Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zasady prawidłowego żywienia dzieci w wieku szkolnym

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zasady prawidłowego żywienia dzieci w wieku szkolnym"— Zapis prezentacji:

1 Zasady prawidłowego żywienia dzieci w wieku szkolnym
Dietetyk Mgr Paulina Grzeszek PORADNIA DIETETYCZNA ZDROWE ODŻYWIANIE Węgrów ul. Rynek Mariacki 23/24 TEL

2 Dieta ma wpływ na zdrowie dzieci teraz i w przyszłości
Prawidłowe żywienie dzieci ma szczególne znaczenie ze względu na bardzo intensywne procesy wzrastania i dojrzewania zachodzące w tym okresie życia. Nieprawidłowa dieta prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości, a także ma swoje konsekwencje w rozwoju chorób żywieniozależnych w wieku dorosłym (m. in. Cukrzycy II, chorób układu krążenia – nadciśnienia tętniczego, miażdżycy)

3 Najważniejsze zasady żywienia dzieci

4 Składniki Pokarmowe Aby dzieci rozwijały się prawidłowo muszą spożywać: Węglowodany Białko Tłuszcze Witaminy Składniki mineralne Niedobór składników odżywczych w diecie dzieci prowadzi do niedożywienia i odkładania się tkanki tłuszczowej.

5 WĘGLOWODANY DOSTARCZAJĄ NAM ENERGII Zdrowe źródła węglowodanów:
Płatki owsiane, jęczmienne, jaglane Kasza gryczana, jęczmienna, jaglana itp. Pieczywo razowe, mieszane Owoce i warzywa

6 BIAŁKA BUDUJĄ ORGANIZM m.in. Tkankę mięśniową, enzymy, hormony itp.
Źródła pełnowartościowego białka: Mięso Ryby Jaja Mleko, sery twarogowe, jogurty i kefiry Warzywa strączkowe, niektóre orzechy

7 TŁUSZCZE DOSTARCZAJĄ DUŻO ENERGII, BUDUJĄ ORGANIZM I WSPOMAGAJĄ WCHŁANIANIE WITAMIN A D E I K. Dobre źródła tłuszczu Masło ekstra 82% tł (śmietankowe) Oliwa z oliwek Awokado Orzechy Tłuste mięso Tłuste ryby

8 WITAMINY

9 SKŁADNIKI MINERALNE

10 Należy jeść 4 – 5 posiłków dziennie
Dziecko powinno obowiązkowo jeść śniadanie – aby dostarczyć organizmowi niezbędnej energii na cały dzień Do szkoły należy przygotować dziecku II śniadanie – aby dziecko mogło lepiej koncentrować się na zajęciach Każdego dnia dziecko powinno zjeść ciepły posiłek - obiad Kolacja powinna być zjedzona nie później niż 2-3 godziny przed snem.

11 UROZMAICENIE POSIŁKÓW
 Nie ma jednego produktu, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki, dlatego dieta dziecka musi zawierać zarówno produkty zbożowe, warzywa i owoce, produkty mleczne, mięso, ryby i jaja, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona oraz tłuszcze.

12 KAŻDEGO DNIA DZIECKO POWINNO JEŚĆ 4-5 PORCJI WARZYW I OWOCÓW
Warzywa i owoce powinny znajdować się w każdym posiłku w ciągu dnia Są one źródłem wielu witamin i składników mineralnych, potrzebnych do prawidłowego rozwoju dziecka

13 Dziecko powinno jeść produkty bogate w wapń – mleko i jego przetwory
Alternatywa dla mleka Mleko pasteryzowane 2 lub 3,2% tłuszczu Sery twarogowe Sery żółte Jogurty, kefiry – naturalne Mleko sojowe Mak Sezam Migdały Kapusta Szpinak Brokuły Fasola Sałata Ryby

14 Należy pamiętać o odpowiedniej ilości wypijanych płynów przez dzieci
Dzieci w ciągu dnia powinny wypijać około 2 litrów płynów dziennie Najlepszym sposobem na zaspokojenie pragnienia jest czysta woda. Do picia można wybierać też herbatę, wyciskane soki owocowe, kompoty.

15 Każdego dnia należy zapewnić dziecku aktywność fizyczną
Codzienna aktywność fizyczna (minimum 2 godziny dziennie) zapewnia dziecku prawidłowy wzrost i rozwój organizmu, wzmacnia mięśnie i dodaje energii. Aktywność na świeżym powietrzu dodatkowo dotlenia organizm dziecka, a przebywanie na słońcu dostarcza organizmowi witaminy D, niezbędnej do prawidłowej budowy kości.

