Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"— Zapis prezentacji:

1 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie

2 Nazwa szkoły: Zespół Szkół im. Władysława Jagiełły w Kurzętniku ID grupy: 96/63_MP_G1 Opiekun: Anna Zięba Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy:,,Niesamowity świat człowieka-robimy eksperymenty lub doświadczenia przyrodnicze Semestr/rok szkolny: V semestr trwania projektu/ 2012

3 "Rozwój przez kompetencje" w Zespole Szkół w Kurzętniku to projekt współfinansowany przez UE w ramach EFS – u, którego realizatorem w województwie podlaskim jest Uniwersytet w Białymstoku w partnerstwie z COMBIDATA Poland sp. z o.o. w okresie od kwietnia 2010 roku do sierpnia 2012 roku. Głównym celem projektu jest rozwój kompetencji kluczowych uczniów gimnazjum w zakresie nauk matematyczno – przyrodniczych

4 Imię i nazwiskoWykonywana funkcja Piotr JankowskiEnzymy jamy ustnej; Enzymy wątroby Kinga FimiarzBadanie tętna i ciśnienia krwi Bartosz KalinowskiBadanie budowy chemicznej kości Justyna KamińskaBadanie czynności życiowych Aneta KłosowskaBadanie budowy chemicznej kości Karolina OlitkowskaZnaczenie nerwu wzrokowego Powierzchnia jelit a wchłanianie Anita PomierskaBadanie tętna i ciśnienia krwi Kinga StawowaZnaczenie nerwu wzrokowego Powierzchnia jelit a wchłanianie Karolina Karbowska Karolina Mech Badanie czynności życiowych,,NIESAMOWITY Ś WIAT CZ Ł OWIEKA -ROBIMY EKSPERYMENTY LUB DO Ś WIADCZENIA PRZYRODNICZE

5

6 1.Szanujemy pracę innych 2.Współpracujemy 3.Nie przeklinamy 4.Słuchamy, gdy mówią inni. 5.Jesteśmy aktywni na zajęciach

7 Na pierwszych zajęciach zajęliśmy się dokonaniem ustaleń organizacyjnych w ramach zespołu projektowego. Na początku zapoznaliśmy się z tematem projektu. Następnie przypomnieliśmy na czym polega metoda projektu. Każdej osobie z grupy przydzieliliśmy zadania.

8 Na następnych zajęciach zajęliśmy się wykonywaniem zaplanowanych wcześniej doświadczeń dotyczących czynności życiowych człowieka. Najpierw rozwiązywaliśmy karty pracy związanie z obliczaniem BMI człowieka. Powiedzieliśmy sobie jaką dietę powinna zastosować osoba z nadwagą, a jaką dietę osoba z niedowagą. Kolejnym etapem było uzupełnianie kart pracy i wykonywanie doświadczeń dotyczących szybkości reakcji na dany bodziec. Tematem tej karty pracy był również obwodowy układ nerwowy i odruchy. Następny etap związany był z doświadczeniami dotyczącymi występowania tłuszczu i witaminy C w poszczególnych produktach spożywczych. Odpowiadaliśmy na zadawane nam pytania. Kończąc zajęcia poruszyliśmy temat trawienia poszczególnych związków. Te zajęcia na pewno zapadną nam w pamięć.

9

10 Zad 1. Przeprowadź doświadczenie ze strony i zapisz swoje wyniki. Porównaj wyniki z innymi uczniami. Zapisz je w tabeli.http://webfactory.hanzo.eu/czas-reakcji-test/ Imiona wybranych uczniów Średni czas trwania reakcji Justyna Kamińska1,7 Karolina Karbowska1,4 Aneta Kłosowska0,35 Anita Pomierska0,38 Kinga Stawowa0,33

11

12 Zadanie pomogło nam sprawdzić kto w naszej grupie ma najszybszy refleks. Zaś kto musi nad nim popracować. Na ogół wyniki były przybliżone.

