Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Kwasy organiczne Chemicy znają już pół miliona kwasów i wciąż otrzymują nowe. Oczywiście żaden chemik nie potrafi ich wszystkich wymienić,ale może znaleźć

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Kwasy organiczne Chemicy znają już pół miliona kwasów i wciąż otrzymują nowe. Oczywiście żaden chemik nie potrafi ich wszystkich wymienić,ale może znaleźć"— Zapis prezentacji:

1

2 Kwasy organiczne Chemicy znają już pół miliona kwasów i wciąż otrzymują nowe. Oczywiście żaden chemik nie potrafi ich wszystkich wymienić,ale może znaleźć ich wzory, nazwy i opisy właściwości w niemieckiej kilkusettomowej encyklopedii chemicznej,,Beilstein oraz innych podobnych źródłach. Kwasy organiczne, występujące między innymi w owocach i jarzynach, są tylko grupą w wielkim zbiorze związków organicznych, opisanych w rozdziale 12. i 13. Do związków organicznych zalicza się niemal wszystkie związki węgla. Mają one wiele cech wspólnych i często występują w żywych organizmach. Związki nieorganiczne (mineralne) to związki wszystkich innych pierwiastków oraz niektóre związki węgla występujące w minerałach, głównie węglany. Jedną z cech związków organicznych jest zaliczana liczba atomów w cząsteczkach i skomplikowany sposób ich połączenia. Tylko czasem jest ich kilka ja w metanie CH 4. Na przykład kwas cytrynowy, znany ci jako (spożywczy) kwasek cytrynowy, zawiera w cząsteczce 21 atomów. Jego skład można przedstawić wzorem H 3 C 6 H 5 O 7, którego nie staraj się zapamiętać, bo takich wzorów nie pamiętają nawet zawodowi chemicy. Cząsteczka tego kwasu zawiera 8 atomów wodoru. Trzy z nich zapisano we wzorze na pierwszym miejscu, a pięć pozostałych między atomami węgla i tlenu. Taki zapis oznacza, że tylko te trzy atomy wodoru zapisanym na pierwszym miejscu, mają charakter kwasowy ( to znaczy mogą być wymienione na atomy metalu i one nadają kwaśny smak tej substancji). Pięć pozostałych atomów wodoru jest związanych z resztą cząsteczki tak trwałym wiązaniami, że atomy nie mają charakteru kwasowego.

3 Kwasy w kuchni Codziennie w kuchni spotykasz siedem kwasów organicznych : Kwas jabłkowy – tym razem zgodnie z nazwą - występuje w jabłkach, ale również w rabarbarze. Im więcej kwasu jabłkowego zawiera jabłko tym jest kwaśniejsze w smaku. Kwas octowy - o stężeniu 6/10% to ocet używany jako przyprawa ( po rozcieńczeniu) oraz środek konserwujący np. do marynowania grzybów. Kwas cytrynowy - jest jednym z kilkudziesięciu składników cytryny. Występuje w niej zaledwie w ilości 0,65%, ale decyduje o dobrze Ci znanym smaku cytryny. W stanie czystym pojawia się w gospodarstwie domowym jako kwasek cytrynowy Kwas masłowy – o charakterystycznym, nie miłym zapachu – wbrew temu czego można się spodziewać po nazwie - nie jest składnikiem masła lecz potu. Tworzy się jednak w maśle wystawionym na działanie promieni słonecznych w złożonym procesie tzw. jełczenia

4 Kwas winowy – tworzy się w winogronach i w konsekwencji znajduje się w każdym winie otrzymanym z winogron Kwas mlekowy – nie występuje w świeżym mleku, ale powstaje w nim pod wpływem bakterii w procesie tzw. Kwaszenia, stanowi więc składnik kwaśnego mleka, kefiru i jogurtu. Występuje też w kiszonej kapuście i koszonych ogórkach, nadając im charakterystyczny, kwaśny smak. Kwas mlekowy powstaje też w mięśniach podczas wysiłku fizycznego i to on wywołuje objawy zmęczenia i bólu mięśni. Kwas szczawiowy – nadaje smak zupie szczawiowej. Występuje w szczawiu, szpinaku i pomidorach. Spożywany stale w nadmiarze powoduje tworzenie się kamieni szczawiowych w nerkach

5 Kwasy w apteczce W apteczce domowej możesz znaleźć co najmniej cztery kwasy : Kwas salicylowy – jako składnik spirytusu salicylowego, czyli roztworu zawierającego 70% alkoholu, 28% wody i 2 % kwasu salicylowego. UWAGA! Spirytus salicylowy nie nadaje się do spożycia może być stosowany tylko zewnętrznie do celów dezynfekcyjnych dzięki bakteriobójczym właściwością kwasu salicylowego Aspiryna lub polopiryna czyli kwas acetylosalicylowy – jest lekiem przeciwgorączkowym, przeciwbólowym i przeciwzapalnym Witamina C czyli kwas askorbinowy – jej niedobór w organizmie powoduje różne zaburzenia, przede wszystkim obniżenie odporności, a w końcowym przypadku szkorbut Kwas borowy H 3 Bo 3, działa przeciwzapalnie i dlatego jego rozcieńczony roztwór stosuje się do robienia okładów

6 Wzory sumaryczne kwasów organicznych NazwaWzory sumaryczne Kwas octowyHC 2 H 3 O 2 Kwas masłowyHC 4 H 7 O 2 Kwas mlekowyHC 3 H 5 O 3 Kwas szczawiowyH2H204H2H204 Kwas jabłkowyH2C4H5O5H2C4H5O5 Kwas winowyH2C4H4O6H2C4H4O6 Kwas cytrynowyH3C6H5O7H3C6H5O7

7 Wzory strukturalne kwasów organicznych Kwas octowy : Kwas szczawiowy : Kwas cytrynowy: Kwas masłowy: Kwas jabłkowy : Kwas mlekowy: Kwas winowy :

8 Literatura: Podręcznik do chemii dla gimnazjum K. Pazdro

9 Wykonała : Angelika Lech klasa II a


Pobierz ppt "Kwasy organiczne Chemicy znają już pół miliona kwasów i wciąż otrzymują nowe. Oczywiście żaden chemik nie potrafi ich wszystkich wymienić,ale może znaleźć"

Podobne prezentacje


Reklamy Google