Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?"— Zapis prezentacji:

1 Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?

2 Czas na cukinię! Cukinia, zwana inaczej kabaczkiem, pochodzi z Włoch i należy do rodziny dyniowatych. W prostym tłumaczeniu oznacza "małą dynię". W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub wielobarwna. Największe okazy mogą mierzyć nawet pół metra, ale znacznie lepiej zrywać ją, gdy osiąga długość około 20 centymetrów - wtedy jest najdelikatniejsza. Cukinia to wdzięczny produkt w kuchni, ponieważ można ją jeść na surowo, jak i po obróbce termicznej. Jest doskonała w rożnych kompozycjach smakowych. Podpowiadamy, co w niej siedzi i jak można ją przygotować.

3 Co warto o niej wiedzieć! Cukinia wyróżnia się łagodnym smakiem i naturalną odpornością na metale ciężkie. Cenną informacją jest fakt, że należy do grupy warzyw lekkostrawnych, dlatego polecana jest również osobom z problemami układu pokarmowego. W jej składzie znajdziemy m.in. liczne witaminy (A, C, K, PP i B1), beta karoten oraz składniki mineralne: potas, żelazo i magnez. Warto wiedzieć, że ma właściwości odkwaszające i poprawia trawienie. To jedno z pierwszych warzyw, które może być podawane małemu dziecku - już nawet półrocznym maluchom. Co ciekawe, kwiaty pojawiające się przy wzroście cukinii również są jadalne. I chociaż trudno kupić je w Polsce, warto odwiedzić lokalnych rolników i podpytać o ten produkt. Doskonale smakują nadziewane doprawionym serem ricotta i podsmażone.

4 Kulinarne inspiracje Cukinię można przyrządzać na wiele sposobów. Świetnie smakuje duszona, smażona, marynowana czy pieczona. Można z niej przygotować sycące dania jednogarnkowe, chrupiące placki czy ratatouille. Można i warto jeść ją również na surowo. Wystarczy dokładnie ją umyć, nie trzeba nawet obierać, a następnie pokroić w plasterki lub słupki i podjadać w ramach zdrowej przekąski - np. w towarzystwie hummusu lub jogurtowego dipu czosnkowego.

5 Faszerowana cukinia Składniki: 2 niewielkie cukinie, 3 łyżki oliwy z oliwek, cebulka posiekana, 300g mielonej wołowiny, 400g posiekanych pomidorów, łyżeczka posiekanej kolendry, 30 g startego sera gruyere (może być inny), sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Cukinie umyć i odkroić końcówki. Przekroić na pół i wydłubać miąższ. Posiekać go na małe kawałeczki i odstawić na później. W dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażać cebulę przez około 5 minut, aby zmiękła. Dodać mielone mięso, sól i pieprz, miąższ cukinii, kolendrę, pomidory i garść startego sera. Dobrze wymieszać. Nadziać cukinię farszem i piec ją w piekarniku przez 30 minut. Podawać na gorąco

6 Roladki z cukinii i sera halloumi Składniki: 1 średnia cukinia, kawałek sera halloumi, oliwa z oliwek, bazylia, orzeszki piniowe. Przygotowanie: Cukinię obrać obieraczką w podłużne pasy, skropić oliwą i owinąć nią kawałki sera. Grillować przez kilka minut na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Gotowe przekąski ułożyć na talerzu, skropić oliwą i posypać orzeszkami. Udekorować świeżą bazylią.

7 Bukiecik warzywny Składniki: 2 spore marchewki, 1 nieduża cukinia, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 1-2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru (połowa do sosu, reszta do gotowania), 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka posiekanego koperku, do smaku: szczypta soli i mielonego pieprzu. Przygotowanie: Marchewki umyć, oskrobać. Całe zalać 0,5 l wrzątku z dodatkiem pół łyżeczki soli i cukru, ugotować na półtwardo, wyjąć. Cukinię opłukać, obieraczką do warzyw skrawać wzdłuż (na wstążki) razem ze skórką, blanszować 15 sekund po wyjęciu marchewki. Lekko przestudzoną marchew też skrawać obieraczką na wstążki. Oliwę, sok z cytryny, po szczypcie soli i pieprzu, pół łyżeczki cukru i koperek - wszystko to wlać/wrzucić do małego słoiczka, zakręcić i energicznie wstrząsać przez kilkanaście sekund. Powstałym sosem zalać jeszcze ciepłe warzywa, delikatnie wymieszać, odstawić na 10 minut. Następnie ułożyć ładnie na talerzyku, zwijając w pierścienie, polać pozostałym na dnie sosem. Podawać jako dodatek do mięsa albo przystawkę.

