Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”"— Zapis prezentacji:

1 Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”
Rola Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” w kształtowaniu poziomu usług turystycznych na obszarze wiejskim

2 Wysoki poziom usług = wysoka jakość
Wg WTO, jakość to „spełnienie za ustaloną i przyjętą cenę wszystkich zgodnych z prawem żądań i oczekiwań klienta, przy jednoczesnym przestrzeganiu wymagań jakościowych w odniesieniu do czterech płaszczyzn: bezpieczeństwa, 2. higieny, 3. dostępności usług turystycznych, 4. harmonii środowiska ludzkiego i przyrodniczego (zachowanie zrównoważonego rozwoju).

3 Najbardziej czytelnym stosowaniem symboli
jako przesłanek pewnego poziomu jakości jest kategoryzacja bazy hotelowej Hotele, motele, pensjonaty: "Gwiazdki” 1* - 5* (*****) Kempingi : "Gwiazdki” 1* - 4* (*, **, ***, ****) Domy wycieczkowe, schroniska młodzieżowe – trzy kategorie oznaczone cyframi rzymskimi (I, II, III) Wiejska baza noclegowa: słoneczka od 1 : 3

4 ,,GOSPODARSTWA GOŚCINNE’’ DĄŻY DO:
POLSKA FEDERACJA TURYSTYKI WIEJSKIEJ ,,GOSPODARSTWA GOŚCINNE’’ DĄŻY DO: ujednolicenia standardów gwarantujących turystom dobre warunki wypoczynku w obiektach wiejskiej bazy noclegowej na terenie całego kraju; podnoszenia oraz utrzymania jakości świadczonych usług turystycznych na obszarach wiejskich na terenie całego kraju;

5 Polski system kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej
w latach : System kategoryzacji był dosyć skomplikowany i charakteryzowała go duża ilość kryteriów. System wprowadził podział na 4 kategorie: standard, jedno słoneczko, dwa słoneczka i trzy słoneczka. System funkcjonował w odniesieniu do: pokojów gościnnych (możliwe wszystkie kategorie), samodzielnych jednostek mieszkalnych (możliwe wszystkie kategorie), kwater grupowych (możliwa jedna kategoria standard), przyzagrodowych pól kempingowych (możliwa jedna kategoria standard). W ramach wypracowanego systemu przyjęto jako podstawę minimalne wymagania określone w załączniku nr 7

6 Główne czynniki mające wpływ na wprowadzenie zmian w systemie oceny
Wiejskiej Bazy Noclegowej od 2013 roku: Wymagania turystów, Duża konkurencja na rynku usług hotelowych, Spadek wiarygodności i zaufania klientów, Poszukiwanie poprawy wizerunku wypoczynku na wsi,

7 Polski system od 2013 r. Zmiany dotyczyły: uproszczenia systemu,
mniej kryteriów, krótsza skala ocen, ocena dokonywana przez jednego inspektora, wycofanie z kategoryzacji pól namiotowych oraz pokojów grupowych, zwiększenie maksymalnej pojemności pokoju gościnnego do 6 osób, wprowadzenie dwóch głównych kategorii obiektów: wypoczynek na wsi i wypoczynek u rolnika.

8 Polski system od 2013 r. Obowiązujące obecnie kryteria:
Dla wszystkich obiektów punktem wyjścia są wymagania minimalne wynikające z Ustawy o usługach turystycznych oraz Rozporządzenia Ministra właściwego jako aktu wykonawczego do Ustawy. Lista kryteriów została określona wg następującego podziału: cechy kwatery, infrastruktura techniczna (zewnętrzne oznakowanie kwatery, jej wygląd oraz udogodnienia poprawiające komfort pobytu), usługi mające wpływ na komfort pobytu gości, infrastruktura mająca wpływ na komfort pobytu gości, baza noclegowa pokoje gościnne, węzły higieczniczno-sanitarne

9 Polski system od 2013 r. Zastosowano kilka różnych rodzajów oceny:
część kryteriów dotyczy poszczególnych kategorii (ocena 0-1 – jest/nie ma w danej kategorii), część kryteriów różni się w zależności od kategorii wymaganą liczbą urządzeń np. liczba elementów dekoracyjnych w pokoju – 0-3 w zależności od kategorii część kryteriów ocenia się w skali 0-3 i dotyczą one ogólnie rzecz ujmując stanu i wyglądu kwatery np. stan pokrycia podłóg, poziom czystości i estetyki w pokoju

