Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior PORADNICTWO ŻYWIENIOWE Funkcje żywności Aspekty zaburzeń żywieniowych na przykładzie głodu pozornego, utajonego.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior PORADNICTWO ŻYWIENIOWE Funkcje żywności Aspekty zaburzeń żywieniowych na przykładzie głodu pozornego, utajonego."— Zapis prezentacji:

1 Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior PORADNICTWO ŻYWIENIOWE Funkcje żywności Aspekty zaburzeń żywieniowych na przykładzie głodu pozornego, utajonego i otyłości Standardy postępowania dietetycznego z pacjentem otyłym Zakład Higieny i Dietetyki Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum Kraków

2 Funkcje żywności - omówienie  Funkcja fizjologiczna  Funkcje społeczne

3 GŁÓD – stan motywacyjny powstający pod wpływem deprywacji. Aby skutecznie regulować pobór pokarmów organizm musi być zdolny do: -wykrywania fizjologicznego stanu głodu, -inicjowania i organizowania zachowania w postaci spożywania żywności, -przerwania tego zachowania w momencie zaspokojenia potrzeb organizmu (głodu rzeczywistego).

4 3 rodzaje głodu – omówienie  Głód rzeczywisty  Głód utajony - żywienie pozornie obfite i dostatnie w rzeczywistości nie dostarcza organizmowi podstawowych wartości odżywczych.  Głód pozorny - nadmierny apetyt nieodzwierciedlający rzeczywistych potrzeb organizmu

5 Jakie są skutki niezaspokojenia potrzeb? STRES (dystres) Zachowania żywieniowe w sytuacji stresu zależą od tolerancji na stres, czyli indywidualnej zdolności przeciwstawienia się stresowi bez poważnych konsekwencji

6 3 typy konsumentów ze względu na specyfikę ich zachowań w sytuacjach stresowych:  konsumenci restrykcyjni – cechy charakterystyczne, omówienie  konsumenci emocjonalni – cechy charakterystyczne, omówienie  pozostali konsumenci – cechy charakterystyczne, omówienie

7 Środowisko jako czynnik w głodowaniu otyłych ludzi omówienie: odczytywane bodźce, typy reakcji na utrudnienia w dostępie pożywienia

8 Wrażliwość na sygnały (wewnętrzne i zewnętrzne) a stan odżywienia – omówienie na przykładach

9 U osób otyłych zachowania żywieniowe zdają się być wyrazem stałego, umiarkowanie silnego głodu, w małym stopniu wpływają na nie bodźce fizjologiczne!

10 Przedstawienie standardów postępowania w otyłości wg National Institute of Health wg World HO

11 Strategia leczenia otyłości  Zalecenia prawidłowego żywienia i bardziej aktywnego stylu życia Deficyt energetyczny + wzrost wydatków energetycznych

12 Zalecenia NIH, National Heart, Lung and Blood Inst., Obesity Education Initiative Expert Panel, The North American Association for the Study of Obesity  BMI kg/m 2 -deficyt energet kcal/dobę -spadek m.c. 0,3- 0,5 kg m.c./tydz.  BMI >35 kg/m 2 -deficyt energet kcal/dobę -spadek m.c. 0,5- 1,0 kg m.c./tydz.

13 Indywidualny dobór deficytu energetycznego  Jak?

14 Propozycje energetyczności diety w zależności od początkowej m.c. pacjenta Masa ciała [kg]Proponowana energetyczność diety kcal kcal kcal kcal > kcal

15 Otyłość jako problem medyczny  otyłość ze względu na przyczyny jej powstawania:  prosta (egzogenna) – jest skutkiem nadmiernego spożycia pokarmów;  endogenna – jest uwarunkowana genetycznie lub hormonalnie lub wywołana zmianami w ośrodkowym układzie nerwowym.

16 Otyłość jako problem medyczny  otyłość ze względu na rozmieszczenie tłuszczu w organizmie:  androidalna (brzuszna) – tłuszcz gromadzi się w górnej części tułowia okołonarządowo (w jamie brzusznej) i podskórnie, na ramionach, karku.  gynoidalna – skupienie tłuszczu występuje w dolnej części tułowia, w obrębie podbrzusza, na biodrach, pośladkach i udach.

17 Otyłość jako problem socjologiczny Problem nietolerancji ludzi otyłych Poczucie przegranej towarzyszące osobom otyłym – źródła, omówienie

18 Co należy, aby osiągnąć sukces w odchudzaniu ??


Pobierz ppt "Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior PORADNICTWO ŻYWIENIOWE Funkcje żywności Aspekty zaburzeń żywieniowych na przykładzie głodu pozornego, utajonego."

Podobne prezentacje


Reklamy Google