Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Szkoła z klasą. Kuchenne rewolucje – to tytuł projektu, który realizowany był przez klasę III a. W kuchni znajduje się wiele produktów spożywczych, które.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Szkoła z klasą. Kuchenne rewolucje – to tytuł projektu, który realizowany był przez klasę III a. W kuchni znajduje się wiele produktów spożywczych, które."— Zapis prezentacji:

1 Szkoła z klasą

2 Kuchenne rewolucje – to tytuł projektu, który realizowany był przez klasę III a. W kuchni znajduje się wiele produktów spożywczych, które nadają się nie tylko do jedzenia, ale także do czarowania - takie czary to chemia. Łatwo przeprowadzić je w domu, pokazać domownikom i zaciekawić ich tematem.

3 Poprzez eksperymentowanie na produktach spożywczych i nie tylko, chcemy pokazać jak łatwo można przeprowadzić doświadczenia i wyciągać wnioski oraz zachęcić do poszukiwania odpowiedzi.

4 Doświadczenie 1

5 Przyrządy: sól, cukier, olej, mąka, sok, piasek, woda, 6 zlewek, łyżeczka. Wykonanie: Napełnienie zlewek wodą. Wsypanie po kolei do każdej zlewki po jednej substancji. Mieszanie łyżeczką powstałych mieszanin. Obserwacja, czy poszczególne substancje są rozpuszczalne w wodzie.

6 Wnioski: Sól, cukier i sok są rozpuszczalne w wodzie i tworzą z wodą mieszaninę jednorodną. Piasek, mąka i olej nie rozpuszczają się w wodzie i tworzą z nią mieszaninę niejednorodną.

7

8

9 Doświadczenie 2

10 Przyrządy: jajko, woda, sól, zlewka, łyżeczka. Wykonanie: Słoik napełniamy wodą. Jajko ostrożnie wkładamy do wody - jajko tonie. Wyjmujemy jajko i wsypujemy do wody sól, ciągle mieszając staramy się rozpuścić w wodzie jak najwięcej soli tworząc roztwór nasycony. Ostrożnie wkładamy jajko do roztworu wody z solą – jajko pływa.

11 Wnioski: Jajko w wodzie tonie, a w solance (mieszaninie wody i soli) pływa. Woda ma mniejszą gęstość niż solanka, dlatego jajko w wodzie tonie, a w solance pływa.

12

13 Doświadczenie 3

14 Przyrządy: kwasek cytrynowy, soda, woda. Wykonanie: Do obu szklanek nalewamy wody do 1/3 objętości. Do jednej wsypujemy kwasek cytrynowy, do drugiej sodę i dokładnie mieszamy używając do każdego roztworu osobnej łyżki. Następnie wlewamy szybko wodę z jednego słoika do drugiego. Zawartość spieni się i z sykiem wypłynie ze szklanki.

15 Wniosek: Kiedy zmieszamy ze sobą kwas (kwasek cytrynowy) z zasadą (soda oczyszczona), pomiędzy nimi wytworzy się gwałtowna reakcja chemiczna. Dzieje się tak dlatego, że kwasy i zasady walczą ze sobą, tworząc zupełnie nowe substancje.

16

17 Doświadczenie 4

18 Przyrządy: ocet, szklanka i łyżka sody. Wykonanie: Do szklanki nalewamy 10 łyżek octu i dodajemy łyżkę sody. Wszystko mieszamy.

19 Wniosek: To kolejny przykład na gwałtowną reakcję między słabym kwasem, jakim jest ocet, a zasadą, czyli sodą. Między kwasami i zasadami, kiedy się spotkają, zawsze dużo się dzieje.

20

21

22 Doświadczenie 5

23 Przyrządy: sok z cytryny, wykałaczka, papier, talerzyk, żelazko. Wykonanie: Wyciskamy na mały talerzyk sok z cytryny, moczymy w nim wykałaczkę i piszemy coś na papierze. Kiedy sok wyschnie i zniknie ogrzewamy kartkę żelazkiem. Pod wpływem ciepła pismo brązowieje.

