieszkanie, dom) Drzwi pełne zamykane na klucz do SJMXXX Powierzchnia ogólna dla 4 osób (plus 3m2 na kolejną osobę) Jedno pomieszczenie: cześć sypialnia, aneks wypoczynkowy i kuchenny plus WHS jako osobne pomieszczenie X Minimum dwa pomieszczenia (sypialnia z aneksem wypoczynkowym lub kuchennym, lub sypialnia i pokój wypoczynkowy z aneksem kuchennym) plus WHS XX Kuchnia lub aneks kuchennyXXX Pokój wypoczynkowy lub aneks wypoczynkowyXXX

29 Samodzielna Jednostka Mieszkalna Sypialnia ****** Liczba osób 654 Łóżka - jak w pokojach gościnnych Nocny stolik lub półka przy każdym łóżku XXX Lampka nocna przy każdym miejscu noclegowym XXX Pościel zgodna z liczbą miejsc noclegowych XXX Ręcznik o wymiarach min. 40x80 cm - zgodne z liczbą miejsc noclegowych XXX Zasłony okienne zaciemniające (lub żaluzje, okiennice) XXX

30 Samodzielna Jednostka Mieszkalna Pozostałe wymagania dla wyposażenia SJM Stół (normalnej wysokości) i krzesła w liczbie odpowiedniej do ilości osób XXX Meble wypoczynkowe (fotele, kanapa) XX Lustro (umożliwiające obejrzenie połowy sylwetki) XXX Szafa garderobiana, lub wnęka (równoważnik szafy), min.3 wieszaki na osobę XXX Ręczniki kąpielowe stosownie do ilości miejsc XX Kuchenka XXX Lodówka XXX Sztućce, talerze, szklanki - zgodne z liczbą os ó b XXX Jednolita zastawa stołowa, itp………… X

31 Samodzielna Jednostka Mieszkalna WHS Wymagania dla w.h.s ( pełny węzeł higieniczno- sanitarny ) są takie same, jak przy pokojach gościnnych

32 Samodzielna Jednostka Mieszkalna

33 Samodzielna Jednostka Mieszkalna

34 Zmiany w systemie oceny Wiejskiej Bazy Noclegowej znak zastrzeżony

35

36 Wypoczynek u rolnika znak zastrzeżony

37 Siedlisko zagospodarowane tradycyjnieX Otaczające kwaterę tereny wiejskieX Ilość miejsc w kwaterze30 Prowadzona produkcja rolna: roślinna i/lub hodowlana, ogrodnicza, sadownicza, rybacka X Zwierzęta stanowiące atrakcję turystyczną gospodarstwa (liczba gatunków) 3 Ogród warzywnyX Posiłki domowe wytwarzane na bazie produktów wiejskich X Elementy dekoracyjne w obiekcie oraz poszczególnych pokojach związane z kultywowaniem rodzimych tradycji, kultury, etnografii X Rozwiązania ekologiczne w gospodarstwieX Wypoczynek u rolnika - dodatkowe wymagania

38

39 Specjalizacje Dla grzybiarzy Dla wędkarzy Dla rodzin z dziećmi Dla miłośników koni Natura 2000???

40 Procedury Ocena przez jednego inspektora Opłaty na dotychczasowym poziomie Inspektor – doradca, weryfikacja kadry inspektorów Odpowiedzialność inspektora za nadaną kategorię Ocena bez uwag i zaleceń Kwaterodawca ponosi koszt 120 zł za ponowny przyjazd inspektora w przypadku nie przygotowania kwatery Umowa z kwaterodawcą Ważność rekomendacji - 4 lata Inspekcje kontrolne

41

42 Koszyk korzyści dla kwaterodawcy: 1.prawo do posługiwania się zastrzeżonym znakiem Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „GG” we wszelkich materiałach promocyjnych, 2.prawo do informowania na wszelkich materiałach promocyjnych o posiadaniu przyznanej kategorii, obiekt, któremu nadano kategorię ma prawo używać znaku PFTW"GG", który jest dla gościa gwarancją przynależności kwatery do znanej i wiarygodnej organizacji 3.umieszczenie w katalogach i innych materiałach promocyjnych publikowanych w języku polskim oraz angielskim przez PFTW, współfinansowanych z budżetu państwa i ze środków Federacji, 4.możliwość wyróżnienia się na portalu jako gospodarstwo skategoryzowane, 5.obiekty skategoryzowane promowane są w wersji angielskiej na stronie 6.prezentacja oferty na targach oraz innych imprezach promocyjnych,

43 7.wizyta inspektora jest dla kwaterodawcy dobrą formą szkolenia, gdyż dowiaduje się na jakie elementy musi zwrócić uwagę, aby sprostać oczekiwaniom gości, 8.turysta wie, czego może oczekiwać w obiekcie o danej kategorii, w przypadku wyższej kategorii, wyższa cena nie odstrasza klienta, gdyż wie on, że płaci za lepszą jakość. 9.Ukierunkowuje przygotowanie obiektu zgodnie z oczekiwaniem turysty, czyli stworzeniem warunków jak najbardziej zbliżonych do upodobań gości (warunków domowych). 10.Służy podnoszeniu jakości świadczonych usług, 11.Ujednolica oznakowania obiektów – upowszechnienie marki, 12.Utrzymuje odpowiedni poziom usług w turystyce wiejskiej, 13.Kształtuje pozytywny wizerunek obiektów. 14.Wpływa na podniesienie konkurencyjności obiektów. Koszyk korzyści dla kwaterodawcy, c.d.:

44 Czynniki, które mogłyby przyczynić się do upowszechnienia systemu: Zaaprobowanie systemu przez środowiska działające na rzecz rozwoju turystyki wiejskiej w Polsce, Zastosowanie kategoryzacji przy wdrażaniu sieciowych produktów turystyki wiejskiej, Przywrócenie obowiązku kategoryzacji przy sięganiu po pomoc UE na działania związane z zakwaterowaniem na terenach wiejskich w ramach nowego okresu finansowania, Rekomendacja dla LGD obowiązku kategoryzacji obiektów sięgających po środki na działania związane z zakwaterowaniem na terenach wiejskich (Małe projekty) Promocja produktu turystyki wiejskiej „Wypoczynek u rolnika”

45 Wiesław Czerniec Wiesław Czerniec – PrezesKrystyna Drąg - Wiceprezes KONTAKT Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”


Pobierz ppt "Rola Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” w kształtowaniu poziomu usług turystycznych na obszarze wiejskim www.agroturystyka.plwww.agroturystyka.pl."

Podobne prezentacje


Reklamy Google