Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Sery = Les Fromages. Francuska tradycja serów Ser jest tradycyjną potrawą Francuzów. Mówi się, że we Francji jest tyle serów ile dni w roku, ale tak naprawdę

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Sery = Les Fromages. Francuska tradycja serów Ser jest tradycyjną potrawą Francuzów. Mówi się, że we Francji jest tyle serów ile dni w roku, ale tak naprawdę"— Zapis prezentacji:

1 Sery = Les Fromages

2 Francuska tradycja serów Ser jest tradycyjną potrawą Francuzów. Mówi się, że we Francji jest tyle serów ile dni w roku, ale tak naprawdę jest ich o wiele więcej - około 500 rodzajów. Tajniki wyrabiania serów i same receptury są chronione przez producentów. Wymagania jakościowe przy ich produkcji są tak rygorystyczne jak przy produkcji najlepszych win. Ich jakość kontrolują specjalne instytucje. Na najwyższej jakości serach francuskich widnieje napis AOC, czyli Appellation d'Origine Contrôlée co oznacza, że pochodzą z określonego regionu, zostały wyprodukowane i dojrzewały zgodnie ze ściśle ustalonymi wymaganiami, jak i w zgodzie z tradycją.

3 Marki serów Pełen talerz serów francuskich obejmuje dwie główne grupy: sery regionalne i sery markowe. Sery z pierwszej grupy są niedostępne poza Francją. Można je kupić na wiejskich bazarach, podczas regionalnych degustacji serów i w malutkich sklepikach na prowincji. Ogromna ilość serów lokalnych nie posiada swoich marek, lecz jedynie nazwy regionalne. Ich niepowtarzalny smak potrafi jednak docenić każdy prawdziwy smakosz.

4 Legendy związane z serami

5 Legenda o serze camembert W XVIII wieku pewien zakonnik, uciekając przed rewolucją, znalazł schronienie w małej wiosce Camembert. Przyjęła go do swojego domu i zaopiekowała się nim Marie Harel. W dowód wdzięczności, na odchodnym, duchowny zostawił jej przepis na miękki i aromatyczny ser o naturalnej skórce, utworzonej przez białą pleśń.

6 Legenda o serze Roquefort Jak mówi inna legenda, dawno temu w jednej z pieczar w Roquefort zatrzymał się pastuszek, żeby zjeść kawałek chleba z serem. Nagle zobaczył piękna dziewczynę, rzucił chleb i pobiegł za nią. Gdy po jakimś czasie wrócił w to samo miejsce, zauważył, że chleb pokrył się białym nalotem, a ser poprzecinały niebieskie żyłki. Był tak głodny, że zjadł ser i stwierdził, że jest bardzo smaczny

7 Podział serów

8 Sery świeże Nie są one poddawane fermentacji i dojrzewaniu. Są łagodne w smaku i mogą być spożywane o każdej porze dnia, bez względu na to czy są słodkie czy też słone. Często dodawane są do nich zioła, czosnek, pieprz, cebulka, orzechy. Można je spożywać z pieczywem, warzywami oraz orzechami. Są doskonałe jako dodatek do zapiekanek i pieczonych ziemniaków. Sery świeże to odpowiednik naszego białego sera, który również występuje w różnych postaciach (śmietankowy, wiejski, twarożek, itp.)

9 Sery topione Są to sery porcjowane, w plasterkach, naturalne oraz w różnych smakach. Produkuje się je topiąc jeden lub więcej rodzajów sera twardego z dodatkiem masła, mleka lub śmietanki i specjalnych topników. Ich masa jest jednorodna, są łagodne i dlatego często doprawiane smakowo. Dodaje się do nich: orzechy, szynkę, paprykę, czosnek.

10 Sery twarde Popularnie w Polsce określane żółtymi. Podczas ich produkcji podgrzewa się zsiadłe mleko, a następnie odciska się je, aby usunąć serwatkę. Mają one twardą, zbitą masę i twardą, żółtą skórkę. Dojrzewają bardzo długo. Produkowane są głównie w górzystych regionach Francji (Alpy, Jura), są bogate w wapń i białko. Wśród nich znajdują się gatunki z charakterystycznymi dziurami powstającymi podczas dojrzewania. Najbardziej znane spośród nich to: Beaufort, Comté, Emmental.

