Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ Jak się przed nim ustrzec?.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ Jak się przed nim ustrzec?."— Zapis prezentacji:

1 AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ Jak się przed nim ustrzec?

2 AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ ASF – NA CZYM POLEGA PROBLEM? BIOASEKURACJA KRYTYCZNE PUNKTY

3 CZYM JEST ASF? CHOROBA WIRUSOWA ATAKUJĄCA TRZODĘ CHLEWNĄ I DZIKI WIRUS NIE JEST NIEBEZPIECZNY DLA LUDZI

4 CZYM JEST ASF? Wirus bardzo odporny wysoką temperaturę, procesy gnilne, wędzenie, krótkotrwałe gotowanie, wysychanie W mrożonym mięsie może przetrwać do 6 miesięcy Efektywne środki dezynfekcyjne: detergenty, podchloryn sodu, aldehyd glutarowy, środki zasadowe,

5 Istotne fakty Brak szczepień Zakaz leczenia Diagnostyka różnicowa : CSF, pasterelloza, ch. Aujeszkyego, dyzenteria, różyca, cirkowiroza

6 DROGI TRANSMISJI 1. DZIKI 2. PERSONEL 3. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO 4. SPRZĘT, INNE CZYNNIKI, KLESZCZE ASF DZIKI PERSONEL SPRZĘT INNE PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO

7 DZIKI – REALNE ZAGROŻENIE – GŁÓWNY WEKTOR Migracja z innych krajów Przemieszczanie się na duże odległości w krótkim czasie Dysponowanie dużą siłą

8 Występowanie dzików – Sus scrofa - na świecie

9 Pochodzenie wirusa – Afryka Pierwszy przypadek na świecie – 1910r., Kenia Lata 40’ – 50’ – znaczne zwiększenie ilości Ognisk na terenie Afryki Pierwszy przypadek w Europie – 1957r., Portugalia

10

11

12 Główne ogniska ASF na świecie w 2015 roku.

13 Przyczyny występowania ogniska pierwotnego CSF w Niemczech

14 Przyczyny występowania ogniska wtórnego CSF w Niemczech

15 POSTAĆ OSTRA (NADOSTRA) – najbardziej typowa -okres inkubacji trwa 4-9 dni -może się przedłużyć do 21 dni -podwyższona ciepłota ciała do C -gorączkujące świnie mają zachowany apetyt, poruszają się normalnie -po 3-4 dniach spadek temperatury, pojawiają się charakterystyczne objawy OBJAWY KLINICZNE – JAK ROZWIJA SIĘ CHOROBA?

16 -sinica skóry uszu, brzucha, boków ciała -wybroczyny na skórze -duszność -pienisty wypływ z nosa -wypływ z worka spojówkowego -biegunka – często z domieszką krwi -wymioty -niedowład zadu -ronienia, na błonach płodowych i skórze płodów wybroczyny i krwawe wylewy TYPOWE OBJAWY ŚWIADCZĄ O DUŻYM PRAWDOPODOBIEŃSTWIE, ŻE MAMY DO CZYNIENIA Z ASF

17 POSTAĆ PRZEWLEKŁA - trwa dni najczęściej kończy się śmiercią lub niekiedy wyzdrowieniem -wychudzenie -na przemian okresy poprawy i pogorszenia zdrowia -objawy zapalenia płuc i opłucnej, stawów i pochewek ścięgnowych -okresowa biegunka -ogniska martwicy skóry Postać ta jest bardziej charakterystyczna dla dzików. Bardzo rzadko występuje u trzody chlewnej w naszej strefie klimatycznej. Śmiertelność przy pomorze afrykańskim świń wynosi 80 – 100 %

18 Jak rozpoznać ASF? Gwałtowne upadki, nie poprzedzone żadnymi alarmującymi symptomami.

19 Pojedyncze padłe sztuki trzody. Często charakterystyczne objawy ASF niewidoczne.

20 Pienisty, podbarwiony krwią wypływ z nosa – pierwszy symptom.

21

22 Zaczerwienienia i wybroczyny na terenie kończyn.

23 Wybroczyny i zaczerwienienia na brzegach uszu.

24 Wybroczyny zaczynają przechodzić w martwicę brzeżną ucha. Pojawiają się wybroczyny w rejonach oczu i ryja.

25 Zaczerwienienie okolicy zadu i ogona.

26 Pojawianie się owrzodzeń i martwicy w pozostałych rejonach ciała.

27

28

29 Zasinienie całego ciała.

30 BIOASEKURACJA Dlaczego jest dla Nas taka ważna? Czy to problem tylko kraju czy też hodowcy? Koszty działań związane z likwidacją 1 ogniska ASF ( stado liczące 40 świń) = zł Stado liczące świń = około 15 milionów zł.