24 Wniosek: Sok z cytryny zawiera węgiel, który podczas ogrzewania powoduje brązowe zabarwienie papieru.

25

26 Doświadczenie 6

27 Przyrządy: biały ser, białko i żółtko jaja kurzego, szynka, mleko, stężony kwas azotowy(V), talerzyki, zlewki. Wykonanie: Do każdego produktu dodajemy kilka kropel stężonego kwasu azotowego(V).

28 Wniosek: Produkty spożywcze pod wpływem stężonego kwasu azotowego zmieniły barwę na żółtą, co świadczy o obecności białka w tych produktach (reakcja ksantoproteinowa).

29

30

31

32 Doświadczenie 7

33 Przyrządy: benzyna, ropa naftowa, cukier, słoma, alkohol. Wykonanie: Przeprowadzając doświadczenie należy użyć różnych substancji np. cukier, pióro, słomę, alkohol, chusteczkę higieniczną, benzynę. Substancje po kolei podpalamy, przestrzegając zasad BHP i obserwujemy co się dzieje oraz wyciągamy wnioski.

34 Wniosek: W wyniku spalania powstają nowe substancje o innych właściwościach.

35

36

37

38

39 Doświadczenie 8

40 Przyrządy: olej, woda, miseczka. Wykonanie: Do miseczki wlewamy wodę, a następnie olej. Obserwacja: Po wlaniu oleju do wody, żółta substancja (olej) wypłynęła na wierzch, widocznie oddzielając się od wody.

41 Wniosek: Olej ma mniejszą gęstość niż woda, więc znalazł się nad wodą. Takie mieszaniny (np. olej + woda) nazywamy emulsją.

42

43 Doświadczenie 9

44 Przyrządy: 2 szklanki, 2 małe świeczki, olej opałowy lub nafta, woda Wykonanie: Do jednej szklanki nalewamy jedną trzecią jej objętości wody, a do drugiej - taką samą ilość oleju opałowego lub nafty. Do każdej szklanki wkładamy małą świeczkę. W wodzie świeca pływa, w oleju tonie. Wyjmujemy świeczki i wlewamy wodę do szklanki z olejem i wkładamy świeczkę.

45 Obserwacja: Ciecze nie mieszają się ze sobą. Olej pływa na powierzchni wody. Po włożeniu świeczka zaczyna tonąć, dopóki nie osiągnie warstwy wody. Tam przestaje się zanurzać i pozostaje zawieszona pośrodku słoika.

46 Wnioski: Olej ma mniejszą gęstość niż woda. Określona objętość materiału, z którego wykonana jest świeca, jest lżejsza od objętości wody, a cięższa od takiej samej objętości oleju. Z tego właśnie powodu świeca pływa po powierzchni wody, a tonie w oleju.

47

48

49 Na sam koniec trzecioklasiści stworzyli grę dydaktyczną, dzięki której mogli sprawdzić swoje wiadomości z dziedziny chemii.

50

51

52 Przy realizowaniu projektu wykorzystaliśmy sprzęt multimedialny (aparat fotograficzny, kamera) w celu udokumentowania przeprowadzanych doświadczeń. Nasze prace były monitorowane drogą mailową oraz na spotkaniach dodatkowych w szkole.

53 Poprzez realizowanie zadań mogliśmy lepiej zrozumieć temat, rozwijaliśmy umiejętność wyszukiwania informacji, wzajemnie się uczyliśmy, wyjaśnialiśmy wątpliwości oraz powtórzyliśmy sobie wiadomości do egzaminu gimnazjalnego. Nauczyliśmy się także pracować w grupie.

54 Świetnie poradziliśmy sobie z każdym powierzonym zadaniem. Eksperymenty wykonywaliśmy w szkole, ale również w domu. Wszystkim spodobał się projekt. Byliśmy zadowoleni i maksymalnie zaangażowani. Przy wykonywaniu każdego doświadczenia mogliśmy wykazać się samodzielnością. Przez całe zajęcia dopisywał nam dobry humor i panowała miła atmosfera.

55 Naszym opiekunem była pani Marzena Pera.

56 Wykonała: klasa III a Źródła: wikipedia.org,


Pobierz ppt "Szkoła z klasą. Kuchenne rewolucje – to tytuł projektu, który realizowany był przez klasę III a. W kuchni znajduje się wiele produktów spożywczych, które."

Podobne prezentacje


Reklamy Google