16 ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia
SKŁADNIKI TOKSYCZNE W PRZETWORZONEJ ŻYWNOŚCI – czyli dlaczego chipsy i batoniki są takie toksyczne ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia

17 Szkodliwe TŁUSZCZE ROŚLINNE UTWARDZANE (CZĘŚCIOWO UTWARDZANE, TŁUSZCZ PALMOWY)
Po badaniach na zwierzętach oraz ludziach, naukowcy doszli do zatrważających wniosków. Stwierdzono ze tłuszcze roślinne utwardzone a dokładniej izomery trans kwasów tłuszczowych: znacznie zwiększają ryzyko chorób serca i cukrzycy;  tworzą w tętnicach trwałe złogi co w konsekwencji prowadzi do miażdżycy, wylewów i zawałów serca;  drastycznie zwiększają zachorowania na raka jelita grubego;  powodują problemy z cholesterolem zwiększając ilość złego (LDL) a zmniejszając ilość dobrego cholesterolu (HDL);  powodują chorobliwą otyłość (widoczne najbardziej w USA ale dochodzi do Europy w tym do Polski); 

18 Tłuszcze roślinne- źródła
CHIPSY, PALUSZKI, KRAKERSY BATONIKI, CUKIERKI SEVEN DAYS Serki topione! FAST-FOODY (hot-dogi, zapiekanki, nuggetsy w panierce, paluszki rybne, pizza mrożona, hamburgery) Margaryny złej jakości Pieczywo cukiernicze (ciasta z masą, ciasteczka, pączki)

19 Rakotwórczy akrylamid
Akrylamid tworzy się w reakcji pomiędzy aminokwasami zawartymi w żywności i cukrami podczas obróbki termicznej. Może powstawać już w temperaturze 120 °C, optimum to 140–180 °C. Akrylamid przyczynia się do występowania m.in. nowotworów przewodu pokarmowego oraz uszkadza układ nerwowy!!!! Akrylamid dostaje się do organizmu wszystkimi drogami (układ oddechowy, pokarmowy, skóra) szybko i niemal w całości. Rozmieszcza się we wszystkich tkankach, przenika także do płodu i mleka matki. Największe źródła akrylamidu: chipsy ziemniaczane, frytki, smażone ziemiaki pieczywo (przypieczona skórka), płatki śniadaniowe i kukurydziane, pieczywo chrupkie, wszelkiego rodzaju ciastka i krakersy

20 SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY

21 Najczęstsze błędy w żywieniu dzieci

22 Sugerowanie się reklamą w wyborze produktów
Kupowanie reklamowanych dla dzieci produktów: SŁODYCZY PŁATKÓW ŚNIADANIOWYCH SERKI I JOGURTY DLA DZIECI CIASTEK, BUŁEK SŁODKICH NAPOJÓW NUTELLI Reklamy produktów dla dzieci mylnie sugerują, że dany produkt jest zdrowy – bo „zawiera witaminy”, ma „mniejszą ilość cukru”, zawiera „błonnik pokarmowy” Uwaga! Produkty te są wysoko przetworzone, zawierają często nadmierną ilość cukru, tłuszczu a także chemiczne dodatki.

23 Stosowanie wysoko przetworzonej żywności
Płatki kukurydziane, kuleczki zamień na naturalne płatki owsiane Chipsy na gotowane ziemniaki Napoje na świeże soki warzywno-owocowe Batoniki i czekoladki na domowe ciasta bez masy Chipsy na suszone owoce Parówki i pasztety na mięso gotowane, pieczone, domowe pasztety.

24 Nadmiar cukru i słodyczy
Cukier biały – sacharoza, dostarcza do organizmu puste kalorie, nie ma żadnych wartości odżywczych Skutki zdrowotne nadmiaru cukru: Próchnica zębów wśród dzieci Niedobór składników odżywczych (wapnia, magnezu, wit. z gr B) Uzależnienie, ADHD, nadpobudliwość Krzywica Gorsz koncentracja uwagi - W przyszłości (nawet niedalekiej) powstawanie otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia Uwaga! Nagradzanie dzieci słodyczami jest ogromnym błędem żywieniowym.

