Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

,,Śmieciowe jedzenie” to produkty o wysokiej zawartości tłuszczy i cukrów oraz sztucznych ulepszaczy i barwników.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: ",,Śmieciowe jedzenie” to produkty o wysokiej zawartości tłuszczy i cukrów oraz sztucznych ulepszaczy i barwników."— Zapis prezentacji:

1

2

3 ,,Śmieciowe jedzenie” to produkty o wysokiej zawartości tłuszczy i cukrów oraz sztucznych ulepszaczy i barwników.

4 Śmieciowe jedzenie to min. : -chipsy -pizza -cola -lizaki -hamburgery -żelki -batony -popcorn -prażynki -np. czekoladowe płatki śniadaniowe -słone orzeszki ziemne -frytki itp..

5 Łatwiej schrupać hamburgera w barze lub zamówić pizzę, niż przyrządzić w domu pożywny posiłek. Ma to jednak swoje konsekwencje.

6 TUCZY I UZALEŻNIA "Śmieciowe jedzenie" wywołuje krótkofalowy przyrost energii, a potem jej niedosyt. Dzieje się tak, ponieważ zawarte w nim cukry proste błyskawicznie przedostają się do krwi. Wywołują gwałtowny wyrzut insuliny wprowadzającej glukozę do komórek. Ale już 30 minut po posiłku organizm wysyła do mózgu informację, że znowu jest głodny!

7 Ten pan osiągnął wagę 444,5 KG!!!!!!!

8

9 Smażone w głębokim (i - jak ma to miejsce w ulicznych barach - kilkakrotnie używanym) oleju mięsa, frytki i chrupki to zbiór oxycholesterolu i nadtlenków, szczególnie groźnych pochodnych tłuszczu. Podwyższają one poziom cholesterolu całkowitego i nasilają rozwój miażdżycy o wiele bardziej niż "zwykły" cholesterol. Efektem tego typu diety bywa choroba wieńcowa, stłuszczenie wątroby oraz tworzenie się kamieni w woreczku żółciowym.

10 Nadmiar soli w diecie prowadzi do nadciśnienia i chorób nerek. Prawidłowa ilość to 5 g dziennie, a my - jak wynika z badań Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego - spożywamy jej trzy razy więcej. Tartrazyna (barwnik w napojach, deserach i zupach w proszku), wzmagając reakcje zapalne, może wywołać pokrzywkę, zapalenie skóry i katar sienny, nasilić objawy astmy.

11

12 Żeby zdrowo się odżywiać, nie musisz całkiem rezygnować z junk-foodowych przysmaków. Możesz je zamienić na zdrowe odpowiedniki, a oto różne przepisy:

13 Przygotowując burgera, wykorzystaj pełnoziarnistą bułkę i mnóstwo sałaty. Wybierz zdrowszy rodzaj mięsa – na przykład organiczną wołowinę lub kurczaka. Na koniec wzbogać smak burgera czosnkiem, cebulą i świeżymi ziołami.

14 Frytki w tradycyjnej formie pełne są tłuszczy trans i soli, co nie jest najlepszym połączeniem. Dlatego dużo korzystniej jest przyrządzić je w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju kokosowego. Na koniec delikatnie posyp je solą.

15 Przyrządzenie domowej pizzy nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy dodać do niej pastę pomidorową lub pesto, niskotłuszczowy ser i zdrowe składniki, takie jak łosoś, kurczak, szpinak i inne warzywa.pesto

16 Powszechnie znana metoda identyfikacji właściwej masy ciała polega na indeksu masy ciała BMI. Wskaźnik ten określa stosunek między masą ciała a wzrostem.

17

18 Badacze z Narodowego Instytutu Żywności ze Szwecji ostrzegają przed produktami junk food ze skrobią (krakersy, chipsy itd.), przetwarzanymi w wysokich temperaturach. Pod jej wpływem z obecnego w skrobi aminokwasu asparaginy powstaje akrylamid, związek nadający tym potrawom charakterystyczny smak i zapach. Jego duże dawki powodują raka przewodu pokarmowego, uszkadzają układ nerwowy.

19 Jednym z najczęściej używanych dodatków do żywności typu junk food jest glutaminian sodu, uznawany za przyczynę syndromu chińskiej restauracji, zwanej przez lekarzy chorobą Kwoka. Jej objawy to zawroty głowy, kołatanie serca, potliwość i uczucie niepokoju, zaczerwienienie skóry. Ale w wyniku przedawkowania glutaminianu mogą też pojawić się agresywne reakcje emocjonalne. Osoby nadwrażliwe na glutaminian powinny koniecznie zrezygnować z zawierających go potraw - zup instant, bulionów, sosów, płynnych przypraw, konserw itd.

20


Pobierz ppt ",,Śmieciowe jedzenie” to produkty o wysokiej zawartości tłuszczy i cukrów oraz sztucznych ulepszaczy i barwników."

Podobne prezentacje


Reklamy Google