Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego."— Zapis prezentacji:

1 Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

2 III etap edukacyjny CHEMIA

3 CO TO JEST ŻEL

4 Żel to galaretowata substancja powstała z ciekłego (gazowego) roztworu koloidalnego (zolu) w wyniku jego zgęstnienia. Cząstki koloidalne żelu stykają lub łączą się ze sobą, tworząc długie nitki i strukturę siatkowatą lub gąbczastą.

5 Warunkiem niezbędnym dla wytworzenia się żelu jest niemieszalność jego składników. Przykłady żeli: - galaretka z żelatyny, - silikażel, - farba drukowa.

6 CO TO JEST ZOL

7 Zol to układ koloidalny, czyli niejednorodna mieszanina, w postaci cząstek koloidalnych rozproszonych w cieczy lub gazie.

8 W odpowiednich warunkach cząstki koloidalne rozproszone w cieczy (zole) łączą się ze sobą tworząc większe agregaty, które wydzielają się w postaci zawiesiny lub osadu – żelu. Opisany proces to koagulacja.

9 Zatem wszystkie czynniki powodujące odciągnięcie cząsteczek wody od cząsteczek białka zmniejszają jego rozpuszczalność, czyli wytrącają białko z roztworu. Skutek – zol przechodzi w żel, zachodzi koagulacja. ZOL ŻEL koagulacja peptyzacja Dodanie rozpuszczalnika spowoduje przejście białka w stan koloidu, czyli proces odwrotny – peptyzację.

10 Czynniki powodujące wysalanie białek: wprowadzenie do roztworu jonów określonej soli, np.: (NH 4 ) 2 SO 4, NaCl, Na 2 SO 4. Jony te silniej niż cząsteczki białka oddziałują z cząsteczkami wody niszcząc tę stabilizującą białko otoczkę hydratacyjną.

11 Produkty koagulacji białek: - jogurty, - sery, - twarogi z mleka.

12 Inne znaczenie procesu koagulacji: - przy produkcj i past, - przy produkcj i cementu, - przy produkcj i betonu.

13 P roces koagulacji wykorzystywany jest również przy produkcji ceramiki.

14 Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.


Pobierz ppt "Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego."

Podobne prezentacje


Reklamy Google