Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

7.02.2008r Mgr inż. Urszula Grochowska. Choroba Leśniewskiego Crohna Wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "7.02.2008r Mgr inż. Urszula Grochowska. Choroba Leśniewskiego Crohna Wrzodziejące zapalenie jelita grubego."— Zapis prezentacji:

1 r Mgr inż. Urszula Grochowska

2 Choroba Leśniewskiego Crohna Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

3 to zmiany zapalne w postaci owrzodzeń wnikających głęboko w ścianę jelita, obejmujące głównie końcowy odcinek jelita cienkiego i jelito grube. Zmiany te, choć rzadko, mogą również występować we wszystkich odcinkach przewodu pokarmowego.

4 to przewlekłe zapalenie jelita grubego, występujące najczęściej w odbytnicy, mogące się szerzyć na odcinki proksymalne. Stan zapalny obejmuje z reguły tylko błonę śluzową. Choroba charakteryzuje się okresami zaostrzeń i remisji.

5 Biegunka Bóle brzucha nasilające się po jedzeniu i defekacji Krwawienia z odbytu Zaburzenia łaknienia Niedożywienie z narastającymi niedoborami pokarmowymi Zmniejszona mineralizacja kości Niedokrwistość

6 Pozajelitowe (dożylne) Enteralne * oparte na specjalnie zbilansowanych gotowych preparatach przeznaczonych do żywienia drogą przewodu pokarmow. * dieta Mieszane

7 Wzdymające Gazotwórcze Pobudzające / obniżające perystaltykę jelit Wywołujące procesy fermentacyjne Upośledzające / wspomagające wchłanianie wybranych składników pokarmowych Osłaniające Wpływające na skład i ilość mikroflory jelitowej Wzbogacające dietę w energię i składniki pokarmowe

8 Ciemne pieczywo (razowe, graham) Grube kasze (gryczana, jęczmienna pęczak) Otręby Warzywa cebulowe (cebula, por, czosnek) Kapusty (biała, czerwona, kiszona, brukselka) Gruszki, śliwki, czereśnie, owoce suszone Kalafior Grzyby Potrawy smażone Tych produktów unikamy w diecie lub podajemy je z dużą ostrożnością.

9 Kapusty, kalafior, brokuły Szparagi, soja Suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, bób, soczewica) Cebula, por, seler, rzepa Jabłka, banany Mleko i produkty mleczne Cukier i słodycze Piwo Napoje gazowane Tych produktów unikamy lub ograniczamy ich spożycie w nieswoistych zapaleniach jelit.

10 Bazylia Cynamon Cząber Goździki Imbir Kardamon Ziół używamy działają drażniąco na Kminek Koper włoski Ziele angielskie Oregano Majeranek z umiarem, przewód pokarmowy.

11 Produkty bogate w błonnik (ciemne pieczywo, grube kasze, płatki owsiane, płatki śniadaniowe typu light, musli, otręby) Buraki Potrawy ostro przyprawione Kwaśne owoce Owoce drobnopestkowe Owoce suszone (w szczególności śliwki i figi) Sok jabłkowy, winogronowy, gruszkowy (najmniej sok pomarańczowy) Surowe warzywa i owoce

12 Kawa naturalna Zimne napoje Fermentowane przetwory mleczne Miód, słodycze zawierające sorbitol Produkty te działają rozwalniająco, wykluczamy je z diety w czasie biegunek, wykorzystujemy podczas zaparć.

13 Ryż Gotowana marchew Banany Gotowane jabłka Suszone jagody Sok z marchwi Dynia Cynamon, imbir 1 – dniowy kefir Produkty te wskazane są w szczególności w czasie biegunek.

14 Cukier rafinowany (cukier i słodycze) Sorbitol (sok jabłkowy, winogronowy, gruszkowy, guma do żucia, galaretowate słodycze) Fruktoza (owoce, miód, niskosłodzone dżemy, sok jabłkowy) Świeże i suszone śliwki, gruszki, brzoskwinie, wiśnie Rafinoza (warzywa strączkowe i cebulowe) Laktoza (mleko słodkie) Drożdże Błonnik Produktów tych unikamy przy biegunce oraz w okresie zaostrzenia choroby.