10 Zastosowano dodatkowe wymagania dla ,,Wypoczynku u rolnika’’:
Polski system od 2013 r. Zastosowano dodatkowe wymagania dla ,,Wypoczynku u rolnika’’: – odnoszą się m.in. do wiejskiego, sielskiego charakteru obiektu i jego otoczenia, konieczności prowadzenia działalności rolnej, liczby zwierząt w gospodarstwie, posiłków przygotowywanych na bazie produktów wiejskich (m.in. potrawy regionalne), elementem dekoracyjnych etnograficznych

11 Wypoczynek na wsi Wypoczynek u rolnika

12 Polski system od 2013 r. Podsumowanie:
rozdzielono pobyty na wsi w nieczynnych gospodarstwach od pobytów w funkcjonujących gospodarstwach, bowiem z trendów wynika, że jest to coraz istotniejsze dla turystów i mają oni prawo wiedzieć, czy jadą na wieś czy do kwatery położonej poza miastem znacznie rozszerzono listę możliwych atrakcji dostępnych dla gości, umożliwiających różnorodne spędzanie czasu wolnego i jego aranżację Uwzględniono wyzwania cywilizacyjne typu: WiFi, Internet , ekologia etc. Uproszczono kryteria dotyczące wyposażenia pokojów oraz w.h.s

13 Kryteria: Wymagania ogólne
* ** *** Ubezpieczenie OC od działalności turystycznej × Spełnienie wymagań ogólnego bezpieczeństwa X Ogólna instrukcja przeciwpożarowa w widocznym miejscu Dane kontaktowe do gospodarza w widocznym miejscu Regulamin pobytu na kwaterze Apteczka. Ulotka informacyjna na temat usług zdrowotnych w okolicy Widoczny cennik usług Brak negatywnego oddziaływania lub dokuczliwość otoczenia

14 Kryteria: Wymagania ogólne

15 Infrastruktura techniczna
* ** *** Zadaszenie nad głównym wejściem X Utwardzona nawierzchnia pieszego dojścia do obiektu noclegowego Wyznaczone miejsce na środki lokomocji gości Oświetlenie zewnętrzne nad głównym wejściem do budynku Oświetlenie zewnętrzne przy bramie wjazdowej Oznakowanie na budynku lub podwórzu Oznakowanie pokoi/SJM (numery)

16 www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

17 Usługi mające wpływ na komfort pobytu gości
* ** *** Dostęp do telewizora X Radio dostępne na życzenie Dostęp do pralki Dostęp do urządzeń umożliwiających przygotowanie gorących napojów przez gości Dostęp do lodówki Dostęp do telefonu w nagłych przypadkach Dostęp do żelazka i deski do prasowania Dostęp do Internetu w określonych godzinach Sieć Wi-Fi w całym obiekcie Dostęp do folderów, map, przewodników turystycznych o okolicy

18 www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

19 Infrastruktura mająca wpływ na komfort pobytu gości
* ** *** Zieleń ozdobna lub ogród X Grill lub miejsce na ognisko Altana, wiata, zadaszenie lub parasole Jadalnia lub aneks jadalny dla gości Pokój lub ANEKS wypoczynkowy dla gości Stoliki i ławeczki Urządzenia rekreacyjne (ilość), 2 3 4 Tenis stołowy Kort tenisowy Basen Kijki Nordic walking Huśtawki lub hamak Kajaki

20 www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

21 Pokoje gościnne Wymagania: www.agroturystyka.pl www.pftw.pl * ** ***
pokój 1 – osobowy m 2 6 8 10 pokój 2 – osobowy m2 14 pokój 3 – osobowy m2 16 pokój 4 – osobowy m2 + 3 m na każdą osobę 12 15 20 Pokój 5 – osobowy 18 Pokój 6 - osobowy Liczba osób w pokoju 5 4 Łóżko jednoosobowe o min. wym. materaca 80 x 190 cm X Łóżko jednoosobowe o min. wym. materaca 90x 200 cm Łóżko dwuosobowe o min. wym. materaca 120 x190 łóżko dwuosobowe o min. wym. materaca 140x 200 cm Jakość łóżek, materacy 1 2 3