11 Sery z przerostem pleśniowym Sery pleśniowe niebieskie: nazwę (bleu- niebieskie) zawdzięczają delikatnym zielonkawoniebieskim żyłkom pleśni, przerastającym białokremowy ser. Podczas ich produkcji do mleka dodaje się kultury pleśni - penicillum, hodowane na chlebowym miąższu. W trakcie dojrzewania, ser jest specjalnie nakłuwany, aby powietrze umożliwiło rozwój pleśni. Wszystkie produkowane są z mleka krowiego oprócz Roquefort i Bleu du Corse, które wytwarza się z mleka owczego. Mają one zdecydowany, ostry i pikantny smak. Wykorzystuje się je do przygotowania sałatek, sosów, zapiekanek. Najbardziej znane to: Bleu d'Auvergne (zdjęcie obok), Bleu de Bresse, Roquefort.

12 Inne sery - sery półtwarde: podczas ich produkcji odciska się serwatkę, w ten sposób uzyskując elastyczna masę serową. Dojrzewają od 1 do 12 miesięcy w specjalnych pomieszczeniach, z zachowaniem określonej temperatury i wilgotności. Doskonale nadają się jako dodatek do różnych dań, sałatek, kanapek. Mogą być spożywane na ciepło z ziemniakami, wędliną i korniszonami. Znane sery z tej rodziny to: Raclette, Morbier, Cantal, Saint-Paulin i Mimolette. - sery kozie: produkowane wyłącznie z mleka koziego albo mieszaniny mleka koziego i krowiego. Mają charakterystyczny smak, nie przez wszystkich akceptowany, który staje się intensywniejszy w miarę wydłużania procesu dojrzewania. Występują one pod każdą postacią: od świeżych po twarde. Spożywa się je z bagietką, jako składnik sałatek albo dodatek do pizzy i zapiekanek. Doskonale nadają się też do tostów.

13 Podawanie serów We Francji sery są oddzielnym daniem w karcie. Tradycyjnie podaje się je w formie półmiska na zakończenie posiłku.

14 Przepis na omlet z serem czas: 10 minut liczba porcji: 2 składniki: 5 jaj 1 szklanka tartego sera żółtego olej do smażenia sól, pieprz kilka koktajlowych pomidorków do ozdoby przyrządzanie: Jajka dokładnie rozmącić mikserem lub ręczną trzepaczką. Dodać sól i pieprz. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na duże patelni rozgrzać olej. Wlać masę z jaj i smażyć na niewielkim ogniu. Gdy spód się zetnie, wrzucić ser. Przykryć pokrywką i smażyć dalej na niewielkim ogniu lub przed podaniem zapiec przez chwilę w nagrzanym piekarniku. Wierzch udekorować połówkami pomidorków.

15 Naleśniki z serem Potrzebne produkty: 2 jajka 1/2 kg mąki 1szkl mleka 1szkl wody 1łyżeczka soli pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki oleju słonecznikowego Wymieszaj wszystko. Smaż bardzo cieniutkie placuszki na rozgrzanej patelni, jeżeli masz patelnię teflonową, nie musisz używać oleju. Ser do naleśników: 1 kostka sera- twarogu, półtłustego- ok. 25 dag 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru pudru garść rodzynek szczypta cynamonu parę kropli aromatu pomarańczowego albo otarta skórka z pomarańczy lub cytryny, 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany- obojętnie jakiej, może być ukwaszona lub słodka Wszystko wymieszaj dokładnie, nakładaj po łyżce masy serowej na każdy placuszek, a następnie zwiń go w rulon. Nafaszerowane serem naleśniki zapiecz w mikrofalówce- 10min, lub piekarniku przez około 20 min. Naleśniki możesz posypać cukrem pudrem, ozdobić bitą śmietaną i likierem owocowym. Podawaj na zimno lub na ciepło.

16 Dziękuję za uwagę! Prezentację przygotowała: Nina Hetmańska


Pobierz ppt "Sery = Les Fromages. Francuska tradycja serów Ser jest tradycyjną potrawą Francuzów. Mówi się, że we Francji jest tyle serów ile dni w roku, ale tak naprawdę"

Podobne prezentacje


Reklamy Google