Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"— Zapis prezentacji:

1 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie

2 Nazwa szkoły : Zespół Szkół Samorządowych w Sycewicach ID grupy : 96/5_MP_G1 Kompetencje : Matematyka i przyroda Temat projektowy : Odżywiaj się zdrowo, zapobiegaj chorobom Semestr/ rok szkolny III / 2010/2011

3 Uczestnicy projektu: -Ola. P -Magda -Kinga -Agata -Aneta -Karolina -Jola -Ola. A -Przemek -Michał -Adrian -Patryk -Paweł -Karol I nasza kochana P. Renata Kopczewska

4 Prezentacje na temat: substancji psychoaktywnych alkoholu otyłości kofeiny leków przeciwbólowych

5

6 Objawy po dopalaczach : Zaspokojenie zmiany świadomości w celu przeżycia czegoś,,innego,,lepszego W ten sposób utrwalają się nieprawidłowe wzorce : Przeżyć Zachowań Dochodzi do zaniedbań w nauce W relacjach społecznych Zniekształceniu ulega rozwój osobniczy W przyszłości mogą rozwinąć się takie choroby : Uzależnienie Zaburzenia osobowości Emocjonalne Stany psychotyczne

7

8 PLUSY : działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy; usuwa zmęczenie; polepsza nastrój i koncentrację; używana jako lek w zatruciu alkoholem, atropiną, w zapaści, w przebiegu chorób zakaźnych, niedociśnieniu, stanach wyczerpania fizycznego i umysłowego. Może być stosowana w astmie. MINUSY : ma negatywny wpływ na pamięć długotrwałą; zwiększa uczucie niepokoju i lęku; pobudza ośrodkowy układ nerwowy; przyspiesza procesy kataboliczne, zwiększając zapotrzebowanie na tlen;

9 Najistotniejsze cechy i objawy zespołu uzależnienia to: -silna potrzeba lub przymus używania -utrata samokontroli w używaniu substancji psychoaktywnej -przyjmowanie substancji w celu uniknięcia objawów odstawienia, -wystąpienie zespołu abstynencyjnego po przerwaniu przyjmowania substancji, -postępujące zaniedbywanie innych zainteresowań lub przyjemności na rzecz zdobywania i przyjmowania substancji uzależniającej, -zażywanie środka mimo wyraźnych szkód fizycznych, psychicznych, społecznych, o których wiadomo, że mają związek z przyjmowaniem środka.

10 1. Jedz owoce i warzywa, będziesz zdrowy jak ryba. 2. Ograniczaj tłuszcze zwierzęce. 3. Jedz mniej,ale częściej. 4. Unikaj fast-foodów. 5. Jedz ekologiczną żywność. 6. Czytaj etykiety. 7. Ograniczaj napoje gazowane i alkoholowe. 8. Unikaj substancji psychoaktywnych. 9. Ograniczaj słodycze. 10. Myj owoce i warzywa.

11

12

13 Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) BMI = waga ( kg) wzrost2 ( m2)

14

15

16 Nadciśnienie tętnicze - choroba nadciśnieniowa niekiedy stosowane choroba układu krążenia, która charakteryzuje się stale lub okresowo podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi..Uważa się, że odgrywają w niej rolę czynniki genetyczne i środowiskowe. Pozostałe przypadki to choroba o charakterze wtórnym, gdy dobrze jest znana przyczyna choroby, np.: choroby nerek, choroby gruczołów dokrewnych lub choroby mózgu. Klasyfikacja nadciśnienia tętniczego

17

18 Celem konkursu było: Wzbogacenie przez maluchów wiedzy o owocach i warzywach Zachęcenie do spożywania owoców i warzyw Kształtowanie przez maluchów zdrowych nawyków żywieniowych

19

20 PRODUKTY ZBOŻOWE Produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy i powinny wchodzić w skład każdego głównego posiłku. Produkty te są dobrym źródłem węglowodanów złożonych dostarczających energii dla pracy mięśni, białka, witamin z grupy B (głównie B1, B2, PP, kwasu foliowego) magnezu, żelaza, cynku oraz błonnika pokarmowego. WARZYWA Jest to grupa produktów, z którą powinniśmy się na dobre zaprzyjaźnić. Zalety warzyw wynikają z ich niskiej wartości kalorycznej, ze znikomej zawartości tłuszczu i z tego, że są produktami o dużej objętości i spożywanie ich powoduje wypełnienie żołądka i sprawia uczucie sytości. OWOCE Owoce są bardziej kaloryczne, niż warzywa (bo zawierają więcej węglowodanów), ale również powinniśmy jeść je codziennie. Są one cennym źródłem antyoksydantów - głównie witaminy C i flawonoidów; soli mineralnych oraz błonnika (a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji, czyli pektyn, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

21

22

23 1. Ruszaj się na zdrowie, ćwicz regularnie. Zdobądź kondycję i utrzymaj ją. 2. Jedz warzywa i owoce 5 razy dziennie. Graj w kolory – im barwniejszy talerz, tym lepiej. 3. Ogranicz spożycie soli i cukru. Wodę pij sam, mięsem dziel się z przyjacielem, sól i cukier oddaj wrogowi. 4. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych. Miej zawsze pośród zapasów żywności oliwę z oliwek, a na talerzu morską rybę. 5. Unikaj nadwagi, nie objadaj się. Zważ, ile ważysz. 6. Ogranicz lub wyeliminuj używki. Nie pal nigdy. Pij czasami. 7. Pamiętaj o najważniejszych badaniach profilaktycznych. Nie pozwól się zaskoczyć chorobie. 8. Poznaj historię zdrowia rodziny – niektóre choroby dziedziczysz. Zamiast zdać się na przypadek, sprawdź, na co chorował dziadek! 9. Odpoczywaj regularnie, nie dawaj się stresowi, uśmiechaj się. Szukaj najprostszych, najprzyjemniejszych, najzabawniejszych sposobów, by cieszyć się aktywnym zdrowym życiem. 10. Zacznij już dziś.