13 Zad 2. Przeprowadź doświadczenie ze strony Zapisz swe wyniki. Porównaj wynik. Zapisz je w tabeli. Imiona wybranych uczniów Średni czas trwania reakcji (prawa ręka) Średni czas trwania reakcji (lewa ręka) Justyna Kamińska0,350,45 Karolina Karbowska0,390,25 Aneta Kłosowska0,340,29 Anita Pomierska0,310,34 Kinga Stawowa0,410,21

14

15 Zauważyliśmy, że wyniki uczniów zależne są od ręki, którą piszą. Praworęczni mają bardziej szybszą prawą rękę. Zaś leworęczni lewą.

16 Zad. 1 Zważ się i zmierz. Oblicz wskaźnik BMI. Potrzebne będą: waga, miara. BMI= masa/wzrost do kwadratu. Imię uczniaMasaWzrostBMI Piotr60 kg1,6921 Justyna521,6519,1 Karolina561,6819,3 Kinga 2.561,7518,9 Nasza grupa ma wagę w normie.

17 Zad 2. Jaką dietę powinna stosować osoba z nadwagą? Odp. Naszych kolegów. -Dieta niskokaloryczna, zawierająca białko i witaminy. -Powinna zmniejszyć ilość tłuszczu i zmniejszyć ilość słodyczy. -Twarożki, chleb razowy, dużo nabiału. Zad 2. Jaką dietę powinna zastosować osoba z niedowagą? Odp. Naszych kolegów -Powinna zastosować dietę, która zawiera tłuszcze, białka. -Powinna jeść dużo słodyczy.

18

19 Karta pracy. Celem doświadczenia jest wykrycie za pomocą jodyny skrobi w różnych produktach spożywczych. Zmiana barwy odczynnika z brązowej na granatową świadczy o obecności skrobi w badanej próbce. Na stole znajduje się: Jodyna Roztwór skrobi ziemniaczanej Woda Odczynnik wykrywający skrobię. Przed przystąpieniem do doświadczenia: sformułuj problem badawczy planowanego doświadczenia: W jakich produktach żywnościowych znajduje się skrobia? Hipoteza: Skrobia znajduje się w ziemniakach.

20 GrupaPróba badana Postawiona hipoteza Wynik w próbie Kontrola pozytywna Kontrola negatywna AZiemniakTak + BZiemniakTak + CJabłkoNie - DBananTak + EŚmietanaNie - FŚmietanaNie - GBiałe pieczywo Tak +

21

22 Zad 1. Do wykonania doświadczenia potrzebne będą: -nasiona słonecznika -łuskane orzechy włoskie -migdały -żółty ser -ugotowane białko jaja kurzego -papierowe serwetki 1.Rozetrzy niewielką ilość nasion słonecznika w papierowej serwetce. 2.Obejrzyj serwetkę trzymając ją pod światło, jeśli zostały na niej tłuste plamy oznacza to, że pokarm zawiera tłuszcz. 3.Powtórz doświadczenie z pozostałymi substancjami 4.Wskaż wśród nich produkty, które zawierają tłuszcz.

23 Obserwacje. -Po rozgnieceniu białka jaja kurzego nie ma tłustych plam na serwetce. Po rozgnieceniu sera żółtego są tłuste plamy. Wyniki. -Znajduje się tam plama tłuszczu. Wniosek. -Jajko nie zawiera tłuszczy, a ser zawiera.

