Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wykonanie: Iryna Hnap Uczennica klasy 1 technikum w zawodzie: Technik Żywienia Usług Gastronomicznych.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wykonanie: Iryna Hnap Uczennica klasy 1 technikum w zawodzie: Technik Żywienia Usług Gastronomicznych."— Zapis prezentacji:

1 Wykonanie: Iryna Hnap Uczennica klasy 1 technikum w zawodzie: Technik Żywienia Usług Gastronomicznych

2 Podstawą kuchni ukraińskiej są chleby oraz potrawy z mąki i kaszy. Istotną rolę odgrywają także mięso, warzywa i ryby. Chleb, pieczony niegdyś w specjalnych piecach, pełni także funkcje obrzędowe, szczególnie tzw. korowaj. Często spotyka się potrawy z ciasta, gotowanego we wrzątku - warenyky, z różnymi nadzieniami: twarogiem, ziemniakami, wiśniami. Do tej samej grupy należą sławne i bardzo lubiane pierogi ruskie, wypełnione białym serem (postać słodka, również z dodatkiem rodzynek) lub ziemniakami (postać słona), lub ziemniakami i białym serem jednocześnie. Inny rodzaj pierogów - pielmieni – również znany na Ukrainie, jest prawdopodobnie zapożyczeniem z Rosji. Źródło:

3 Daniem narodowym jest barszcz ukraiński z burakami, kapusta, warzywami, słoniną oraz znaczącą ilością śmietany. Z innych zup popularne są kapusnjak (kapuśniak) oraz juszka. Z mięs jada się wołowinę, wieprzowinę, baraninę i drób. Ulubioną potrawą narodową jest słonina wieprzowa, występująca w każdej możliwej postaci - słonej, wędzonej, duszonej, słodkiej (desery). Słoninę jada się zwykle z chlebem i musztardą (tradycyjne jej gatunki to Czarcia i Kozacka) lub z ziemniakami; dodaje się (zwykle zasmażaną) do prawie wszystkich potraw słonych (zup i drugich dań), faszeruje się nią inne mięsa w celu otrzymania większej soczystości. Z napojów warto wymienić kwas, czasami podawany z jagodami czy dodatkiem soku brzozowego oraz dziesiątki gatunków win, piw, wódek. Źródło:

4 Korowaj (ukr. Коровай) – rodzaj kołacza, tradycyjnego, obrzędowego pieczywa pszennego lub żytniego, najczęściej weselnego. W Polsce przejęty z tradycji wschodniej. Żródło:

5 Barszcz ukraiński– zupa zaprawiana, w której skład wchodzą buraki, kapusta świeża oraz ziemniaki pokrojone w słupki. Może zawierać kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny). W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają barszczem czernihowskim (ukr. борщ чернігівський, borszcz czernihiwśkyj). Źródło: ski

6 Kapuśniak – zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej) i warzyw często na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiej – kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej– kapustnica, ukraińskiej– капусняк. Źródło: ak

7 Kwas chlebowy (pot. kwas) napój klasyfikowany jako bezalkoholowy, mimo niewielkiej zawartości alkoholu, wytwarzany przez fermentację chleba. Kwas chlebowy używany był w wiekach średnich w całej Europie. W Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym od XVI wieku. Przygotowuje się pospolicie w gospodarstwie domowym, a od końca XIX wieku także fabrycznie. Zródło:

8 W kuchni ukraińskiej charakterystyczne są napoje mleczne, zwłaszcza dużym uznaniem cieszy się zsiadłe mleko i riażenka. Jednym z ulubionych napojów jest również uzwar - kompot z suszonych owoców i sok brzozowy. Nieodłączną częścią stołu są oczywiście alkohole. Źródło: kaz_kat=s

9 Sok brzozowy inaczej jest nazywany oskoła. Dzięki niemu właśnie nektar naszych wschodnich sąsiadów ma słodki posmak i niezwykle aromantyczny zapach. Ciekawostką jest fakt, że oskoła to nie tylko napój gaszący pragnienie, ale także napar leczniczy, który jest na Ukrainie powszechnie stosowany do leczenia wielu codziennych dolegliwości. Źródło: brzozowy-oskola/

10

11


Pobierz ppt "Wykonanie: Iryna Hnap Uczennica klasy 1 technikum w zawodzie: Technik Żywienia Usług Gastronomicznych."

Podobne prezentacje


Reklamy Google