24 Na kongresie European Society for Clinical Nutrition and Metabolism w Wiedniu eksperci oświadczyli, że ponad 30 milionów ludzi w Unii Europejskiej jest niedożywionych. Przyczyną tego fenomenu jest brak apetytu wśród chorych i starszych ludzi. Jest 0, % ludzi niedożywionych w Europie Organizacje: Międzynarodowy Komitet Czerwonego Krzyża Międzynarodowa Federacja Stowarzyszeń Czerwonego Krzyża i Czerwonego Półksiężyca Stowarzyszenia krajowe Czerwonego Krzyża lub Czerwonego Półksiężyca Jednym z jego czynników jest PCK - Polski Czerwony Krzyż działający już od 90 lat. ONZ - Organizacja Narodów Zjednoczonych - stawia sobie za cel zapewnienie pokoju i bezpieczeństwa międzynarodowego, rozwój współpracy między narodami oraz popieranie przestrzegania praw człowieka. Jej sekcja World Food Program, oraz FAO (wyżywienie i rolnictwo) bardzo intensywnie walczą z głodem na całym świecie.

25 System odżywiania się polegający na dostosowaniu ilości i rodzaju pokarmu do indywidualnych potrzeb organizmu. Jest to właściwie sposób odżywiania się. Każda dieta powinna być zbilansowana i dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników zapewniających prawidłowe wewnątrzustrojowe funkcje organizmu. Diety, które pozbawione są niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników powodują niedobory, co prowadzi do dysfunkcji organizmu i chorób.

26 Jest to dieta polecana przez lekarzy jest zbudowana na kształt piramidy żywieniowej. ŚNIADANIE: - 2 kromki chleba żytniego z soją i słonecznikiem posmarowane niskotłuszczową margaryną, - 30 g wędzonego łososia, - 50 g sałatki z pomidora i cebuli DRUGIE ŚNIADANIE: g chudego serka wiejskiego OBIAD: - 1 talerz zupy grzybowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek, g dorsza pieczonego w folii, - 3 łyżki gotowanych ziemniaków, g sałaty z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny PODWIECZOREK: - 1 szklanka chudego zsiadłego mleka, - 1 szklanka owoców sezonowych, np. malin, jeżyn, truskawek KOLACJA: g sałatki z pomidora i ogórka, - 40 g gotowanej kaszy kuskus, - 2 plasterki szynki wołowej

27 Śniadanie : bułka kajzerka, 1 szt (50 g) kcal masło roślinne Nova – 450 kcal kakao na mleku – 179 kcal Obiad : Ziemniaki – 60 kcal sałatka z czerwonej kapusty – 99 kcal kotlet schabowy – 237 kcal Kolacja : bułka maślana, 1 szt (50 g) – 124 kcal masło roślinne Nova – 450 kcal pomidor (80 g) - 19 kcal rzodkiewka – 1 kcal sałata lodowa – 15 kcal kakao na mleku – 179 kcal razem : 1773 kcal

28 Jakie są domowe wskaźniki pH? Domowymi wskaźnikami pH są: Herbata Sok z czarnej porzeczki Sok z jagód Sok z czerwonej kapusty

29 Nazwa CifProszek do prania Soda oczyszczona Proszek do pieczenia pH 10 86,5 Odczyn Zasadowy Kwaśny Badanie pH produktów za pomocą papierka uniwersalnego i określanie odczynu produktu.

30

31

32

33

34 Konsumpcja wykonanych przez nas sałatek

35 Chcielibyśmy pokazać ciekawostkę na którą natrafiliśmy w czasie szukania innych wiadomości: Etapy zrzucania wagi Często po pierwszych dnia odchudzania jesteśmy zachwyceni efektami, nie zdając sobie sprawy, że pozbywamy się zapasów wody, a nie tłuszczu. O spalaniu tłuszczu możemy mówić dopiero po 11 dniach diety. A tak wygląda rozkład spalania: Etap 1: Przez pierwsze 3 dni diety tracimy 70% wody, 5% białka, 25% tłuszczu Etap 2: Do 13 dnia diety tracimy 19% wody, 12% białka, 69% tłuszczu Etap 3: Między 21 a 24 dniem diety tracimy 15% białka, 85% tłuszczu Etap 4: Od 24 dnia diety tracimy 25% białka, 75% tłuszczu Do zrzucenia wagi potrzeba więc wytrwałości i konsekwencji.

36 Encyklopedia PWN Irena Gumowska :Czy wiesz co jesz? wydawnictwo Alfa Ewa Jastrzębska, Ewa Pyłka- Gutowska :Bliżej biologii Podręcznik z płytą multimedialną dla gimnazjum : Puls życia wydawnictwo Nowa Era Źródła rozszczepione: Google.pl

37 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie


Pobierz ppt "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"

Podobne prezentacje


Reklamy Google