Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Prace opiniodawcze EFSA, dotyczące bezpieczeństwa żywności istotne w działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej Paweł Mirosz Polski Punkt Koordynacyjny.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Prace opiniodawcze EFSA, dotyczące bezpieczeństwa żywności istotne w działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej Paweł Mirosz Polski Punkt Koordynacyjny."— Zapis prezentacji:

1 Prace opiniodawcze EFSA, dotyczące bezpieczeństwa żywności istotne w działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej Paweł Mirosz Polski Punkt Koordynacyjny EFSA Warszawa, 10 grudnia 2015 r. Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

2 Ustawowy zakres kompetencji PGIS Państwowi graniczni inspektorzy sanitarni dla obszarów przejść granicznych drogowych, kolejowych, lotniczych, rzecznych i morskich, portów lotniczych i morskich oraz jednostek pływających na obszarze wód terytorialnych - sprawują nadzór nad warunkami: zdrowotnymi żywności, żywienia i przedmiotów użytku Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

3 Obszary działalności EFSA Źródło: Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

4 Żywność i żywienie Źródło:

5 Panel NDA 21 ekspertów Alergeny Żywność dietetyczna Nowa żywność Referencyjny ch wartości spożycia Oświadczenia Górne tolerowane poziomy spożycia Polski Punkt Koordynacyjny EFSA Źródło: Panel NDA

6 Zalecenia, wytyczne i normy żywieniowe Polski Punkt Koordynacyjny EFSA Źródło:

7 Suplementy diety Witaminy i składniki mineralne Polski Punkt Koordynacyjny EFSA Ocena bezpieczeństwa na potrzeby obowiązującej legislacji – 2009 r. Rozp 1170/2009 Górne Tolerowane Poziomy Spożycia – opinie naukowe 2002, 2006, … /default/files/efsa_rep/blobserv er_assets/ndatolerableuil.pdf Ocena nowych form chemicznych witamin i składników mineralnych w ramach aplikacji Novel Food Składniki roślinne Kompendium składników roślinnych en/efsajournal/pub/2663 Opinie naukowe dotyczące aplikacji w sprawie nowych składników żywności oraz żywności tradycyjnej z państw trzecich Nowa żywność Wytyczne do oceny bezpieczeństwa eu/en/supporting/pub/2 80r

8 200 mg do 400 mg / dzień – bezpieczne dla osób dorosłych; 200 mg nie budzi obaw (dorośli lat), przy spożyciu <2 h przed wysiłkiem fizycznym; 200 mg na dobę bezpieczne w ciąży; 3 mg/ kg masy ciała wydaje się bezpieczne (dzieci i młodzież 3-18 l.) Pojedynczej dawki kofeiny (100 mg) mogą zwiększyć czas potrzebny do zaśnięcia; Mało prawdopodobny fakt, niekorzystnego działania ze składnikami tzw. "napojów energetyzujących" np. tauryną, D-glucurono-γ-laktonem, alkoholem; Wpływ kofeiny i synefryny na układ krwionośny, pomimo przypadków dz. niepożądanych nie został dotychczas dokładnie zbadany na ludziach; Bezpieczeństwo „energy drinks” dla dzieci i młodzieży nie zostało ocenione w sposób wystarczający Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

9 Występowanie alergii w populacji; Białka zidentyfikowane jako alergeny pokarmowe; Reakcje krzyżowe; Skutki przetwarzania żywności na alergenność żywności/ składników; Metody wykrywania alergenów (spektrometria masowa DNA metody immunologiczne); Obserwowane dawki powodujące niepożądane skutki u osób wrażliwych Alergeny i składniki powodujące nietolerancje Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

10 Żywność dla sportowców Polski Punkt Koordynacyjny EFSA ❶ Rola węglowodanów po wytężonym wysiłku ❷ Wzrost i utrzymanie masy mięśniowej (Białko) ❸ Znaczenie makro i mikroskładników odżywczych w metabolizmie ❹ Nawodnienie a wytrzymałość (elektrolity, w tym sód) ❺ Kreatyna i kofeina ❻ Zamienniki posiłków w kontroli masy ciała Rozporządzenie Nr 609/2013 dotyczące żywności dla specjalnych grup konsumentów Rozporządzenie Nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności Projekt Dyrektywy w sprawie żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla osób o intensywnym wysiłku fizycznym i sportowców Źródło:

11 Żywność do kontroli masy ciała Polski Punkt Koordynacyjny EFSA min. 600 kcal 75 – 105 g białka 30 g węglowodanów 12,4 g tłuszczu (ALA, LA) KE: wytyczne dyrektywy 96/8/WE to historia stosowania a nie aktualne fakty Przemysł: trudna lub niemożliwa reformulacja produktów (np. wartość biologiczna białka); Bardzo kosztowna z technologicznego punktu widzenia; Negatywny wpływ na smak Oświadczenia, Mg i błonnik, znakowanie, okres przejściowy Źródło:

12 Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP) Polski Punkt Koordynacyjny EFSA Źródło:

13 I.Informacje administracyjne i ogólne dane techniczne II.Charakterystyka środka spożywczego specjalnego przeznaczenia medycznego III.Proponowany sposób użycia IV.Charakterystyka choroby lub szczególnego stanu zdrowia wymagającego stosowania FSMP V.Informacje dotyczące szczególnego znaczenia produktu VI.Warunki użycia i przeciwskazania Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP) Polski Punkt Koordynacyjny EFSA Dokumentacja towarzysząca (wyniki badań analitycznych, piśmiennictwo, certyfikaty, konsensusy naukowe

14 Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne  Oświadczenia funkcyjne (art rozp. WE)  Oświadczenia zdrowotne o nowych i/lub zastrzeżonych danych naukowych (art rozp. WE)  Oświadczenia dotyczące zmniejszania ryzyka choroby oraz zdrowia i rozwoju dzieci  Kryteria dotyczące profili żywieniowych Polski Punkt Koordynacyjny EFSA Źródło:

15 Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

16 Gdzie szukać informacji? Źródło: Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

17

18 Ocena oświadczeń – przykład z rynku Polski Punkt Koordynacyjny EFSA PRODUKT OŚWIADCZENIE Z LISTY PENDING

19 Ocena oświadczeń – przykład z rynku Polski Punkt Koordynacyjny EFSA Cellulitis to infekcja polegająca na zapaleniu skóry właściwej i tkanki podskórnej. Objawia się silnym zaczerwienieniem skóry, któremu towarzyszy ból i pieczenie. Inne objawy to ból głowy, gorączka i nudności. Vs. Cellulit jest właściwą nazwa dolegliwości, zwanej również „skórką pomarańczową”. Występuje u 85% kobiet na całym świecie i powodowany jest przez nieprawidłowe rozłożenie tkanki tłuszczowej, któremu towarzyszą obrzękowo-włókniste zmiany tkanki podskórnej

20 Wykorzystanie opinii EFSA w pracy Edukacja i samokształcenie Ocena dokumentacji środków spożywczych z państw trzecich Ocena bezpieczeństwa w postępowaniach RASFF Argumentowanie w postępowaniach administracyjnych Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

21 Dziękuję za uwagę Zapraszamy do współpracy Polski Punkt Koordynacyjny EFSA


Pobierz ppt "Prace opiniodawcze EFSA, dotyczące bezpieczeństwa żywności istotne w działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej Paweł Mirosz Polski Punkt Koordynacyjny."

Podobne prezentacje


Reklamy Google