31 BIOASEKURACJA Bioasekuracja - zabezpieczenie przed działaniem szkodliwych czynników min. biologicznych Jej model musi być dostosowany do : jednostki chorobowej regionu możliwości gospodarstwa uregulowań prawnych

32 BIOASEKURACJA „PREWENCJA JEST LEPSZA NIŻ LECZENIE” INWESTYCJA KOSZTY OSTATECZNE Zwalczanie Zapobieganie

33 BIOASEKURACJA – na poziomie gospodarstwa Bioasekuracja „zewnętrzna” - elementy 1. Polityka skupu żywca 2. Załadunek / rozładunek 3. Izolacja, kwarantanny 4. Kontakt z dzikimi zwierzętami 5. Czyszczenie i dezynfekcja 6. Monitoring 7. Współpraca z innymi hodowcami 8. Pozyskiwanie paszy 9. Nadzór weterynaryjny

34 Polityka skupu żywca Skąd bierzemy zwierzęta? W jaki sposób transportujemy je do farmy? Czy gospodarstwo posiada umowy handlowe ze stałymi dostawcami? Jak często dokonywany jest zakup nowych sztuk?

35 Załadunek / rozładunek W jakim stanie technicznym są rampy? Jak często są czyszczone i dezynfekowane? Kto obsługuje załadunek i rozładunek? Gdzie bezpośrednio z rampy trafiają zwierzęta?

36 Kwarantanny „nowych” zwierząt Czy po zakupie nowe zwierzęta są izolowane? Czy ktoś czuwa nad ich stanem zdrowotnym? W jakim pomieszczeniu przebywają? Ile trwa izolacja?

37 Kontakt z dzikimi zwierzętami W jaki sposób gospodarstwo jest zabezpieczone przed dzikimi zwierzętami? Czy bariery ograniczające dostęp do gospodarstwa są skuteczne? Czy w okolicy znajduje się dużo dzikich zwierząt? Bardzo ważnym elementem jest informowanie i szkolenie myśliwych!

38 Czyszczenie i dezynfekcja W jaki sposób wykonuje się czyszczenie i dezynfekcję? Kto przeprowadza proces? Jakich środków używa? Jak często się je wykonuje? Czy obejmuje także pojazdy używane do przemieszczania zwierząt?

39 Monitoring Czy na zewnątrz budynków znajduje się system monitoringu? Czy pozwala usprawnić pracę personelu?

40 Współpraca W jaki sposób obce osoby mogą dostać się na teren gospodarstwa? Czy gospodarstwo odwiedzają inni hodowcy? Czy poruszanie się osób niebędących pracownikami fermy jest kontrolowane? W jaki sposób? Czy przed wejściem na teren gospodarstwa zobowiązane są do zmiany stroju/ dezynfekcji? Czy przed wejściem na teren gospodarstwa są pouczane o tym, czego im nie wolno?

41 Pozyskiwanie paszy Skąd pochodzi pasza? Jak często jest pozyskiwana? Czy pochodzi z własnej produkcji? W jaki sposób jest przechowywana? Czy mają do niej dostęp dzikie zwierzęta?

42 Nadzór weterynaryjny Czy ferma posiada „własnego” lekarza weterynarii? Jak często weterynarz pojawia się w gospodarstwie? Na czym polega sprawowana przez niego opieka?