15 Mleko i przetwory mleczne (szczególnie żółte sery) Żółtka jaj Sardynki Chleb pełnoziarnisty, pieczywo tostowe Boćwina, brokuły, brukselka, kapusta biała i czerwona Natka pietruszki Suche nasiona roślin strączkowych Maliny, czarne porzeczki, pomarańcze, mandarynki Suszone owoce (szczególnie figi i morele) Orzechy (zwłaszcza laskowe i pistacjowe), migdały Kakao

16 Upośledza: Szczawiany (szpinak, szczaw, rabarbar) Fityniany (otręby, ciemne pieczywo) Błonnik ? Żelazo ? Teina, kofeina (czarna herbata, kawa) Tłuszcz Wspomaga: Laktoza Witamina D Białko

17 Mięso (szczególnie wołowina, wątroba zwłaszcza wieprzowa,) Kaszanka, pasztety Sardynki, śledzie Żółtka jaj Kasza jaglana, gryczana, jęczmienna, Płatki owsiane i pszenne, makaron jajeczny Pieczywo gruboziarniste Boćwina, buraki, natka pietruszki Groch, fasola, soczewica, soja Porzeczki, sok z czarnej porzeczki i aronii Owoce suszone (szczególnie morele) Orzechy (szczególnie pistacjowe), słonecznik Szpinak ?

18 Upośledza: Szczawiany (szpinak, szczaw, rabarbar) Fityniany (otręby, ciemne pieczywo) Błonnik ? Teina, kofeina (czarna herbata, kawa) Wapń ? Wspomaga: Witamina C Czynnik mięsny

19 Degradacja nie strawionych resztek pokarmowych Biosynteza witamin (B 1, B 6, B 12, PP, K, kwas foliowy) Ochrona przed bakteriami chorobotwórczymi

20 Fermentowane przetwory mleczne ( zawierają łatwo przyswajalne białko, bakterie Lactobacillus, Streptococcus, drożdże – hamują rozwój bakterii patogennych, nasilają procesy odpornościowe) Błonnik Probiotyki (regulują skład mikroflory jelitowej)

21 Clinutren Junior Peptamen Junior Nutridrinki Nutrini Nutrison Sinlac Renilon 7,5

22 PreperatIlośćEnergia [kcal] Białko [g] Tłuszcz [g] Cukry [g] Błonnik [g] Nutridrinki100 ml1506,05,818,40 Nutrini150 ml1504,26,618,40 Nutrison standard 150 ml1506,05,818,40 Nutrison Energy 100 ml1506,05,818,50 Renilon 7,5 75 ml1505,67,515,00 Clinutren Junior 30g1404,25,518,70 Peptamen Junior 30g1374,15,318,90 Sinlac 35g1435,43,223,4 1,2

23 PreparatIlośćCa [mg] Fe [mg] Laktoza [g] Sacharoza [g] Nutridrink100 ml 912,4< 0,025 6 Nutrini150 ml 901,5< 0,025< 1 Nutrison Standard 150 ml1202,4< 0,020< 1 Nutrison Energy 100 ml1082,4< 0,025< 1,5 Renilon 7,5 75 ml 6,71,5 0,06< 4,8 (pd) Clinutren Junior 30g1251,40 6,3 Peptamen Junior 30g1251,40 4,2 Sinlac 35g1923,50 5,2

24 Siemię lniane. Śluzy i pęczniejące włókna rozmiękczają treść pokarmową, delikatnie drażnią ścianki jelit, ułatwiając tym wypróżnienia. Śluzy osłaniają przewód pokarmowy przed substancjami toksycznymi i drażniącymi. Nasiona lnu zawierają wartościowe i lekkostrawne białko (ok. 25%). Rodzaje siemienia: ziarna, płatki, mielone, smakowe (owocowe), len plus (30% więcej substancji śluzowych).

25 Prebiotyki to substancje nie ulegające trawieniu, ale pobudzające wzrost i/lub aktywność mikroflory jelitowej Probiotyki to żywe mikroorganizmy obecne w pożywieniu, które po spożyciu w odpowiedniej ilości poprawiają równowagę mikroflory jelitowej Lactabacillus Bifidobacterium Enterococcus Saccharomyces

26 Poprawiają odporność organizmu przed infekcjami przewodu pokarmowego Wpływają na zmianę profilu kwasów tłuszczowych w jelicie grubym Działają antagonistycznie w stosunku do bakterii chorobotwórczych Korzystne działanie w przyswajaniu Ca, Fe, Mg, Zn. Jak dotąd nie ma podstaw naukowych do stosowania probiotyków i prebiotyków w leczeniu nieswoistych zapaleń jelit.

27 DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ.


Pobierz ppt "7.02.2008r Mgr inż. Urszula Grochowska. Choroba Leśniewskiego Crohna Wrzodziejące zapalenie jelita grubego."

Podobne prezentacje


Reklamy Google