Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"— Zapis prezentacji:

1 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie

2 DANE INFORMACYJNE (DO UZUPEŁNIENIA) ID grupy: 96/G5_MP…..……….. Lokalizacja: Gdańsk…………………….. Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza……….. Temat projektowy: Czy wiem co jem…..…….. Semestr/rok szkolny: Letni / 2009/2010………………….

3 CZY TO AŻ TAKIE TRUDNE?

4 Picie dużej ilości napojów (2 litry dziennie). Zredukowanie ilości spożywanego mięsa. Spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Spożywanie ryb przynajmniej raz w tygodniu. Unikanie soli. Regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych. Spożywanie zdrowych tłuszczy. Unikanie wszelakich używek (m.in. alkoholu) ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA

5 CO I JAK CZĘSTO POWINNIŚMY JEŚĆ? - CZYLI PIRAMIDA ŻYWIENIA

6 SKUTKI NIEDOBORU NIEKTÓRYCH WITAMIN WITAMINA BWITAMINA C Choroby skóry. Ryzyko cukrzycy. Choroby układu nerwowego. Pogorszenie słuchu. Anemia. Wypadanie włosów. Osłabienie wzroku. Trudno gojące się rany. Choroby dziąseł. Spadek odporności. Przeziębienie.

7 Body Mass Index – współczynnik masy ciała podanej w kilogramach do kwadratu wysokości podanej w metrach. OBLICZ SWOJE BMI

8 JAK ŻYJĄ GIMNAZJALIŚCI? Pozytywne Negatywne Większość długo śpi. Większość je śniadanie. Gimnazjaliści często uprawiają sport. Młodzież dużo czasu spędza na świeżym powietrzu. Większość długo śpi. Większość je śniadanie. Gimnazjaliści często uprawiają sport. Młodzież dużo czasu spędza na świeżym powietrzu. Młodzież często pije słodzone napoje i nie zwraca uwagi na skład kupowanych produktów. Gimnazjaliści często jedzą fastfoody, unikają warzyw i owoców. Rzadko jadają ryby. Młodzież często pije słodzone napoje i nie zwraca uwagi na skład kupowanych produktów. Gimnazjaliści często jedzą fastfoody, unikają warzyw i owoców. Rzadko jadają ryby.

9 Konserwanty-mogą podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz doprowadzić do wysypki. Znaleźć je można w galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych. Barwniki syntetyczne-znajdują się w marmoladach, żelach, gumach do żucia, powłokach tabletek. Może wywołać różne reakcje alergiczne np. pokrzywkę, duszności. Substancje zakwaszające-m. in. kwas octowy (E 260) znajduje się w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach, jest źle tolerowany u osób o wrażliwym żołądku. Preparaty zagęszczające-kwas alginowy (E 400) szczególnie niewskazany dla kobiet w ciąży i karoten (E 407), który może przyczynić się do owrzodzenia jelita. Preparaty zastępujące cukier -spartan (E 951) i sacharyna (E 954) nie wskazane dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym. SUBSTANCJE CHEMICZNE DODAWANE DO ŻYWNOŚCI TO:

10 DZIEŃ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI NA SKWERZE KOŚCIUSZKI 9:00– 9:30 – występ Szkolnego Kółka Biologicznego 9:40 – 11:00 – Rozstrzygnięcie konkursu na największą dynię 11:10 – 12:30 – Wybieramy miss i mistera zdrowego odżywiania (obowiązkowo przebranie) 12:40 – 13:30 – występ Szkolnego Chóru Witaminki 13:40 – 14:40 – przerwa 14:40 – 15:30 – Występ taneczny przedszkolaków z Przedszkola nr34 im. Kubusia Puchatka 15:40 – 16:00 – konkurs karaoke 16:10 – 18:00 – Występ Moniki Dopierały 18:10 – 18:30 – rozstrzygnięcie konkursu Ulotka – Zdrowie 18:40 – 19:00 – dalsza część konkursu karaoke 19:00 – 20:00 – odsłonięcie pomnika Kazimierza Funka – odkrywcy witamin 20:10 – 20:30 – rozstrzygnięcie konkursu karaoke 20:40 – 21:00 – Uroczyste podsumowanie Dnia Zdrowej Żywności i zakończenie

11 A WI Ę C Ż YJMY ZDROWO!!!

12 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie


Pobierz ppt "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"

Podobne prezentacje


Reklamy Google