22 Pokoje gościnne www.agroturystyka.pl www.pftw.pl
Oświetlenie dostosowane do wielkości pokoju X Nocny stolik lub półka przy każdym łóżku Lampka nocna przy każdym miejscu noclegowym Szafa garderobiana, lub równoważnik szafy, min.3 wieszaki na osobę Stół, ława lub stolik Miejsce do siedzenia dla każdej osoby Lustro (umożliwiające obejrzenie połowy sylwetki) Pościel zgodna z liczbą miejsc noclegowych Ręcznik o wymiarach min. 40x80 cm - zgodne z liczbą miejsc noclegowych Pojemnik na śmieci niepalny lub trudnopalny Zasłony okienne zaciemniające

23 Pokoje gościnne Drzwi pełne z możliwością zamykania na klucz X
Wieszak na wierzchnią odzież Poziom czystości estetyki w pokoju (w skali 0-3) 1 2 3 Stan pokrycia ścian w pokoju (w skali 0-3) Stan pokrycia podłóg w pokoju (w skali 0-3) Stan mebli oraz wyposażenia w pokoju (w skali 0-3) Elementy dekoracyjne (w skali 0-3) Pokój posiada samodzielny WHS z wejściem z pokoju Pokój posiada samodzielny WHS z wejściem z korytarza pokój posiada dostęp do WHS wspólnego z innymi pokojami (ilość pokoi przypadających na WHS) - numer WHS'a do którego ma dostęp pokój

24 www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

25 Węzły higieniczno sanitarne
* ** *** Liczba osób przypadających na jeden WHS 8 6 4 Bieżąca woda oraz ciepła woda przez całą dobę X Stan techniczny wyposażenia (w skali 0-3) 1 2 3 Poziom czystości/estetyki (w skali 0-3) Dostępność dla ilości pokoi (maks. liczba) Natrysk/Wanna Półka na mydło przy wannie lub w kabinie natryskowej Umywalka Blat lub półka przy umywalce WC Papiernica Wieszaki na ręczniki, wieszaki ścienne na odzież

26 www.agroturystyka.pl www.pftw.pl
Lustro X Boczne lub górne oświetlenie lustra Uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną (zalecany wyłącznik (różnicowo-prądowy) Pojemnik na śmieci niepalny lub trudnopalny Dozownik płynnego mydła lub mydła jednorazowe Ręczniki papierowe (w pokoju z łazienką dopuszczalne z tkaniny) Ścierka do podłogi Szklanka/kubek Poręcze przy WC, natrysku/wannie Zamknięcie WHS od wewnątrz

27 www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

28 Samodzielna Jednostka Mieszkalna
Typ SJM ( mieszkanie, dom) Drzwi pełne zamykane na klucz do SJM X Powierzchnia ogólna dla 4 osób (plus 3m2 na kolejną osobę) 30 35 40 Jedno pomieszczenie: cześć sypialnia, aneks wypoczynkowy i kuchenny plus WHS jako osobne pomieszczenie Minimum dwa pomieszczenia (sypialnia z aneksem wypoczynkowym lub kuchennym, lub sypialnia i pokój wypoczynkowy z aneksem kuchennym) plus WHS Kuchnia lub aneks kuchenny Pokój wypoczynkowy lub aneks wypoczynkowy

29 Samodzielna Jednostka Mieszkalna
Sypialnia * ** *** Liczba osób 6 5 4 Łóżka - jak w pokojach gościnnych Nocny stolik lub półka przy każdym łóżku X Lampka nocna przy każdym miejscu noclegowym Pościel zgodna z liczbą miejsc noclegowych Ręcznik o wymiarach min. 40x80 cm - zgodne z liczbą miejsc noclegowych Zasłony okienne zaciemniające (lub żaluzje, okiennice)

30 Samodzielna Jednostka Mieszkalna
Pozostałe wymagania dla wyposażenia SJM Stół (normalnej wysokości) i krzesła w liczbie odpowiedniej do ilości osób X Meble wypoczynkowe (fotele, kanapa) Lustro (umożliwiające obejrzenie połowy sylwetki) Szafa garderobiana, lub wnęka (równoważnik szafy), min.3 wieszaki na osobę Ręczniki kąpielowe stosownie do ilości miejsc Kuchenka Lodówka Sztućce, talerze, szklanki - zgodne z liczbą osób Jednolita zastawa stołowa, itp…………

31 Samodzielna Jednostka Mieszkalna
WHS Wymagania dla w.h.s ( pełny węzeł higieniczno-sanitarny ) są takie same, jak przy pokojach gościnnych

