Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Leczenie żywieniowe 63% pacjentów krytycznie chorych jest niedożywiona.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Leczenie żywieniowe 63% pacjentów krytycznie chorych jest niedożywiona."— Zapis prezentacji:

1

2 Leczenie żywieniowe 63% pacjentów krytycznie chorych jest niedożywiona

3 Odpowiedź metaboliczna na uraz, posocznicę, nowotwór  Katabolizm białka (260g AA/24h = 1 kg masy mięśniowej)  Produkcja cytokin prozapalnych IL 1, IL 6, TNF (nadregulacja )  Zaburzenia obrotu i metabolizmu glukozy (insulinooporność)  Zaburzenia gospodarki wodno elektrolitowej

4 Cel leczenia żywieniowego w OIT  Ograniczenie negatywnego bilansu azotowego, energetycznego i utraty masy mięśniowej  Podtrzymanie czynności życiowo ważnych narządów i układów  Przyspieszenie procesu zdrowienia  Modyfikacja procesów metabolicznych (glutamina, omega 3)

5 NRS Ocena wstępna 1.BMI < 20,5?taknie 2.Utrata masy ciała w ciągu ostatnich 3 m-cy?taknie 3.Zmniejszone przyjmowanie pokarmów w ostatnim tygodniu? taknie 4.Ciężka choroba? (np. wymagająca intensywnej terapii?) taknie jeżeli przynajmniej 1 odpowiedź „tak” → należy przejść do części 2 jeżeli wszystkie odpowiedzi „nie” (NRS 2002 = 0p.) → ponowna ocena za tydzień

6 NRS Ocena szczegółowa A. Pogorszenie stanu odżywieniaB. Nasilenie choroby Lekkie 1 ↓ m. c. > 5 % w ciągu 3 miesięcy lub spożycie pokarmu % w tygodniu przed przyjęciem Lekkie 1 Np. złamanie uda, choroby przewlekłe (zwłaszcza powikłane) – marskość wątroby, POChP, cukrzyca, hemodializa, nowotwory, radioterapia Średnie 2 ↓ m. c. > 5 % w ciągu 2 miesięcy lub BMI 18,5 – 20,5 lub spożycie pokarmu % w tygodniu przed przyjęciem Średnie 2 Duże operacje brzuszne, choroby zapalne jelit, pooperacyjna niewydolność nerek, przetoki, niedrożność, Udar mózgu Chorzy w wieku podeszłym – leczenie przewlekłe, Chemioterapia/choroby hematologiczne Ciężkie 3 ↓ m. c. > 5 % w ciągu 1 miesiąca lub BMI < 18,5 lub spożycie pokarmu 0-25 % w tygodniu przed przyjęciem Ciężkie 3 Uraz głowy, przeszczep szpiku, pacjenci krytycznie chorzy, ciężkie OZT, posocznica, ciężkie oparzenia, Chory w oddziale Intensywnej Terapii SUMA A+B: < 3 – rozważ postępowanie zachowawcze, powtórz badanie za tydzień ≥ 3 – wskazane leczenie żywieniowe

7 Kiedy EN kiedy PN? Na podstawie: Standardów żywienia poza- i dojelitowego 2005

8 Zapotrzebowanie na substancje odżywcze w OIT  Białko – 1,3-1,5 g /kg idealnej mc. (0,19-0,32 g N)  Kalorie – 20 do 25 kcal /kg idealnej m.c.  Glukoza – min 2 g/kg m.c. max 4g/kg m.c.  Tłuszcze – 0,7-1,5 g /kg m.c.

9  Do długotrwałego żywienia  kilka miesięcy do kilku lat  Wskazanie  Choroby neurologiczne (udar)  Choroby onkologiczne  Żywienie dzieci  Rodzaje  Do pierwszego założenia  Wymienniki  Materiał  PEG, FKJ: Poliuretan  Gastrotube, Button: Sylikon Dostęp przezskórny  krótkotrwałe żywienie  tygodni  Wskazania  rozpoczynanie żywienia i/lub żywienie krótkotrwałe  Odbarczanie żołądka  Rodzaje zgłębników  Standardowe  Wielokanałowe  Materiał  Poliuretan  Silikon Zgłębniki Sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego

10 Materiał  PVC  Silikon  Poliuretan Robią się sztywne po 2-3 dniach używania: ryzyko powstawania odleżyn, ryzyko zakażeń  tylko w wyjątkowych przypadkach(np. diagnostyka) Delikatny materiał, wygodniejsza dla pacjenta ale stwarzają ryzyko zakażeń (drożdże) Największa średnica wewnętrzna, najmniej podatne na zatkania i zakażenia. Wytrzymałe.

