Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda."— Zapis prezentacji:

1 Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda Doroszewskiego w Warszawie Opiekun: mgr inż. Artur Głuchowski, SGGW w Warszawie Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji ul. Nowoursynowska 159C 02-776 Warszawa Gimnazjum Nr 81 im. prof. Witolda Doroszewskiego ul. Rozłogi 10, 01-310 Warszawa Dlaczego powinniśmy jeść śniadanie? najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jest to pierwszy posiłek spożywany po długiej przerwie nocnej i jednocześnie przed rozpoczęciem aktywności fizycznej i umysłowej. Dostarcza organizmowi energii i składników odżywczych po nocy, gdy zapotrzebowanie jest największe. Spożywanie śniadań pozytywnie wpływa na kształtowanie nawyków żywieniowych. Zmniejsza ryzyko otyłości, nawet do 30% Wpływa pozytywnie na funkcje poznawcze i nastrój w godzinach porannych, m.in. poprawia: ↑ pamięć krótkoterminową ↑ zdolności uczenia się i koncentrację Może wpływać na zmniejszenia ryzyka chorób dietozależnych, m.in. cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca Kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe Zalety spożywania śniadań Obniża sprawność fizyczną i umysłową (intelektualną)  zmniejsza zdolność koncentracji Gorsze samopoczucie (zmęczenie, niepokój, rozdrażnienie)  spadek poziom glukozy we krwi („paliwa dla mózgu”) Skłonność do agresji Głód, często zaspokajany słodyczami i słonymi przekąskami  problemy z kontrolą własnej masy ciała Skutki niespożywania śniadań II Śniadanie powinno być spożywane podczas pobytu w szkole i pokrywać ok.10-15% dziennego zapotrzebowania na energię (180 -270 kcal). II Śniadanie powinno być spożywane podczas pobytu w szkole i pokrywać ok.10-15% dziennego zapotrzebowania na energię (180 -270 kcal). Powinno składać się z produktów wygodnych do przechowywania (np. kanapek z pieczywa z dodatkiem sera podpuszczkowego i/ lub wędliny, warzyw i owoców oraz napojów). Sprawdź z iloma stwierdzeniami przedstawionymi poniżej zgadzasz się. Im więcej pozytywnych odpowiedzi, tym lepsze jest Twoje śniadanie ! Moje śniadanie zazwyczaj zawiera: 1.Produkty zbożowe, w tym często z pełnego przemiału (razowe, z dodatkiem ziaren) 2.Warzywa i/lub owoce 3.Produkty mleczne (mleko, napoje mleczne, jogurty, sery) 4.Połączenie wyżej wspomnianych grup produktów w jednym posiłku 5.Źródło 200 – 300 mg wapnia (np. 1 szklankę mleka, 1 opakowanie jogurtu, 1 plasterek sera żółtego, kostkę twarogu) 6.Małą ilość produktów bogatych w cukry proste (cukier, dżem, miód) 7.Tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (np. oliwę z oliwek, olej rzepakowy) 8.Napój bogaty w witaminy i składniki mineralne (np. koktajl, sok warzywny lub owocowy) 9.Dodatek świeżych ziół i naturalnych przypraw zamiast soli kuchennej I Śniadanie powinno pokrywać 20 -25% dziennego zapotrzebowania na energię (320 - 600 kcal), a jego podstawą powinno być: mleko 1. napój mleczny 2. zupa mleczna (z dodatkiem kaszy lub płatków zbożowych) mleko 1. napój mleczny 2. zupa mleczna (z dodatkiem kaszy lub płatków zbożowych) produkty białkowe o wysokiej wartości odżywczej (chude wędliny, sery, jaja, ryby) produkty białkowe o wysokiej wartości odżywczej (chude wędliny, sery, jaja, ryby) surowe warzywa i/lub owoce (pomidor, papryka, jabłko, czy banan) surowe warzywa i/lub owoce (pomidor, papryka, jabłko, czy banan) pieczywo mieszane oraz niewielkie ilości tłuszczu Kanapka z ciemnego pieczywa z polędwicą, serem żółtym, sałatą, ogórkiem i szczypiorkiem; jogurt jagodowy, banan Kanapka z ciemnego pieczywa z polędwicą, serem żółtym, sałatą, ogórkiem i szczypiorkiem; jogurt jagodowy, banan 490 kcal Owsianka z jabłkiem, orzechami i cynamonem; jajko na miękko, grahamka, pomidor z bazylią; herbata z cytryną Twarożek z rzodkiewką, ogórkiem i koperkiem; kanapka z pieczywa razowego z sałatą, tuńczykiem, jajkiem, pomidorem i szczypiorkiem, herbata owocowa 500 kcal 600 kcal Światowy Dzień Zdrowego Śniadania 8.XI Przykładowe śniadania dla ucznia


Pobierz ppt "Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda."

Podobne prezentacje


Reklamy Google