24 Zad 1. Do dwóch kolb nalejcie taką samą ilość wody wapiennej. Do jednej z nich włóżcie szklaną rurkę, przez którą jeden z Was będzie wdmuchiwał powietrze z płuc. Obserwacje: -Pod wpływem wydychanego powietrza znajdująca się w kolbie woda wapienna zmętniała. Wnioski: -W wydychanym powietrzu znajduje się CO2 Reakcja: Ca(OH)2+ CO2 -> CaCO3 + H2O

25 Zad 1. Do wykonania doświadczeń potrzebne będą: cienki miedziany drut i linijka. 1. Rozstaw końce drutu w odległości 4 cm 2. Poproś kolegę by przyłożył do skóry po zewnętrznej stronie twojej ręki najpierw jeden drut potem dwa końce rozstawionego wcześniej drutu w czasie doświadczenia musisz mieć zamknięte oczy 3. Zmniejsz odległość miedzy końcami i zmierz ja następnie kolega musi ponownie dotknąć Twojej skóry jednym i dwoma końcami drutu 4. Powtarzajcie doświadczenie dotąd aż dotkniecie dwoma końcami drutu będziesz odczuwał tak samo jak jednym zapisz jaka była wtedy odległość miedzy końcami drutu 5. Powtórz badanie na skórze: przedramienia opuszki palca i wewnętrznej skórze dłoni sprawdź w którym miejscu ręki odległość miedzy końcami drutu była najmniejsza będzie to oznaczało że w tym obszarze zagęszczenia receptorów jest największe

26 OdległośćCzęść ciałaCzuje/ nie czuje 4cm 2 cm 0 cm DłońNie czuje Czuje 4 cm 2 cm 0cm Skóra przedramienia Nie czuje Czuje 4 cm 2 cm 0 cm Opuszek palcaCzuje

27 Warstwa skóryCharakterystyka budowy 1. Naskóreka) jest nabłonkiem wielowarstwowym płaskim, którego cechami charakterystycznymi są: - zewnętrze warstwy komórek rogowacieją, obumierają i złuszczają się - komórki warstwy rozrodczej mają zdolność do nieustannych podziałów - melanocyty zawierają barwnik melaninę - rogowymi wytworami są włosy i paznokcie 2. Skóra właściwaa) jest zbudowana głównie z tkanki łącznej właściwej, która: - charakteryzuje się dużą zawartością włókien kolagenowych w substancji międzykomórkowej b) w niej znajdują się gruczoły łojowe, potowe, naczynia krwionośne i receptory 3. Warstwa tłuszczowa podskórna a) zbudowana z tkanki łącznej tłuszczowej

28

29 Na tych zajęciach z pomocą informacji zawartych na płycie CD i prezentacji wykonanej przez Kingę Stawową i Karolinę Olitkowską poznaliśmy budowę i funkcje gałki ocznej. W przedstawieniu prezentacji pomogły nam schematy zwarte na płycie CD oraz model oka. W kolejnej części zajęć, każdy na białej kartce narysował dwie kropki znajdujące się w odległości (od siebie) o 10cm. Doświadczenie to polegało na dostrzeżeniu funkcji plamki ślepej w oku. Oglądaliśmy również krótki film na temat powstawania obrazu. Dziewczęta przygotowały również grę zgodną z zasadą Nauka przez zabawę. Przy tym oczywiście wszyscy się dobrze bawili i przy okazji powtórzyli zebrane podczas zajęć wiadomości.

30

31 Zajęcia te przeprowadziły Kinga Fimiarz i Anita Pomierska. Zajęcia były o tyle były ciekawe, że wykonywaliśmy doświadczenia. OPIS DOŚWIADCZENIA Na nadgarstku Piotra umieściliśmy kawałek plasteliny a nim zapałkę, widać było delikatne drgania zapałki, co ukazuje nam rytm pulsującej krwi (tętno). Policzyliśmy liczbę drgnięć w ciągu 15s. i pomnożyliśmy przez cztery. Kolejny etap polegał na wykonaniu 20 przysiadów i tyle samo pompek oraz pajacyków. Po wykonaniu doświadczenia ponownie zmierzyliśmy tętno i zapisaliśmy wynik. Widoczne jest, że po wysiłku fizycznym tętno człowieka zwiększa się. Kolejny etap lekcji polegał na zmierzeniu ciśnienia – ciśnieniomierzem rtęciowym i spisaniu zebranych wyników w tabeli. W Internecie oglądaliśmy różnego rodzaju ciśnieniomierze dostępne na rynku.