11 Rodzaje zgłębników  Standardowe Zgłębniki nosowo-żołądkowe lub nosowo- dwunastnicze  Freka® Tubes  Freka® SIL  Wielokanałowe SZgłębnik do jednoczesnego żywienia i odbarczania (OIT/OZT)  Freka® Easy In

12 Freka ® Tube Cecha Korzyści  Wykonane z poliuretanu  Z prowadnicą  Odporny na zagięcia  Zakończony oliwką  Trzy znaczniki RGT  Przezroczysty materiał  Nadruk na sondzie  Najlepszy materiał do żywienia dojelitowego  Proste zakładanie  Nie zatykają się, niskie ryzyko okluzji  Minimalizuje ryzyko zagięcia  Dobra widoczność na prześwietleniach  Ułatwiona kontrola przepływu diety  Pozwala na identyfikację kodu, długości, rozmiaru Zakładanie: Metoda push

13 Freka ® SIL Cecha Korzyści  Wykonane z silikonu  Z prowadnicą  Trzy znaczniki RGT  Nadruk na sondzie  Miękki materiał, wygoda dla pacjenta  Proste zakładanie  Dobra widoczność na prześwietleniach  Pozwala na identyfikację kodu, długości, rozmiaru Zakładanie: Metoda push

14 Freka ® EasyIn Cecha Korzyści  Dwukanałowa –Zgłębnik zewnętrzny wykonany z poliuretanu o średnicy 16 FR –Zgłębnik wewnętrzny wykonany z silikony o średnicy 8 FR i długości 270 cm  Znaczniki RGT  Nadruk na sondzie  Umożliwia jednoczesne żywienie do jelita cienkiego i odbarczania żołądka  Dobra widoczność na prześwietleniach  Pozwala na identyfikację kodu, długości, rozmiaru Zakładanie: Metoda push

15  Brak ryzyka „odleżyn” na śluzówce nosa i gardła  Mniejsze ryzyko przemieszczenia  Ułatwiona higiena  Komfort pacjenta (np. nie ma wpływu na mowę)  Lepsza opieka i łatwiejszy dostęp  Względy wizualne Dostęp przezskórny

16 Zakładane przy pomocy lub pod kontrolą endoskopu Do wymiany założonego PEGDo pierwszego założenia dostępuJejunostomia Zakładane chirurgicznie Freka PEG FR15 FR 20 Freka Intestinal Tube FR 9 Freka PEXACT FR 15 Freka Button FR 15 Freka Gastrotube FR 15 Freka FCJ FR 9

17 Freka ® Pexact  Charakterystyka -Wskazania: długotrwałe żywienie, w szczególności:  Zwężenia i niedrożność przewodu pokarmowego  Unikanie przenoszenia komórek nowotworowych  Operacje w obrębie głowy i szyi -Innowacyjna metoda zakładania -Wykonane z silikonu -Usunięcie i wymiana bez endoskopu -Mniejsze ryzyko zakażeń przy zakładaniu -Zakładanie: metoda push  Specyfikacja -PEG balonikowy FR 15 -Urządzenie umożliwiające zakładanie -Akcesoroa: skalpel, strzykawka Luer 5 ml

18 Freka ® Gastrotube  Charakterystyka –Wskazania: Wymiana PEG bez wykorzystania endoskopu –Wykonany z silikonu -PEG balonikowy – zakładanie tylko do zagojonego dostępu -Zastosowanie: do 6-9 miesięcy -Zakładanie – metoda push  Specygikacja -Rozmiar: FR 15 -Znacznik RTG

19 Freka ® Button Charakterystyka -Wskazania: wygodna i dyskretna alternatywa do PEGa. -Wykonane z silikonu -PEG balonikowy – zakładanie tylko do zagojonego dostępu -Zastosowanie: do 6-9 miesięcy -Zakładanie – metoda push Specyfikacja -FR 15 -Dostępne rozmiary: 2,0; 4,0 cm –Przejrzysty materiał –Adaptor umożliwiające podłączenie zestawu do podaży diet „pod kątem”

