Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący."— Zapis prezentacji:

1

2 1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący p. Anna Majcher

3 Projekt „Żyj smacznie i zdrowo „ W ramach programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo „ w naszej szkole realizowany jest projekt prowadzony przez nauczyciela biologii p. Annę Majcher, mający na celu pogłębianie wiedzy na temat zdrowego odżywania oraz promowanie zdrowego trybu życia.Uczniowie na zajęciach wykonują plakaty i gazetki promujące zdrowe odżywianie. Przygotowują samodzielnie zdrowe posiłki, które przeznaczone są do degustacji uczniów i nauczycieli, aby zachęcić ich do zdrowego stylu życia. Po akcjach przeprowadzonych w szkole oraz ankietach, uczniowie zorganizują konkurs wewnątrz szkolny, aby utrwalić wiedzę uczniów. Uczestnicy projektu postanowili wraz z zaprzyjaźnionym projektem Młody obywatel zorganizować spotkanie z seniorami z Bystrzycy Górnej, na którym opowiedzą o zasadach zdrowego odżywiania. Seniorzy okazali się bardzo zainteresowani tym tema5tem i długo dyskutowali na temat zdrowego odżywiania

4 Gazetki promujące zasady zdrowego żywienia

5 Przygotowanie i degustacja przez uczniów zdrowych posiłków między innymi: koktajl owocowy, sałatka owocowa, kanapki warzywne, kompot

6 W ramach projektu „Młody obywatel" oraz „Żyj smacznie i zdrowo" nasi uczniowie postanowili zaprosić na spotkanie edukacyjne uczestników „ Klubu Seniora „ z Bystrzycy Górnej. Spotkanie odbyło się w środę tj Rozpoczęło się ono przedstawieniem celów projektów. Następnie uczniowie zaprezentowali zasady zdrowego odżywiania przy pomocy prezentacji multimedialne oraz rozdali materiały specjalnie przygotowane na tę okazję ( książeczki kulinarne, ulotki). Omawianie tematu wspomagała degustacja zdrowych przekąsek przygotowanych przez uczniów z naturalnych produktów. Szczególnymi względami cieszył się koktajl bananowy. Mniam. Seniorzy byli bardzo zainteresowani zdrowym odżywianiem.

7 Przeprowadzenie konkursu wewnątrz szkolnego o tematyce żywieniowej. Po szeregu działań przeprowadzonych w naszej szkole zorganizowaliśmy konkurs wewnątrz szkolny dla wszystkich klas aby utrwalić wiadomości przekazywane podczas naszego projektu. Z każdej klasy wzięło udział po trzech reprezentantów. Pierwsze trzy miejsca zostały nagrodzone ocenami bardzo dobrymi i celującymi z biologii. A liczba uzyskanych punktów liczyła się do konkursu na super klasę.

8 Udział w ogólnopolskim konkursie plastycznym -,,Żyj smacznie i zdrowo” Nasza szkoła wzięła udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym " Żyj smacznie i zdrowo". Jego celem jest przekazanie uczniom szkół gimnazjalnych, w atrakcyjnej formie, zasad prawidłowego i smacznego odżywiania, zachęcenie ich do pierwszych eksperymentów w kuchni i wspólnego, rodzinnego spożywania posiłków oraz zwrócenie ich uwagi na ważne problemy społeczne takie jak marnowanie żywności, energii czy wody. Nasi uczniowie w ramach programu zrealizowali projekt edukacyjny, podczas którego zorganizowali szereg działań : przeprowadzenie ankiety żywieniowej w szkole oraz omówienie jej wyników, przygotowanie gazetek informacyjnych promujących zdrowe odżywianie, spotkanie z seniorami z Bystrzycy w celu promowania zdrowego stylu życia. Uczennice klasy II a: Karolina Święs, Martyna Bińkowska, Emilia Witek oraz uczennica III c Kamila Cisek wzięły udział w konkursie zorganizowanym w ramach tego programu pt. „ Zdrowe odżywianie, gotowanie, niemarnowanie pożywienia, ekologia oraz wspólne spożywanie posiłków" – czyli wartości, które promuje program „Żyj smacznie i zdrowo" w kategorii Plakat Społeczny. Spośród 1800 prac nasz plakat dostał wyróżnienie i wspaniałą nagrodę – laptopa!!!

9 Analiza wyników ankiet pozwoliła porównać styl życia i odżywiania uczniów naszej szkoły z danymi ogólnopolskimi. Okazało się że większość uczniów naszej szkoły regularnie uprawia sport co wpływa korzystnie na zdrowy styl życia, a ponad 60% spożywa śniadanie przed wyjściem z domu. Największy problem sprawiło spożywanie pięciu posiłków w ciągu dnia (tylko 50% uzyskało pozytywny wynik) Większości pytań zawartych w ankiecie nasza szkoła uzyskała wyższe wyniki niż dane ogólnopolskie.

10 Wyniki ankiet żywieniowych

11 -W jaki sposób powinniśmy gospodarować żywnością -Zapoznanie się z przepisami zgodnych z zasadami zdrowego odżywiania -Zachęciło nas do prowadzenia zdrowego trybu życia -Promowanie wśród lokalnej społeczności właściwego odżywiania -wygrana w konkursie ogólnopolskim oraz wspaniała nagroda w formie laptopa która wzbogaciła pracownię biologiczną


Pobierz ppt "1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący."

Podobne prezentacje


Reklamy Google