Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

SYSTEMY ZARZĄDZANIA. PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH International Organization for Standardization International Accreditation Forum.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "SYSTEMY ZARZĄDZANIA. PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH International Organization for Standardization International Accreditation Forum."— Zapis prezentacji:

1 SYSTEMY ZARZĄDZANIA

2 PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH International Organization for Standardization International Accreditation Forum

3 ORGANIZACJA ISO International Standarization Organization ISO Organizacja pozarządowa Stworzona przy współpracy narodowych instytucji ds. standaryzacji (148 państw) Stanowi pomost pomiędzy sektorem publicznym i prywatnym

4 ORGANIZACJA ISO Normy ISO (CEN – europejskie) Dobrowolne, nie wymagane prawem Maja na celu: ułatwić wymianę handlową, spełnić rzeczywiste potrzeby rynku i wszystkich zainteresowanych stron (nie tylko super/hiper marketów) Praca ekspertów zakończona wspólnymi ustaleniami (kompromis!!) Wymagania podlegające ocenie (audity 3 strony w cel certyfikacji)

5 PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH SYSTEMY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ ISO 9001:2000 PN-EN ISO 9001:2001 Wymagania ISO 9004:2000 PN-EN ISO 9004:2001 Wytyczne doskonalenia funkcjonowania

6 PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH SYSTEMY ZARZĄDZANIA ŚRODOWISKOWEGO ISO 14001:2004 PN-EN ISO 14001:2005 Specyfikacja i wytyczne stosowania ISO 14004:2004 PN ISO 14004:2004 Ogólne wytyczne dotyczące zasad, systemów i technik wspomagających

7 PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH NORMY QS 9000 Systemy jakości w przemyśle motoryzacyjnym NORMY AQAP  Wymagania NATO dotyczące zapewnienia jakości AQAP - Allied Quality Assurance Publications

8 PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH SYSTEMY ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM I HIGIENĄ PRACY ISO 18001:2004 PN-N ISO 18001:2004 Specyfikacja i wytyczne stosowania ISO Ogólne wytyczne dotyczące zasad, systemów i technik wspomagających

9 PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH PN-EN 45001/2/3 PN-EN 45012/13/14 Normy dotyczące ogólnych kryteriów odnoszących się do akredytacji, badań i certyfikacji Seria ISO 17000

10 PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH WYTYCZNE DOTYCZĄCE AUDITOWANIA SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ I/LUB ZARZĄDZANIA ŚRODOWISKOWEGO PN – EN ISO 19011:2003

11 AKREDYTACJA POLSKIE CENTRUM AKREDYTACJI Certyfikacja systemów zarządzania przez jednostki certyfikujące – akredytowane według EN – ( Standard ISO/IEC Guide 66) Certyfikacja wyrobów przez jednostki certyfikujące – akredytowane według EN – ( Standard ISO/IEC Guide 65)

12 ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI OPARTE O HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) WYMAGANIA SYSTEMU ZARZADZANIA DLA ORGANIZACJI I ICH DOSTAWCÓW DS 3027 E:2002 Edycja 2,

13 ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI KOMISJA DO SPRAW CODEX ALIMENTARIUS I PROGRAM STANDARDÓW PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH FAO/WHO Komisja do spraw Codex Alimentarius realizuje wspólny program standardów produktów żywnościowych FAO/WHO, którego celem jest ochrona zdrowia konsumentów i zapewnienie odpowiednich standardów w przemyśle spożywczym. Codex Alimentarius jest zbiorem przyjętych międzynarodowych standardów żywieniowych w ujednoliconej formie.

14 WYMAGANIA W ŁAŃCUCHU DOSTAW ŻYWNOŚCI Zarządzanie bezpieczeństwem żywności wg HACCP – dużo standardów, dużo nieporozumień….. Codex Alimentarius ( 7 zasad) Standardy Wymagania Techniczne Nowy pakiet odbiorców IFS, BRC, GMP+ 178/2002… Ustawa Przewodniki branżowe Standardy HACCP: Duński, holenderski… Międzynarodowy Standard zarządzania Bezpieczeństwem Żywności: ISO 22000

15 WYMAGANIA W ŁAŃCUCHU DOSTAW ŻYWNOŚCI General Food Law Rozporządzenie 178/2002 Żywienie zwierzątŻywność Żywność pochodzenia zwierzęcego Przedsiębiorstwa Rozporządzenie 183/2005 Rozporządzenie H 1 (852/2004) Rozporządzenie H2 (853/2004) Inspekcja Sanitarna, Weterynaryjna Rozporządzenie (882/2004) Rozporządzenie H 3 (854/2004)

