Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny."— Zapis prezentacji:

1 Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie

2 Dane Informacyjne : Nazwa szkoły :
Zespół Szkół Samorządowych w Sycewicach ID grupy : 96/5_MP_G1 Kompetencje : Matematyka i przyroda Temat projektowy : Odżywiaj się zdrowo, zapobiegaj chorobom Semestr/ rok szkolny III / 2010/2011

3 „Odżywiaj się zdrowo zapobiegaj chorobom”
Uczestnicy projektu: -Ola. P -Magda -Kinga -Agata -Aneta -Karolina -Jola -Ola. A -Przemek -Michał -Adrian -Patryk -Paweł -Karol I nasza kochana P. Renata Kopczewska 96/5_MP_G1

4 W III semestrze opracowywaliśmy :
Prezentacje na temat: substancji psychoaktywnych alkoholu otyłości kofeiny leków przeciwbólowych

5

6 Objawy przyjmowania dopalaczy
Objawy po dopalaczach : Zaspokojenie zmiany świadomości w celu przeżycia czegoś ,,innego” ,,lepszego” W ten sposób utrwalają się nieprawidłowe wzorce : Przeżyć Zachowań Dochodzi do zaniedbań w nauce W relacjach społecznych Zniekształceniu ulega rozwój osobniczy W przyszłości mogą rozwinąć się takie choroby : Uzależnienie Zaburzenia osobowości Emocjonalne Stany psychotyczne

7 Wpływ alkoholu na organizm człowieka
Alkohol jest głównym składnikiem różnego rodzaju win, wódek, piwa oraz innych napojów alkoholowych. Dla organizmu człowieka jest on trucizną, w związku z tym komórki naszego ciała, w przeciwieństwie do nas samych, traktują go niezwykle poważnie. Jako substancja toksyczna, stanowiąca poważne zagrożenie dla ustroju, musi zostać rozłożony i skutecznie unieszkodliwiony.

8 Wpływ kofeiny na organizm ludzki…
PLUSY : działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy; usuwa zmęczenie; polepsza nastrój i koncentrację; używana jako lek w zatruciu alkoholem, atropiną, w zapaści, w przebiegu chorób zakaźnych, niedociśnieniu, stanach wyczerpania fizycznego i umysłowego. Może być stosowana w astmie. MINUSY : ma negatywny wpływ na pamięć długotrwałą; zwiększa uczucie niepokoju i lęku; pobudza ośrodkowy układ nerwowy; przyspiesza procesy kataboliczne, zwiększając zapotrzebowanie na tlen;

9 Cechy i objawy zespołu uzależnienia narkotykowego :
Najistotniejsze cechy i objawy zespołu uzależnienia to: -silna potrzeba lub przymus używania -utrata samokontroli w używaniu substancji psychoaktywnej -przyjmowanie substancji w celu uniknięcia objawów odstawienia, -wystąpienie zespołu abstynencyjnego po przerwaniu przyjmowania substancji, -postępujące zaniedbywanie innych zainteresowań lub przyjemności na rzecz zdobywania i przyjmowania substancji uzależniającej, -zażywanie środka mimo wyraźnych szkód fizycznych, psychicznych, społecznych, o których wiadomo, że mają związek z przyjmowaniem środka.

10 10 zasad zdrowego żywienia :
Jedz owoce i warzywa, będziesz zdrowy jak ryba. Ograniczaj tłuszcze zwierzęce. Jedz mniej ,ale częściej. Unikaj fast-foodów. Jedz ekologiczną żywność. Czytaj etykiety. Ograniczaj napoje gazowane i alkoholowe. Unikaj substancji psychoaktywnych. Ograniczaj słodycze. Myj owoce i warzywa.