32 Samodzielna Jednostka Mieszkalna

33 Samodzielna Jednostka Mieszkalna

34 Zmiany w systemie oceny Wiejskiej Bazy Noclegowej
znak zastrzeżony

35 www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

36 Wypoczynek u rolnika znak zastrzeżony

37 Wypoczynek u rolnika - dodatkowe wymagania
Siedlisko zagospodarowane tradycyjnie X Otaczające kwaterę tereny wiejskie Ilość miejsc w kwaterze 30 Prowadzona produkcja rolna: roślinna i/lub hodowlana, ogrodnicza, sadownicza, rybacka Zwierzęta stanowiące atrakcję turystyczną gospodarstwa (liczba gatunków) 3 Ogród warzywny Posiłki domowe wytwarzane na bazie produktów wiejskich Elementy dekoracyjne w obiekcie oraz poszczególnych pokojach związane z kultywowaniem rodzimych tradycji, kultury, etnografii Rozwiązania ekologiczne w gospodarstwie

38 www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

39 Specjalizacje Dla grzybiarzy Dla wędkarzy Dla rodzin z dziećmi
Dla miłośników koni Natura 2000???

40 Procedury Ocena przez jednego inspektora
Opłaty na dotychczasowym poziomie Inspektor – doradca, weryfikacja kadry inspektorów Odpowiedzialność inspektora za nadaną kategorię Ocena bez uwag i zaleceń Kwaterodawca ponosi koszt 120 zł za ponowny przyjazd inspektora w przypadku nie przygotowania kwatery Umowa z kwaterodawcą Ważność rekomendacji - 4 lata Inspekcje kontrolne

41 www.pftw.pl www.agroturystyka.pl www.pftw.pl

42 Koszyk korzyści dla kwaterodawcy:
prawo do posługiwania się zastrzeżonym znakiem Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „GG” we wszelkich materiałach promocyjnych, prawo do informowania na wszelkich materiałach promocyjnych o posiadaniu przyznanej kategorii, obiekt, któremu nadano kategorię ma prawo używać znaku PFTW"GG", który jest dla gościa gwarancją przynależności kwatery do znanej i wiarygodnej organizacji umieszczenie w katalogach i innych materiałach promocyjnych publikowanych w języku polskim oraz angielskim przez PFTW, współfinansowanych z budżetu państwa i ze środków Federacji, możliwość wyróżnienia się na portalu jako gospodarstwo skategoryzowane, obiekty skategoryzowane promowane są w wersji angielskiej na stronie prezentacja oferty na targach oraz innych imprezach promocyjnych,

43 Koszyk korzyści dla kwaterodawcy, c.d.:
wizyta inspektora jest dla kwaterodawcy dobrą formą szkolenia, gdyż dowiaduje się na jakie elementy musi zwrócić uwagę, aby sprostać oczekiwaniom gości, turysta wie, czego może oczekiwać w obiekcie o danej kategorii, w przypadku wyższej kategorii, wyższa cena nie odstrasza klienta, gdyż wie on, że płaci za lepszą jakość. Ukierunkowuje przygotowanie obiektu zgodnie z oczekiwaniem turysty, czyli stworzeniem warunków jak najbardziej zbliżonych do upodobań gości (warunków domowych). Służy podnoszeniu jakości świadczonych usług, Ujednolica oznakowania obiektów – upowszechnienie marki, Utrzymuje odpowiedni poziom usług w turystyce wiejskiej, Kształtuje pozytywny wizerunek obiektów. Wpływa na podniesienie konkurencyjności obiektów.

44 Czynniki, które mogłyby przyczynić się do upowszechnienia systemu:
Zaaprobowanie systemu przez środowiska działające na rzecz rozwoju turystyki wiejskiej w Polsce, Zastosowanie kategoryzacji przy wdrażaniu sieciowych produktów turystyki wiejskiej, Przywrócenie obowiązku kategoryzacji przy sięganiu po pomoc UE na działania związane z zakwaterowaniem na terenach wiejskich w ramach nowego okresu finansowania, Rekomendacja dla LGD obowiązku kategoryzacji obiektów sięgających po środki na działania związane z zakwaterowaniem na terenach wiejskich (Małe projekty) Promocja produktu turystyki wiejskiej „Wypoczynek u rolnika”

45 Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”
KONTAKT Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” Wiesław Czerniec – Prezes Krystyna Drąg - Wiceprezes


Pobierz ppt "Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”"

Podobne prezentacje


Reklamy Google