16 BRC GLOBAL STANDARD FOOD – Wydanie 4 British Retail Consortium Edycja styczeń 2005 ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI

17 INTERNATIONAL FOOD STANDARD Wydanie 4 ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI

18 ISO 22000:2005 Czy jest potrzebna norma ISO ? Nadinterpretacja wymagań HACCP = zbędne koszty  Zakup pojemników na odpady ze stali kwasoodpornej  Konieczność posiadania CCP  Różna interpretacja wymagań BRC: obligatoryjne detektory metali….

19 ISO 22000:2005 Komu ISO jest potrzebne?  ISO 9001 nie jest norma specyficzną, specjalnie skierowaną dla produkcji żywności i pasz  Wiele lokalnych standardów HACCP dezorganizacja  Potrzeba zharmonizowania wymagań podlegających auditowi

20 ISO 22000:2005 Komu ISO jest potrzebne?  Potrzeba ciągłego doskonalenia systemu: Komunikacja z partnerami handlowymi Źródła optymalizacji (wewnętrzne i w Łańcuchu Dostaw Żywności) Lepsze planowanie, mniej kontroli wyrobów Lepsza dokumentacja Zarządzanie Łańcuchem Dostaw Systematyczne zarządzanie programami wspierającymi

21 ISO 22000:2005 Cele i założenia ISO  ISO – specyficzne wymagania dla systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, dla organizacji, które:  Chcą zademnostrować (udowodnić) zdolność w zakresie kontroli zagrożeń związanych z bezpieczeństwem żywności w celu dostarczenia bezpiecznych wyrobów i spełnienia wymagań konsumentów  Wykazanie zgodności w celu uzyskania certyfikatu

22 ISO 22000:2005 Cele i założenia ISO  Komunikuje się z dostawcami i innymi zainteresowanymi w ramach Łańcucha Dostaw  Jest w zgodzie z ustanowioną polityką bezpieczeństwa żywności

23 ISO 22000:2005 Grupa docelowa: wszystkie typy przedsiębiorstw w Łańcuchu Dostaw Żywności: zaawansowani, mniej dostosowani i firmy bez CCP ISO Wymagania oparte na Codex Alimentarius Chętny i dostosowany Chętny, ale jeszcze nie dostosowany Niechętny, nie dostosowany

24 ISO 22000:2005 Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności System HACCP Programy wspierające (Plan HACCP) PRP Kombinacja środków kontroli zagrożeń musi być walidowana przed wdrożeniem

25 ISO 22000:2005 Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności System HACCP Programy wspierające (Plan HACCP) PRP Programy wspierające: Operacyjne programy wspierające Infrastruktura, Utrzymanie ruchu = Punkty Kontrolne (Mycie i dezynfekcja urządzeń produkcyjnych) OPRP Kontrola szkodników Mycie pomieszczeń…

26 ISO 22000:2005 Norma ISO 22000:2005 spełnia wymagania: 7 zasad Codex Alimentarius 12 etapów systemu HACCP Spełnienie wymagań normy Spełnienie wymagań prawnych (pakiet higieniczny)

27 POWIĄZANIA EFSIS POLE EUREPGAPBRC (IoP) GMP BRC (GFS) IFS GMP Żaden specyficzny Certyfikacja Systemu Inspekcja STÓŁ Uprawa Produkcja pierwotna Hurt i dystrybucja Handel detaliczny Przetwórstwo HACCP / ISO ISO 9001/ISO14001/OHSAS

28 ISO 22000:2005 i ISO 9001  ISO nie jest ISO 9001 dla przemysłu spożywczego  ISO 9001 i ISO UZUPEŁNIAJĄ się  ISO 9001 i ISO nie mają tych samych zastosowań: - ISO 9001: zapewnia ZDOLNOŚĆ organizacji do osiągania …. - ISO 22000: zapewnia BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI ISO 9001: jest Programem Wspierającym do zapewnienia ZDOLNOŚCI organizacji


Pobierz ppt "SYSTEMY ZARZĄDZANIA. PRZEGLĄD NORM ZWIĄZANYCH International Organization for Standardization International Accreditation Forum."

Podobne prezentacje


Reklamy Google