32

33 Na tych zajęciach omówiliśmy chemiczną budowę kości człowieka. Aneta i Bartek przygotowali wcześniej kość, którą zamoczyli w occie. Kość stała się giętka, ponieważ składa sie z wapnia, którego wypłukuje ocet. Na koniec przypominaliśmy sobie szkielet człowieka i budowę kości.

34

35 Temat tych zajęć omówił Piotr Jankowski. Wykonywaliśmy doświadczenie, którego celem było ukazanie uczniom funkcji i działaniu amylazy ślinowej. Doświadczenie polegało na: Umieszczeniu w słoiku pokruszonego krakersa i dodaniu do niego dwóch łyżek stołowych wody i zakropleniu skrobi. Widać, że pojawia się ciemne zabarwienie, które świadczy o obecności skrobi. Kolejny etap doświadczenia polegał na umieszczeniu w jamie ustnej krakersa i dokładnym przeżuciu go na papkę i umieszczeniu powstałej papki w słoiku oraz dodaniu do niej kilku kropel jodyny. Powstało zabarwienie bardzo jasne, które świadczy o bardzo małej ilości skrobi zawartej w pokarmie. Następnie wysunęliśmy wnioski dotyczące amylazy ślinowej, która rozbija związki (brak skrobi).

36

37 Na tych zajęciach Piotr Jankowski poprzez wykonanie doświadczenia udowodnił nam, że katalaza ma znaczącą rolę w reakcji chemicznej. Doświadczenie polegało na: Umieszczenie w moździerzu kawałka świeżej wątroby i starciu jej oraz dodaniu to niej wody destylowanej. Następnie umieściliśmy w zlewce homogenat(starta wątroba + woda destylowana) do którego dodaliśmy wodę utlenioną. Do roztworu włożyliśmy palącą się zapałkę, która miała nam ukazać wzrost ilości tlenu w zlewce. Następnie zapisaliśmy wyniki doświadczenia w tabeli. Po zsumowaniu wyników sformułowaliśmy wniosek: katalaza ma znaczącą rolę w rozkładzie nadtlenku wodoru do wody i tlenu.

38

39 Na tych zajęciach Karolina Olitkowska i Kinga Stawowa przeprowadziły wykładu na temat funkcji układu pokarmowego a konkretnie powierzchni jelit, której wielkość ma znaczący wpływ na wchłanianie substancji. Na początku została zaprezentowana prezentacja multimedialna dotycząca wykonywanego doświadczenia: Do słoika nalano wodę. Wzdłuż słoika naklejono taśmę, na której zaznaczono jej poziom. Złożono mały kawałek ręcznika papierowego i włożono do słoika z wodą. Po zanurzeniu wyjęto go z wody i zaznaczono poziom wody. Następnie uzupełniono poziom wody. Kolejnym krokiem było włożenie do wody większego kawałka ręcznika i po zanurzenia wyjęcie go z wody. Po doświadczeniu zapisaliśmy wnioski: POWIERZCHNIA JELIT MA OGROMNY WPŁYW NA WCHŁANIANIE SUBASTNCJI. Po wysłuchaniu filmu nawiązującego do budowy kosmków jelitowych wszyscy oglądaliśmy fragment jelita cienkiego pod mikroskopem, korzystając z preparatu trwałego kosmków jelitowych. Po części prezentacyjnej przeszliśmy do obliczania powiększenia mikroskopu.

40

41

42

43 Przeprowadzone przez nas doświadczenia pozwoliły nam przede wszystkim w pełni zrozumieć procesy zachodzące w organizmie człowieka. Poznaliśmy budowę i funkcje omawianych układów narządów człowieka i doskonaliliśmy umiejętności wynikające z podstawy programowej z zakresu przedmiotów matematyczno – przyrodniczych.

44 vt2315.html

45

46 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie


Pobierz ppt "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"

Podobne prezentacje


Reklamy Google