11 Nasze spotkania: W III semestrze projektowym mieliśmy 4 gości:
Spotkanie z psychologiem p. Władysławem Hałasiewiczem Wykład z panią Magdaleną Bełdowską z Uniwersytetu Gdańskiego Spotkanie z pielęgniarką p. Teresą Huben- specjalistą od spraw żywienia dzieci i młodzieży Wykład z panem Zbigniewem Trusewiczem z Uniwersytetu Gdańskiego

12

13 Obliczaliśmy także nasze BMI:
Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) BMI = waga ( kg) wzrost2 ( m2) Jak obliczyć swoje BMI

14 Choroby w naszej szkole - Podstawówka

15 Choroby w naszej szkole - Gimnazjum

16 Nadciśnienie Nadciśnienie tętnicze - choroba nadciśnieniowa niekiedy stosowane choroba układu krążenia, która charakteryzuje się stale lub okresowo podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. .Uważa się, że odgrywają w niej rolę czynniki genetyczne i środowiskowe. Pozostałe przypadki to choroba o charakterze wtórnym, gdy dobrze jest znana przyczyna choroby, np.: choroby nerek, choroby gruczołów dokrewnych lub choroby mózgu. Klasyfikacja nadciśnienia tętniczego Kategoria Ciśnienie skurczowe (mmHg) Ciśnienie rozkurczowe (mmHg) Ciśnienie prawidłowe < < 80 Stan przednadciśnieniowy – –89 Nadciśnienie stopień – –99 Nadciśnienie stopień > >100

17 Zawartość procentowa w produkcie-wykonywaliśmy diagramy %

18 Zorganizowaliśmy także konkurs dla najmłodszych od klasy 0-3 i dla klasy IV
Tytuł konkursu to: „Chcesz być zdrowy jak ryba, jedz owoce i warzywa” Celem konkursu było: Wzbogacenie przez maluchów wiedzy o owocach i warzywach Zachęcenie do spożywania owoców i warzyw Kształtowanie przez maluchów zdrowych nawyków żywieniowych

19

20 Zasady racjonalnego żywienia
PRODUKTY ZBOŻOWE Produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy i powinny wchodzić w skład każdego głównego posiłku. Produkty te są dobrym źródłem węglowodanów złożonych dostarczających energii dla pracy mięśni, białka, witamin z grupy B (głównie B1, B2, PP, kwasu foliowego) magnezu, żelaza, cynku oraz błonnika pokarmowego. WARZYWA Jest to grupa produktów, z którą powinniśmy się na dobre zaprzyjaźnić. Zalety warzyw wynikają z ich niskiej wartości kalorycznej, ze znikomej zawartości tłuszczu i z tego, że są produktami o dużej objętości i spożywanie ich powoduje wypełnienie żołądka i sprawia uczucie sytości. OWOCE Owoce są bardziej kaloryczne, niż warzywa (bo zawierają więcej węglowodanów), ale również powinniśmy jeść je codziennie. Są one cennym źródłem antyoksydantów - głównie witaminy C i flawonoidów; soli mineralnych oraz błonnika (a zwłaszcza jego rozpuszczalnej frakcji, czyli pektyn, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Piramida Zdrowego żywienia

21 Nasze Prace

22 Zdrowie i żywienie Zdrowie - jest to dobra kondycja fizyczna i psychiczna, bez objawów choroby i kalectwa. Wpływ na dobry stan zdrowia mają czynniki genetyczne, środowisko fizyczne, środowisko społeczne oraz styl życia, w tym sposób odżywiania się. Żywienie (odżywianie) - jest to proces polegający na dostarczaniu każdej żywej komórce pokarmów pobieranych w stanie naturalnym lub po przetworzeniu na różnorodne potrawy i napoje w celu utrzymania podstawowych funkcji życiowych, właściwego rozwoju i stanu zdrowia. Odżywiona musi zostać każda komórka naszego ciała. Ze strawionego pokarmu substancje organiczne w postaci prostych substancji odżywczych są rozprowadzane za pomocą krwi po całym ciele. Odżywianie ma podstawowe znaczenie życiowe dla każdego organizmu. Warunkuje również utrzymanie dobrego zdrowia. Zbyt ubogie pożywienie lub jego złe wchłanianie czy trawienie powoduje niedożywienie i niedowagę. Natomiast zbyt częste odżywianie, bądź spożywanie nieodpowiednich pokarmów powodować może nadwagę bądź otyłość. Właściwe (zdrowe) odżywianie wymaga więc spożywania odpowiednich ilości dobrze przygotowanego pokarmu.