20 Białko stanowi główny składnik diet Diety peptydowe i aminokwasowe  wchłaniają się w obrębie 70 cm j. cienkiego Diety zawierające pełne białko (polimeryczne, polipeptydowe)  wchłaniają się w obrębie co najmniej 100 cm j.cienkiego

21 Dodatek omega 3 kwasów tłuszczowych Bezpieczne opakowanie Easybag Bezpieczne opakowanie Easybag Możliwość podawania >8h z opakowania 500 ml Możliwość podawania >8h z opakowania 500 ml Dostępna w wersji smakowej i bezsmakowej Niskosodowa Niska osmolarność 220 mOsm/l Oparta na białkach mleka i sojowych Fresebuin Original

22 Wysoka zawartość omega 3 kwasów tłuszczowych Bezpieczne opakowanie Easybag Bezpieczne opakowanie Easybag Wysoka zawartość MCT Dostępna w wersji bezbłonnikowej i z błonnikiem Niskosodowa 2 kcal w 1 ml Bardzo wysoka zawartość białka 10g/100 ml Fresubin 2 kcal HP

23 23 Fresubin HP Energy Zalecana w niedożywieniu i wyniszczeniu, ostrym zapaleniu trzustki i niewydolności oddechowej Kompletna dieta do żywienia dojelitowego, wysokokaloryczna, bogatobiałkowa, zawierająca białko kazeinowe i serwatkowe, tłuszcze MCT/LCT i ω- 3 kwasy tłuszczowe, bezresztkowa, w opakowaniu miękkim o objętości 500 lub 1000 ml. –białko 7,5 g/100 ml20% –tłuszcze (60% MCT / 40% LCT)5,8 g/100 ml 35% –węglowodany 17,0 g/100 ml 45% –gęstość kaloryczna : 1,5 kcal / ml –osmolarność : 300 mosmol / l

24 24 Survimed OPD dla pacjentów z zespołem złego wchłaniania Kompletna dieta do żywienia dojelitowego, oligopeptydowa, zawierająca hydrolizat serwatki, ponad 50% tłuszczy MCT i ω-3 kwasy tłuszczowe, normokaloryczna, bezresztkowa, w worku o objętości 500 ml.  Energia100 kcal/100 ml  Białko4,5 g/100 ml18%  Węglowodany14,3 g/100 ml57%  TłuszczeLCT/MCT2,8g/100 ml25%  Osmolarność300 mosmol/l

25 Wpływ hiperglikemii na śmiertelność Umpierrez GE et al. J Clin Endocrinol Metab 2002; 87:978-82

26 Wysokokaloryczna, bogatobiałkowa, bogatoresztkowa dieta dla pacjentów z cukrzycą, zaburzeniami tolerancji glukozy lub hiperglikemią 100 ml dostarcza: 150 kcal 13,1 g węglowodanów (35% energii) 7,5 g białka (20% energii) 7 g tłuszczu (42% energii) 2,3 g błonnika

27 Diben 1,5 kcal Zmodyfikowana pod względem zawartości i rodzaju węglowodanów (zawiera izomaltulozę). IG 22 Wysokokaloryczna – jedyna dieta dla pacjentów cukrzycowych dostarczająca 1500 kcal w w 1000 ml Bogatobiałkowa – 20% energii pochodzenia białkowego Bogatoresztkowa z wysoką zawartością błonnika rozpuszczalnego – aby maksymalnie spowolnić wzrost glikemii

28 Pompa do żywienia dojelitowego

29 Amika – Charakterystyka Pompa do żywienia dojelitowego, do stosowania w warunkach szpitalnych i domowych  Waga: 610 g  Czas pracy – zasilanie bateryjne: 24h (125 ml/h)  Czas ładowania baterii: 6 h  Dokładność przepływu: max. 10%  Zakres przepływu: 1÷600 ml/h  Zakres ustawień dawki: ml  Historia podawania  Historia alarmów  Tryb pracy nocnej nocny

