Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Prezentację wykonała Urszula Firląg z klasy VIb

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Prezentację wykonała Urszula Firląg z klasy VIb"— Zapis prezentacji:

1 Prezentację wykonała Urszula Firląg z klasy VIb
Aby jedzenie było jeszcze zdrowsze... vitamedium.pl  Prezentację wykonała Urszula Firląg z klasy VIb

2 Co to w zasadzie jest jedzenie?
Jest to pożywka, która dostarcza substancji chemicznych niezbędnych dla zachowania zdrowia, rozwoju i regeneracji naszego organizmu. Tymi substancjami chemicznymi są składniki odżywcze, które pełnią różne funkcje w naszym ciele. To prawda ale które jedzenie jest zdrowe i zalecane? wbiegu24.pl

3 Raport Lekarzy na Rzecz Odpowiedzialnej Medycyny w Ameryce (1991r.)
Podstawą zdrowego żywienia są 4 grupy pokarmów: 1.Pełne ziarna zbóż 2.Rośliny strączkowe 3.Warzywa 4.Owoce Produkty zwierzęce (mięso, nabiał) mogą być jedynie dodatkiem do diety, lecz nie jej podstawą. Ewa Dąbrowska „Ciało i duch ratować żywieniem” str.38

4 Żywienie oparte na naturalnych produktach, warunkiem naszego zdrowia.
Ciało człowieka potrzebuje określonych substancji odżywczych do ciągłej odbudowy komórek. To zapotrzebowanie najlepiej spełniaj naturalne produkty żywnościowe, hodowane bez dodatków chemicznych i hormonów. Dieta oparta na naturalnych produktach jest w pełni zrównoważona, ponieważ w nie oczyszczonych produktach zachowane zostały właściwie proporcje składników odżywczych. Bożena Żak-Cyran „Odnowa na talerzu” str.34

5 Jakie jedzenie jest szkodliwe?
Przede wszystkim mięso. To prawda że ma białka, czyli substancje budulcowe, ale jego trawienie przez nasz organizm jest zbyt długie( trwa ono ok.4h). Poza tym, zaśmieca organizm poprzez toksyny które wydziela podczas trawienia. Natomiast one kumulują się w stawach, co w wieku późniejszym owocuje ich zapaleniem. Grafika Google

6 Składniki diety opartej na naturalnych produktach:
Pełne ziarna zbóż w postaci całego ziarna, kasz, płatków, makaronów. Warzywa sezonowe. Owoce rodzime, występujące i jedzone w danym sezonie oraz suszone. Rośliny strączkowe i warzywa morskie (glony). Ryby, jaja i mięso z hodowli naturalnych. Nasiona oleiste (pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, sezam), orzechy i oleje tłoczone na zimno. Dodatki: sól morska, grzyby, zioła, naturalne herbaty, kawa zbożowa, w umiarkowanej ilości miód i słody zbożowe. Bożena Żak-Cyran „Odnowa na talerzu” str.37-38

7 Korzystne połączenia Rośliny strączkowe z ryżem, kukurydza lub pszenicą. Zboża z warzywami, strączkowymi lub grzybami. Warzywa z nabiałem, rybą, zbożem. Nie należy łączyć nabiału czy mięsa z produktami zbożowymi, ziemniakami, ani z cukrem. Ewa Dąbrowska „Ciało i duch ratować żywieniem” str.41

8 Elementy wspomagające zdrowe odżywianie
Jedzcie tylko wtedy gdy jesteście głodni. Każdy posiłek zaczynajcie od świeżego pokarmu roślinnego, owoców, surówek lub świeżego soku. Dokładnie przeżuwajcie każdy kęs. Nie jedzcie pokarmu zbyt zimnego i zbyt gorącego. Nie przejadajcie się. Pijcie minut przed posiłkiem i długo po posiłku. Giennadij Małachow „Dieta lecznicza i rozdzielna” str.119 https://www.google.pl/search?hl=pl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1011&bih=520&q=mi%C4%99so+jest+szkodliwe&oq=mi%C4%99so+jest+szkodliwe&gs_l=img.3..0i j0j1j ac.1.31.img x-m-E-N1yU8#hl=pl&q=szklanka+soku&tbm=isch

9 Co warto wyeliminować z codziennej diety?
Produkty rafinowane: biały cukier, cukier trzcinowy, biała mąka, oleje i tłuszcze rafinowane (oraz potrawy przygotowane na nich). Nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu. Paul Pitchford „Odżywiane dla zdrowia” str. 40 https://www.google.pl/search?hl=pl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1011&bih=520&q=mi%C4%99so+jest+szkodliwe&oq=mi%C4%99so+jest+szkodliwe&gs_l=img.3..0i j0j1j ac.1.31.img x-m-E-N1yU8#hl=pl&q=cukier+rafinowany&tbm=isch

10 ZDROWE RACUCHY (quinoa, jaglana) z musem truskawkowym
Składniki: 4 łyżki ugotowanaej kaszy jaglanej 4 łyżki ugotowanej quinoa (komosy ryżowej) jajko (lub 1 łaska łyżka dowolnej skrobi : ziemniaczana, kukurydziana i gotowane siemię lniane -1 łyżka zmiksowana w 1/3 szklanki wody) ½ jabłka skrobia kukurydziana (2 spore łyżki) kurkuma (szczypta) cynamon (szczypta) opcjonalnie kardamon zielony (2-3 szczypty) opcjonalnie odrobina wody masło klarowane do smażenia (lub zdrowy, nierafinowany olej) Wykonanie: Składniki zmiksuj na gładko, dodaj odrobinę wody by osiągnąć konsystencję gęstej śmietany (masa powinna spływać z łyżki na patelnię i dać się lekko rozprowadzić). Usmaż na rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawaj z dowolnym, słodkim, owocowym musem. Smacznego!


Pobierz ppt "Prezentację wykonała Urszula Firląg z klasy VIb"

Podobne prezentacje


Reklamy Google