Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

P REZENTACJA DOT. ZDROWEGO ŻYWIENIA Przygotowała: Wioletta Zimochocka - dietetyk.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "P REZENTACJA DOT. ZDROWEGO ŻYWIENIA Przygotowała: Wioletta Zimochocka - dietetyk."— Zapis prezentacji:

1 P REZENTACJA DOT. ZDROWEGO ŻYWIENIA Przygotowała: Wioletta Zimochocka - dietetyk

2 PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE Szczególnie ważne dla młodych, rosnących i rozwijających się organizmów Wpływa na rozwój fizyczny, psychiczny i emocjonalny dzieci oraz młodzieży Wpływa na zdolność uczenia się, zapamiętywania, koncentrację uwagi i wydolność fizyczną Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób w wieku dorosłym

3 PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE Na podstawie długotrwałych obserwacji spostrzegłam, że wielu ludziom zdrowe odżywianie kojarzy się przede wszystkim z rezygnacją z ulubionych potraw na rzecz „niesmacznego” i/bo zdrowego jedzenia. Chciałabym zmienić takie nieco wypaczone myślenie i uświadomić Wam, czym tak naprawdę jest zdrowe jedzenie i zdrowe odżywianie i co trzeba zrobić, aby wprowadzić jego zasady w życie.zdrowe jedzeniezdrowe odżywianie

4 PIRAMIDA ZDROWEGO ZYWIENIA

5 PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE Otóż zdrowe, czyli racjonalne odżywianie polega na systematycznym dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w ilościach i proporcjach odpowiadających jego potrzebom. Do składników tych należą białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy oraz makro- i mikroelementy. Aby w diecie znalazły się wszystkie wymienione składniki musi ona być odpowiednio zbilansowana – co wcale nie jest takie skomplikowane jak mogłoby się wydawać. Najprostszym sposobem do osiągnięcia owego celu jest stopniowe wprowadzanie w życie zdrowych nawyków żywieniowych.

6 PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE Poniżej wymienię najważniejsze nawyki żywieniowe, które zagwarantują Ci odpowiednio zbilansowaną dietę: REGULARNOŚĆ 4 – 5 POSIŁKÓW DZIENNIE ŚNIADANIE? – JAK NAJBARDZIEJ UROZMAICENIE NATURALNOŚĆ SÓL - MNIEJ! WYBÓR PIECZYWA SŁODKOŚCI – OGRANICZYĆ!

7 PODRÓŻ W NIEZNANY ŚWIAT WITAMIN CZYLI ABECADŁO ZDROWIA

8 ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE

9

10

11 W ARSZTATY K ULINARNE

12

13

14

15

16

17 W ITAMINA A - PRZYJACIÓŁKA OCZU I URODY

18 GDZIE ZNAJDZIEMY TAK WAŻNĄ DLA NASZEGO ZDROWIA WITAMINĘ? Bardzo dobrym źródłem witaminy A jest tran, ale równie dobrze możesz sięgnąć po wątróbkę drobiową, wołową czy wieprzową (drobiowa zdecydowanie wiedzie w tym zestawieniu prym). Za nic nie przełkniesz wątróbki? Znajdziesz w żółtkach jaj, maśle czy tłustej śmietanie. W ogóle unikasz produktów odzwierzęcych? Nic straconego. Duże ilości prowitaminy A, czyli beta-karotenu, znajdziemy w owocach i warzywach w kolorze żółtym oraz pomarańczowym i w ciemnozielonych liściach warzyw, np. w marchewce, dyni, szpinaku, sałacie, zielonym groszku, pomidorach, rzeżusze, brokułach, natomiast z owoców - w morelach, wiśniach, śliwkach i pomarańczach.

19 W ITAMINA Z GRUPY B – UKOJĄ NERWY I WSPOMOGĄ METABOLIZM

20 Niedobory Dostarczasz jej sobie za mało? Uważaj, to droga do zaburzeń trawienia, nudności, wymiotów, biegunek czy utraty apetytu, a w dalszej perspektywie do ciężkich schorzeń tkanek mięśniowych i systemu nerwowego. Gdzie jej szukać? Gdzie się skrywa? Witamina występuje i w pokarmach zwierzęcych i roślinnych. Jeden w sporej ilości znajdzie ją w wątrobie wieprzowej, wołowinie, rybach (np. łososiu, makreli czy pstrągu); drugi może jej śmiało szukać w nabiale, migdałach, słoneczniku czy fasoli.

21 W ITAMINA C – LECZY WSZYSTKO OD PRZEZIĘBIENIA DO POWAŻNEGO SCHORZENIA

22 Gdzie jej szukać ? Witamina C znajduje się w świeżych owocach i warzywach. Doskonałym jej źródłem są zarówno owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, grejpfruty), kiwi, melony, ananasy, jak i rodzime czarne oraz czerwone porzeczki, truskawki, jagody czarnego bzu, maliny, jeżyny. Jest jej dużo w brukselce, kapuście, kalafiorze, rzepie, cebuli, szpinaku, brokułach, groszku zielonym, kalarepie, szparagach. Znajduje się też w jabłkach, ziarnach soi, ziemniakach, pomidorach, karczochach.

23 W ITAMINA D – ODPOWIEDZIALNA ZA WZROST I KOŚCI

24 Źródła witaminy D W przeciwieństwie do innych witamin, minerałów, składników odżywczych witamina D pojawia się w organizmie na 2 sposoby: - poprzez konsumpcję pokarmów bogatych w witaminę D. Głównym źródłem są pokarmy z pełnego ziarna (chleb, bułki), płatki, mleko. Poza tym ryby jak łosoś czy tuńczyk, a także żółtko jajka, wątróbka są także bogate w witaminę D. - poprzez ekspozycję na promienie ultrafioletowe B słońca. Ciało ludzkie może także produkować witaminę D poprzez wystawienie się na promienie słoneczne. Ultrafiolet aktywuje gromadzi witaminy D w skórze.

25 W ITAMINA E – WITAMINA MŁODOŚCI

26 Brak witaminy E Pękanie czerwonych ciałek krwi, możliwe zmiany w mięśniach i sercu, sucha skóra. Nieprawidłowe krążenie krwi.

27 CZEGO POWINNIŚMY UNIKAĆ W SWOJEJ DIECIE

28 CHOROBY ZWIĄZANA ZE ZŁYM ODŻYWIANIEM Skutki złego odżywiania się: - Choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze; miażdżyca i jej powikłania.) - Nowotwory - Cukrzyca - Kamica żółciowa - Próchnica zębów - Osteoporoza - Otyłość

29 OD DZIŚ ZMIENIAM SWOJE NAWYKI ŻYWIENIOWE!!!!!!!!

30 JEDZ WARZYWA I OWOCE ZYSKASZ PRZEZ TO NOWE MOCE

31 KONIEC


Pobierz ppt "P REZENTACJA DOT. ZDROWEGO ŻYWIENIA Przygotowała: Wioletta Zimochocka - dietetyk."

Podobne prezentacje


Reklamy Google