30 Amika System wizualnych alarmów Dwa rodzaje plecaków Duży, czytelny wyświetlacz Dodatkowe opcje historia podawania historia alarmów tryb nocny

31 Jak żywić krytycznie chorych ? Zaobserwowano znaczne niedożywienie (waga 30 kg), przy wzroście ok 165 Michael Schumacher przebywający w śpiączce po ciężkim wypadku na nartach schudł o 30 kilogramów

32  Niewydolność przewodu pokarmowego (około 60% pacjentów) –Zahamowanie perystaltyki –Wzmożona sekrecja  Niewiedza o szybko zwiększającym się zapotrzebowaniu na białko i energię  Lęk przed zespołem nadmiernego odżywienia Dlaczego EN w OIT jest często niewystarczające ?

33 Dlaczego SPN ? Optimisation of energy provision with supplemental parenteral nutrition in critically ill patients: a randomised controlled clinical trial Claudia Paula HeideggerClaudia Paula Heidegger MD a, Prof Mette M Berger MD d, Séverine Graf BSc a b, Walter Zingg MD c, Patrice Darmon MD b, Prof Michael C Costanza PhD e, Ronan Thibault MD b, Prof Claude Pichard MDaMette M BergerdSéverine GrafabWalter ZinggcPatrice DarmonbMichael C CostanzaeRonan ThibaultbClaude Pichard Individually optimised energy supplementation with SPN starting 4 days after ICU admission could reduce nosocomial infections and should be considered as a strategy to improve clinical outcome in patients in the ICU for whom EN is insufficient.

34  Leczenie żywieniowe pacjentów OIT jest częścią standardowej opieki  Żywienie dojelitowe jest metodą pierwszego wyboru  Duży odsetek chorych otrzymuje < 60% zapotrzebowania energetycznego w 3 dobie –Nietolerancja pokarmowa –Ryzyko aspiracji płynu do układu oddechowego  Rzeczywiste zapotrzebowanie w czwartej dobie to około 25 – 30 kcal / kg m.c. / dobę  Stosowanie wyłącznie EN prowadzi do niewystarczającej podaży białka i energii –Niedożywienie –Powikłania niedożywienia Uzupełniające PN krytycznie chorych ( Suplementar Parenteral Nutricion )

35  Pacjenci OIT - 3 doba, EN < 60% zapotrzebowania energetycznego  Czas pobytu w OIT > 5 dni, przeżycie > 7 dni  Zapotrzebowanie energetyczne w 3 dobie kcal/kg m.c./dobę lub wyliczone na podstawie kalorymetrii pośredniej  Dwie grupy pacjentów : –Tylko EN ( dostarczono średnio 20 kcal/kg m.c./dobę) 153 osoby –SPN ( dostarczono średnio 28 kcal/kg m.c./dobę) 152 osoby  Grupa EN – zakażenia 38% między 9 i 28 dobą  Grupa SPN – zakażenia 27% między 9 i 28 dobą The Lancet – Badanie SPN 2012

36 Taktyka działania - SPN

37 Odsetek pacjentów bez zakażeń

38  Redukcja infekcji szpitalnych  Zmniejszenie zużycia antybiotyków  Skrócenie czasu wentylacji mechanicznej SPN - Wnioski SPN rozpoczęte w 4 dobie na OIT powinno być rozpatrywane jako strategia działania celem poprawy wyników leczenia chorych dla których EN jest nie wystarczające

39 Żywić stosownie do potrzeb Przez ponad 2 miesiące przybór masy wyniósł 13 kg. Siła mięśniowa oraz wydolność oddechowa wzrastała z dnia na dzień, podjęto decyzję o dekaniulacji, którą wykonano w domu chorego.

40 Niewydolność narządowa  Niewydolność wątroby / stan po przeszczepie wątroby –Roztwory aminokwasów bogate w AA rozgałęzione i z ograniczoną zawartością AA aromatycznych (encefalopatia oporna na leczenie )  Ostra niewydolność nerek i terapia nerkozastępcza –Białko 1,8-2,5 g/kg m.c./dobę –Energia kcal/kg m.c./dobę

41


Pobierz ppt "Leczenie żywieniowe 63% pacjentów krytycznie chorych jest niedożywiona."

Podobne prezentacje


Reklamy Google