23 Dekalog zdrowego trybu życia:
Zdrowy styl życia Dekalog zdrowego trybu życia: Ruszaj się na zdrowie, ćwicz regularnie. Zdobądź kondycję i utrzymaj ją. Jedz warzywa i owoce 5 razy dziennie. Graj w kolory – im barwniejszy talerz, tym lepiej. Ogranicz spożycie soli i cukru. Wodę pij sam, mięsem dziel się z przyjacielem, sól i cukier oddaj wrogowi. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych. Miej zawsze pośród zapasów żywności oliwę z oliwek, a na talerzu morską rybę. Unikaj nadwagi, nie objadaj się. Zważ, ile ważysz. Ogranicz lub wyeliminuj używki. Nie pal nigdy. Pij czasami. Pamiętaj o najważniejszych badaniach profilaktycznych. Nie pozwól się zaskoczyć chorobie. Poznaj historię zdrowia rodziny – niektóre choroby dziedziczysz. Zamiast zdać się na przypadek, sprawdź, na co chorował dziadek! Odpoczywaj regularnie, nie dawaj się stresowi, uśmiechaj się. Szukaj najprostszych, najprzyjemniejszych, najzabawniejszych sposobów, by cieszyć się aktywnym zdrowym życiem. Zacznij już dziś.

24 Niedożywienie Na kongresie European Society for Clinical Nutrition and Metabolism w Wiedniu eksperci oświadczyli, że ponad 30 milionów ludzi w Unii Europejskiej jest niedożywionych. Przyczyną tego fenomenu jest brak apetytu wśród chorych i starszych ludzi. Jest 0, % ludzi niedożywionych w Europie Organizacje: Międzynarodowy Komitet Czerwonego Krzyża Międzynarodowa Federacja Stowarzyszeń Czerwonego Krzyża i Czerwonego Półksiężyca Stowarzyszenia krajowe Czerwonego Krzyża lub Czerwonego Półksiężyca Jednym z jego czynników jest PCK - Polski Czerwony Krzyż działający już od 90 lat. ONZ - Organizacja Narodów Zjednoczonych  - stawia sobie za cel zapewnienie pokoju i bezpieczeństwa międzynarodowego, rozwój współpracy między narodami oraz popieranie przestrzegania praw człowieka. Jej sekcja World Food Program, oraz FAO (wyżywienie i rolnictwo) bardzo intensywnie walczą z głodem na całym świecie.

25 Co to jest dieta? Dieta to:
System odżywiania się polegający na dostosowaniu ilości i rodzaju pokarmu do indywidualnych potrzeb organizmu. Jest to właściwie sposób odżywiania się. Każda dieta powinna być zbilansowana i dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników zapewniających prawidłowe wewnątrzustrojowe funkcje organizmu. Diety, które pozbawione są niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników powodują niedobory, co prowadzi do dysfunkcji organizmu i chorób.

26 Dieta Śródziemnomorska:
Jest to dieta polecana przez lekarzy jest zbudowana na kształt piramidy żywieniowej. ŚNIADANIE: - 2 kromki chleba żytniego z soją i słonecznikiem posmarowane niskotłuszczową margaryną, - 30 g wędzonego łososia, - 50 g sałatki z pomidora i cebuli DRUGIE ŚNIADANIE: g chudego serka wiejskiego OBIAD: - 1 talerz zupy grzybowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek, g dorsza pieczonego w folii, - 3 łyżki gotowanych ziemniaków, g sałaty z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny PODWIECZOREK: - 1 szklanka chudego zsiadłego mleka, - 1 szklanka owoców sezonowych, np. malin, jeżyn, truskawek KOLACJA: g sałatki z pomidora i ogórka, - 40 g gotowanej kaszy kuskus, - 2 plasterki szynki wołowej

