Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

CIASTO FRANCUSKIE ANNA SURMA MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE GR.1.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "CIASTO FRANCUSKIE ANNA SURMA MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE GR.1."— Zapis prezentacji:

1

2 CIASTO FRANCUSKIE ANNA SURMA MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE GR.1

3 SKŁADNIKI: Ciasto podstawowe: Ciasto podstawowe: 200 g mąki, 200 g mąki, 1 żółtko, 1 żółtko, 1 łyżeczka octu 6- procentowego, 1 łyżeczka octu 6- procentowego, 2 g soli, 2 g soli, 125 cm3 wody. 125 cm3 wody. Ciasto maślane: Ciasto maślane: 300 g masła, 300 g masła, 100 g mąki. 100 g mąki.

4 ETAPY POWSTAWANIA CIASTA FRANCUSKIEGO Ciasto podstawowe rozwałkować na kształt dużego prostokąta, a maślane na kształt małego Na cieście podstawowym ułożyć schłodzone ciasto maślane i złożyć

5 Złożone ciasto rozwałkowujemy zachowując kształt prostokąta Składamy ciasto na czworo i odstawiamy do leżakowania i chłodzenia na ok. 30min. Operacje wałkowania i składania przeprowadzamy zwykle czterokrotnie

6 Ciastka francuskie a)języki b)krawaty c) rożki


Pobierz ppt "CIASTO FRANCUSKIE ANNA SURMA MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE GR.1."

Podobne prezentacje


Reklamy Google