Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze."— Zapis prezentacji:

1 Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze

2 1. Definicja dodatków do żywności Dodatkiem do żywności jest każda substancja dodawana świadomie w celach technologicznych lub organoleptycznych w trakcie produkcji, przetwarzania albo pakowania. Zazwyczaj substancji tych nie spożywa się osobno jako żywności i nie używa jako typowych jej składników. Mogą one mieć wartość odżywczą lub nie.

3 2.Podział dodatków do żywności ze względu na ich pochodzenie a)naturalne – pochodzące bezpośrednio z produktów naturalnych; b)identyczne z naturalnymi – otrzymywane w wyniku syntezy chemicznej, o takich samych właściwościach jaki związki występujące naturalnie; c) sztuczne – otrzymywane w wyniku syntezy chemicznej, niewystępujące w stanie naturalnym;

4 3. Podział dodatków do żywności ze względu na pełnione funkcje w produkcie a)przedłużające trwałości - substancje konserwujące - przeciwutleniacze - regulatory kwasowości - stabilizatory

5 3. Podział dodatków do żywności ze względu na pełnione funkcje w produkcie b)kształtujące strukturę - substancje, zagęszczające, wypełniające, żelujące - emulgatory - substancje przeciwdziałające zbryleniu - substancje przeciwdziałające pienieniu - substancje wspomagające pienienie

6 3. Podział dodatków do żywności ze względu na pełnione funkcje w produkcie c)nadające określone cechy – organoleptyczne - barwniki - aromaty - wzmacniacze smaku - substancje słodzące d)uzupełniające - preparaty białkowe - tzw. dodatki wzbogacające

7 4. Zadania dodatków do żywności  poprawa i utrwalenie niektórych cech organoleptycznych;  zahamowanie niekorzystnych zmian wywołanych przez drobnoustroje;  nadanie nowych cech funkcjonalnych (przynoszących dodatkowe korzyści zdrowotne, większe niż żywność tradycyjna);  otrzymywanie żywności o standardowej i powtarzalnej jakości;  ułatwienie produkcji, zwiększenie jej efektywności, np. zmniejszenie ubytków;  uzyskanie produktów łatwych do przygotowania – żywność wygodna;

8 Wykonała mgr inż. Ewa Chełchowska


Pobierz ppt "Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze."

Podobne prezentacje


Reklamy Google