27 Jadłospis jednodniowy wykonany przez jedną z naszych grup
Śniadanie : bułka kajzerka, 1 szt (50 g) kcal masło roślinne Nova – 450 kcal kakao na mleku – 179 kcal Obiad : Ziemniaki – 60 kcal sałatka z czerwonej kapusty – 99 kcal kotlet schabowy – 237 kcal Kolacja : bułka maślana, 1 szt (50 g) – 124 kcal pomidor (80 g) kcal rzodkiewka – 1 kcal sałata lodowa – 15 kcal razem : 1773 kcal

28 Jakie są domowe wskaźniki pH
Jakie są domowe wskaźniki pH?(oglądaliśmy prezentacje dotyczącą tego tematu Jakie są domowe wskaźniki pH? Domowymi wskaźnikami pH są: Herbata Sok z czarnej porzeczki Sok z jagód Sok z czerwonej kapusty

29 Badanie pH produktów za pomocą papierka uniwersalnego i określanie odczynu produktu.
Nazwa Cif Proszek do prania Soda oczyszczona Proszek do pieczenia pH 10 8 6,5 Odczyn Zasadowy Kwaśny

30 Wykrywaliśmy skrobię w artykułach spożywczych - jodyną

31 Anoreksja i bulimia – oglądaliśmy film DVD
Odchudzanie u młodych osób, szczególnie dziewcząt, czasem staje się czynnością obsesyjną i może doprowadzić do poważnych schorzeń, takich jak Dolegliwości te częściej dotyczą dziewcząt o niskiej samoocenie lub żyjących w ciągłym stresie. Winna jest też presja społeczna oraz nacisk mediów na utrzymywanie nadmiernie szczupłej sylwetki. to choroba polegająca na stosowaniu drakońskich diet i wzmożonego wysiłku fizycznego. Występuje u osób, które stale mają błędne wrażenie, że są zbyt grube. Anoreksja prowadzi do skrajnego wycieńczenia organizmu. objawia się gwałtownymi napadami głodu. Aby zaspokoić głód, osoba chora spożywa ogromne ilości pokarmu, często wysokokalorycznego. Potem czuje się winna i wywołuje wymioty. anoreksja i bulimia Anoreksja Bulimia

32

33 Robiliśmy sałatki z ekologicznych produktów

34 Konsumpcja wykonanych przez nas sałatek

35 Na koniec naszej prezentacji:
Chcielibyśmy pokazać ciekawostkę na którą natrafiliśmy w czasie szukania innych wiadomości: Etapy zrzucania wagi Często po pierwszych dnia odchudzania jesteśmy zachwyceni efektami, nie zdając sobie sprawy, że pozbywamy się zapasów wody, a nie tłuszczu. O spalaniu tłuszczu możemy mówić dopiero po 11 dniach diety. A tak wygląda rozkład spalania: Etap 1: Przez pierwsze 3 dni diety tracimy 70% wody, 5% białka, 25% tłuszczu Etap 2: Do 13 dnia diety tracimy 19% wody, 12% białka, 69% tłuszczu  Etap 3: Między 21 a 24 dniem diety tracimy 15% białka, 85% tłuszczu Etap 4: Od 24 dnia diety tracimy 25% białka, 75% tłuszczu   Do zrzucenia wagi potrzeba więc wytrwałości i konsekwencji.

36 Bibliografia Encyklopedia PWN
Irena Gumowska :„Czy wiesz co jesz?” wydawnictwo Alfa Ewa Jastrzębska, Ewa Pyłka-Gutowska :„Bliżej biologii” Podręcznik z płytą multimedialną dla gimnazjum : ” Puls życia” wydawnictwo Nowa Era Źródła rozszczepione: Google.pl

37 Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie


Pobierz ppt "Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny."

Podobne prezentacje


Reklamy Google