25 Rezygnacja z codziennego jedzenia warzyw i owoców
Rodzic daje przykład dziecku swoim postępowaniem! Pozwalając dziecku nie jeść warzyw i owoców, sprawiamy, że dziecko może cierpieć na niedobory witamin i składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz innych fitozwiązków, które zapobiegają wielu chorobom żywieniozależnym, zarówno teraz jak i w przyszłości. Nasz organizm nie wytwarza witamin i składników mineralnych. Najlepszym źródłem witaminy C są świeże owoce i warzywa – wit C m.in. wzmacnia odporność organizmu

26 Kupowanie dziecku Fast – foodów i kolorowych napoi
Produkty typu fast-food: Zawierają dużą ilość niezdrowego tłuszczu, węglowodanów prostych Są wysoko przetworzone, Ciężkostrawne Zawierają wiele chemicznych ulepszaczy! Kolorowe napoje mogą powodować nadpobudliwość u dzieci, uzależnienie

27 Omijanie przez dziecko śniadania
Śniadanie jest podstawą każdego dnia Dostarcza energii, aby dziecko mogło prawidłowo funkcjonować w ciągu dnia. Dziecko, które nie je śniadań, ma problemy z koncentracją, ma gorsze wyniki w nauce, często boli je głowa. Nie jedzenie śniadania powoduje objadanie się wieczorem, co może prowadzić do nadwagi w przyszłości.

28 Często stosowanie smażenia podczas przygotowywania posiłków
Smażenie: powoduje, że potrawy nasiąkają tłuszczem, są bardziej kaloryczne Potrawy smażone są ciężkostrawne i dłużej zalegają w żołądku Podczas smażenia powstaje wiele szkodliwych dla zdrowia toksyn – akrylamid, wolne rodniki, związki Mailarda.

29 Podjadanie między posiłkami niewskazanych przekąsek
Niewskazane przekąski Dozwolone przekąski Chipsy Paluszki Ciastka Batoniki Wysoko przetworzone bułki typy 7days Cukierki Parówki frytki Owoce Warzywa Budynie, kisiele, Serniki, makowce, bułki drożdżowe Jogurty Orzechy Suszone owoce

30 Odchudzanie dzieci w wieku szkolnym

31 Jak sprawdzić czy nasze dziecko ma już nadwagę lub otyłość?

32 Analiza składu ciała za pomocą BIA
Technika bioimpedancji polega na pomiarze oporu tkanek na przepływ prądu o niskim natężeniu za pomocą specjalnego urządzenia. Wagę całego ciała, BMI. Zawartość tkanki tłuszczowej w kg i % Zawartość tkanki mięśniowej w kg Zawartość wody w organizmie

33 Odchudzanie dzieci w wieku szkolnym
Odchudzanie dzieci jest procesem trudnym i długotrwałym. Wymaga współpracy dziecka i rodzica z dietetykiem i/lub lekarzem.

34 Odchudzanie dzieci w wieku szkolnym
Podstawą odchudzania dzieci w wieku szkolnym jest wyrobienie w nich dobrych nawyków żywieniowych. Należy zastosować w praktyce zasady zdrowego żywienia. Istotne jest zwiększenie aktywności fizycznej wśród dzieci z nadwagą i otyłością Uwaga ! Nie wolno odchudzać dzieci na własną rękę. Nie wolno stosować preparatów odchudzających u dzieci otyłych. Nie wolno stosować głodówek i diet bardzo nisko kalorycznych. – zabiegi te mogą doprowadzić do powstania powikłań i niedoborów składników odżywczych w młodym organizmie.

35 Jak powinna wyglądać dieta dziecka?

36 Jak nie powinna wyglądać dieta dziecka?

37 Podsumowując Jedzenie wpływa na stan zdrowia dziecka zarówno w czasie jego wzrostu i rozwoju jak i w przyszłości. Dlatego zadaniem rodzica jest dbanie o wyrobienie właściwych nawyków żywieniowych wśród swoich dzieci i dawanie dobrego przykładu własnym postępowaniem

38 DZIĘKUJE ZA UWAGĘ Dietetyk mgr Paulina Grzeszek Poradnia Dietetyczna Zdrowe Odżywianie tel Węgrów, ul. Rynek Mariacki 23/24


Pobierz ppt "Zasady prawidłowego żywienia dzieci w wieku szkolnym"

Podobne prezentacje


Reklamy Google