Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zadanie.1. Zadanie.1. Bieg maratoński rozgrywany jest na dystansie 42,196km. Jarek wystartował do tego biegu o godz. 13:37, a do mety dobiegł o godz.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zadanie.1. Zadanie.1. Bieg maratoński rozgrywany jest na dystansie 42,196km. Jarek wystartował do tego biegu o godz. 13:37, a do mety dobiegł o godz."— Zapis prezentacji:

1

2

3

4 Zadanie.1. Zadanie.1. Bieg maratoński rozgrywany jest na dystansie 42,196km. Jarek wystartował do tego biegu o godz. 13:37, a do mety dobiegł o godz. 16:18. W ciągu ilu minut Jarek pokonał tę trasę? Bieg maratoński rozgrywany jest na dystansie 42,196km. Jarek wystartował do tego biegu o godz. 13:37, a do mety dobiegł o godz. 16:18. W ciągu ilu minut Jarek pokonał tę trasę?

5 Od 13:37 do 16:18 upłynęło 2h i 41min, czyli 161min. Od 13:37 do 16:18 upłynęło 2h i 41min, czyli 161min.

6 Zadanie.2. Zadanie.2. Franek i Andrzej ukończyli bieg na 200m. Andrzej przebiegł ten dystans w pół min, a Franek w setną część godz. Kto był szybszy i o ile sekund? Franek i Andrzej ukończyli bieg na 200m. Andrzej przebiegł ten dystans w pół min, a Franek w setną część godz. Kto był szybszy i o ile sekund?

7 Setna część godziny to Setna część godziny to 60/100=0,6=36 sekund 60/100=0,6=36 sekund Andrzej był szybszy o 6 sek. Andrzej był szybszy o 6 sek.

8 Zadanie.3. Zadanie.3. Ile czasu musi zużyć piechur na przejście 18km, jeżeli jego prędkość jest równa 6km/h? Ile czasu musi zużyć piechur na przejście 18km, jeżeli jego prędkość jest równa 6km/h?

9 18km:6km/h= 3h 18km:6km/h= 3h

10

11

12 Zadanie.1. Zadanie.1. Ola zebrała 14kg jabłek, Karol i Paweł zebrali 3 razy więcej kg jabłek od Oli. Ile Karol zebrał kg jabłek wiedząc, że chłopcy zebrali po tyle samo? Ile to dag? Ola zebrała 14kg jabłek, Karol i Paweł zebrali 3 razy więcej kg jabłek od Oli. Ile Karol zebrał kg jabłek wiedząc, że chłopcy zebrali po tyle samo? Ile to dag?

13 14*3=42 kg 14*3=42 kg 42 kg/2=21 kg 42 kg/2=21 kg 21 kg=2100 dag 21 kg=2100 dag Odp: Karol zebrał 21 kg jabłek. Odp: Karol zebrał 21 kg jabłek.

14 Zadanie.2. Zadanie.2. Na zrównanie terenu działki babci Jasia potrzeba 2 tony ziemi. Ile to dag i g? Na zrównanie terenu działki babci Jasia potrzeba 2 tony ziemi. Ile to dag i g?

15 2 t=200000 dag=2000000 g 2 t=200000 dag=2000000 g

16 Zadanie.3. Zadanie.3. Kasia waży 35 kg, jej młodsza siostra Alina 17 kg, a mama z tatą razem ważą 140 kg. Ile waży cała rodzina Kasi? Kasia waży 35 kg, jej młodsza siostra Alina 17 kg, a mama z tatą razem ważą 140 kg. Ile waży cała rodzina Kasi?

17 Obliczenia: 35 kg+17 kg+140 kg=192 kg Obliczenia: 35 kg+17 kg+140 kg=192 kg Odp: Cała rodzina Kasi waży 192 kg. Odp: Cała rodzina Kasi waży 192 kg.

18

19

20 Zadanie.1. Zadanie.1. Droga do szkoły ma długość 2 km. Ile to metrów? Droga do szkoły ma długość 2 km. Ile to metrów?

21 1 km=1000 m 1 km=1000 m 2 km=2 km*1000=2000 m. 2 km=2 km*1000=2000 m.

22 Zadanie.2. Zadanie.2. Arek codziennie jeżdżąc do szkoły pokonuję odległość 6 km w jedną stronę. Ile km pokonują w ciągu 20 dni? Ile to jest m? Arek codziennie jeżdżąc do szkoły pokonuję odległość 6 km w jedną stronę. Ile km pokonują w ciągu 20 dni? Ile to jest m?

23 6 km*2=12 km 6 km*2=12 km 12 km*20=144 km 12 km*20=144 km 144 km*1000=144000 m 144 km*1000=144000 m Odp: Arek w ciągu 20 dni pokonuję odległość 144 km. Odp: Arek w ciągu 20 dni pokonuję odległość 144 km.

24 Zadanie.3. Zadanie.3. Bartek z Tomkiem cieli deski na domek. Potrzebowali 2 m drewna. Ile to dm? Bartek z Tomkiem cieli deski na domek. Potrzebowali 2 m drewna. Ile to dm?

25 1 m=10 dm 1 m=10 dm 2 m=2*10 dm=20 dm. 2 m=2*10 dm=20 dm.

26

27


Pobierz ppt "Zadanie.1. Zadanie.1. Bieg maratoński rozgrywany jest na dystansie 42,196km. Jarek wystartował do tego biegu o godz. 13:37, a do mety dobiegł o godz."

Podobne prezentacje


Reklamy Google