43 Nieszczelne ogrodzenia. Zbyt mała odległość do innych gospodarstw.

44 Uszkodzone ogrodzenia.

45 BIOASEKURACJA Bioasekuracja „wewnętrzna” 1. Polityka produkcji 2. Organizacja farmy i grup produkcyjnych 3. Usuwanie padłych sztuk 4. Monitoring stanu zdrowia zwierząt 5. Prowadzenie dokumentacji – na bieżąco 6. Czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń 7. Personel 8. Ochrona przed insektami i szkodnikami

46 Polityka gospodarstwa W jakim systemie pracuje gospodarstwo? Jakie są jego założenia? Jak dużo zatrudnia pracowników? Jakie gatunki zwierząt utrzymuje? Z kim na stałe utrzymuje współpracę? Jaka jest polityka firmy w kwestii odpadów?

47 Organizacja farmy i grup produkcyjnych Czy zwierzęta są podzielone na grupy produkcyjne? Czy poszczególne grupy mają ze sobą kontakt? Czy są wprowadzone jakieś bariery? W jakim są stanie i czy mają praktyczne zastosowanie?

48 Usuwanie padłych sztuk W jaki sposób usuwane są padłe zwierzęta? Jak często? Gdzie przetrzymywane są zwłoki? Kto za to odpowiada? Czy nawiązana jest stała współpraca z firmą utylizacyjną?

49 Stały monitoring stanu zdrowia Czy wewnątrz budynku zainstalowany jest system monitoringu? Czy pomaga on personelowi w kontroli stanu zdrowia zwierząt? W jaki sposób?

50 Prowadzenie dokumentacji – na bieżąco Kto i w jaki sposób prowadzi dokumentację? Czy jest ona często aktualizowana? Co wchodzi w jej skład? Kto ma dostęp do dokumentacji?

51 Czyszczenie i dezynfekcja Czy budynki są regularnie czyszczone i dezynfekowane? W jaki sposób? Kto się tym zajmuje i jakich środków używa? Czy są prowadzone jakieś kontrole czystości pomieszczeń? Czy budynki mają podział na strefy brudną i czystą?

52 Maty dezynfekcyjne

53

54 Personel Czy wykonywane są szkolenia personelu? Jakiej dotyczą tematyki? W jakiej formie są przeprowadzane? Czy pracownicy wiedzą, jakie są zagrożenia związane z ASF? Czy wszystkie czynności pracowników są w jasny sposób określone? Czy personel posiada odzież ochronną i stosuje ją prawidłowo? Jak wyglądają pomieszczenia dla personelu, co zawierają? W jaki sposób kontrolowana jest higiena personelu? W jaki sposób personel porusza się po terenie gospodarstwa?

55 Ochrona przed insektami i szkodnikami Czy budynki są odpowiednio zabezpieczone przed szkodnikami? Czy wprowadzone są bariery mające na celu ograniczyć dostęp insektów? Czy przeprowadzana jest okresowa deratyzacja i dezynsekcja? Kto ją przeprowadza i w jaki sposób to robi?

56 Niezabezpieczony zbiornik wodny na terenie gospodarstwa.

57 BIOASEKURACJA Plan bioasekuracji gospodarstwa musi zakładać: 1. Przeszkolenie personelu 2. Dobrą organizację pomieszczeń 3. Jasne i zrozumiałe dla wszystkich schematy

58 ASF w Polsce Co zrobić, żeby problem nie wymknął się z pod kontroli w Polsce? zapobieganie partnerstwo priorytetyzacja Rząd Weterynaria Hodowca

59 Prawo DYREKTYWA 2002/60/EC „African swine fever diagnostic manual” USTAWA z dnia 11 marca 2014r. o ochronie zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 23 czerwca 2004r. w sprawie zwalczania afrykańskiego pomoru świń

60 ASF w innych krajach Unii Europejskiej Główne problemy: -Migracja dzikich zwierząt z krajów nie należących do Unii Europejskiej -Brak informacji dotyczących stanu epidemiologicznego oraz metod zwalczania ASF na terenie Rosji i Białorusi -Brak kontroli nad „domowymi” ubojami i polowaniami -Przewożenie produktów nieznanego pochodzenia z poza UE min. domowe przetwory, kanapki -Brak świadomości zagrożenia, wciąż zbyt mała ilość kampanii informacyjnych

61 NAJWAŻNIEJSZE JEST POWIADAMIANIE O ZAGROŻENIU! CHOROBY NIE PRZESTRZEGAJĄ GRANIC!


Pobierz ppt "AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ Jak się przed nim ustrzec?."

Podobne prezentacje


Reklamy Google