8 Fritatta z cukinią Składniki: 1 mała cukinia, 1 czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, 5 dużych jajek, 4 łyżki startego parmezanu, sól, pieprz. Przygotowanie: Cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni (musi zmieścić się do piekarnika) rozgrzać oliwę, dodać cukinię, posolić i smażyć przez 5 minut. Dodać cebulkę i smażyć jeszcze chwilę. Jajka wbić do miski, doprawić i dodać ser. Lekko ubić, a następnie wlać na patelnię. Smażyć na dużym ogniu przez minutę, delikatnie wymieszać i włożyć do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180 stopni C. Po 20 minutach fritatta nabierze złotego koloru i będzie gotowa.

9 Zupa krem z cukinii Składniki: 1 i 1/2 kg pokrojonej w kostkę cukinii, 1/2 l słodkiej śmietanki, 1/2 l bulionu z kury, 50 g masła, cebula, sól, pieprz. Przygotowanie: Cukinię ugotować pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Odsączyć, zmiksować ze śmietanką i bulionem na gładką masę. Cebulę zeszklić na maśle w garnku, dodać cukinię, sól, pieprz. Gotować całość ok. 5 minut. Udekorować opcjonalnie surową cukinią, która stanowić będzie jednocześnie chrupiący dodatek do zupy.

10 Grillowana cukinia a la tosty Składniki: 2 większe cukinie, 150 g sera żółtego gouda, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, 100 g boczku wędzonego, oliwa z oliwek. Przygotowanie: Oliwę połączyć z solą i pieprzem. Cukinie pokroić w grubsze plastry, posmarować oliwą i grillować z obu stron na tacce aluminiowej. Czosnek posiekać drobno, a boczek pokroić w drobną kostkę i razem podsmażyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie zdjąć z rusztu upieczone już plastry cukinii, ułożyć na nich plasterki czosnku, boczek i posypać startym serem żółtym. Całość ułożyć ponownie na tacce aluminiowej i grillować aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z rusztu posypać posiekaną natką pietruszki.

11 Sałatka makaronowa Składniki: 2 małe cukinie, mała posiekana cebulka, makaron pełnoziarnisty (świderki lub kokardki), pokrojone suszone pomidory, tymianek, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z przepisem. Na patelni podsmażyć cebulkę, dodać pokrojoną cukinię i pomidory, dodać szczyptę tymianku, doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości. Wymieszać z makaronem. Można posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem. Podawać na gorąco lub zimno. Obie wersje bardzo smaczne!

12 Ratatouille Składniki: 3 papryki w różnych kolorach, 300 g pomidorów, 2 cebule, 1 bakłażan, 1 mała cukinia, 3 ząbki czosnku, 100 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz, tymianek. Przygotowanie: papryki opłukać, przekroić, usunąć gniazda nasienne z pestkami i łodyżkami, pokroić na kawałki. Skórkę pomidorów naciąć nożem z ząbkami, pomidory włożyć do wrzątku na 2 minuty, wyjąć ostudzić w zimnej wodzie, zdjąć skórę, pokroić na kawałki i usunąć pestki z sokiem. Bakłażany i cukinię opłukać i odciąć końce, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć. Przesmażyć cebulę na połowie oliwy, dodać paprykę i smażyć razem 5 minut. Do papryki z cebulą dodać bakłażany i czosnek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Do potrawy dodać cukinię, pomidory, pozostałą oliwę, doprawić solą, pieprzem i świeżym lub suszonym tymiankiem i dusić 20 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i odparować płyn z potrawy. W czasie duszenia nie należy jej za często mieszać, żeby warzywa nie rozpadły się.

13 Carpaccio z cukinii Składniki: 1 średnia cukinia, 40 g sera typu feta, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Surową cukinię pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu. Dodać pokruszoną fetę, orzechy. Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku.

14 Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami Składniki: 5 sztuk ugotowanych sporych ziemniaków, 250 ml bulionu drobiowego, 1 cukinia, 2 pomidory, 1 posiekana cebula, 2 posiekane ząbki czosnku, 250 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka suszonego oregano, 125 g sera mozzarella (starty), oliwa z oliwek. Przygotowanie: Ziemniaki, cukinię oraz pomidory pokroić w plastry. Skropić oliwą, doprawić oregano i grillować kilka minut. Na rozgrzanym maśle podsmażyć czosnek i cebulę, dodać mąkę i wymieszać. Następnie wlać mleko i bulion. Gotować do momentu, gdy sos będzie gęsty. Częścią wysmarować naczynie żaroodporne, ułożyć warstwę ziemniaków i posypać serem. Następnie znowu nałożyć sos, ułożyć cukinię i posypać serem. Na koniec ułożyć pomidory i posypać pozostałym serem. Piec w 200 stopniach C przez 25 minut.

15 Placuszki z cukinii Składniki: 1 średnia cukinia, bułka tarta, 2 małe jajka, masło, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Cukinię pokroić w grubsze plasterki (bez obierania), doprawić, obtoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie bułce tartej. Smażyć na maśle kilka minut z każdej strony. Wyłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu. Opcjonalnie można również doprawić warzywo curry, które wzbogaci smak tej przekąski.


Pobierz ppt "Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?"

Podobne prezentacje


Reklamy Google