Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)"— Zapis prezentacji:

1

2 Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Nazwa szkoły: Gimnazjum Publiczne im. Jana Pawła II w Somoninie ID grupy: 96/62_mp_g1 Kompetencja: Matematyka i przyroda Temat projektowy: Czy wiem co jem? Semestr/rok szkolny: I 2010/2011

3 Budowa i funkcje układu pokarmowego

4 Energia zostaje uwolniona w organizmie wskutek spalania takich substancji jak:
Węglowodanów; Tłuszczów; Białek. Ze względu na rolę, jaką pełnią w organizmie, dzielimy na: Budulcowe – białka i niektóre sole mineralne; Regulujące – witaminy i sole mineralne oraz składniki energetyczne – tłuszcze, węglowodany, a częściowo i białka. Idealne pożywienie powinno zawierać: od 12 do 15% białka, od 25 do 30% tłuszczu od 55 do 60% węglowodanów.

5 Piramida żywienia i plakaty

6 Tłuszcze Organizm energię swą czerpie z tłuszczów, których mu dostarczamy. Dzięki tłuszczom możemy utrzymać stałą temperaturę ciała, zwłaszcza zimą. Warto pamiętać , że nasz organizm potrzebuje ich znacznie więcej podczas długiego i intensywnego wysiłku, dlatego nasza dieta powinna być w nie bogata. Dzienna porcja tłuszczy nie powinna być większa niz25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Większą wartość mają dla naszego organizmu tłuszcze roślinne niż zwierzęce, gdyż w tych drugich znajduje się duża ilość cholesterolu

7 Białka Takie produkty jak drób, ryby, mięso, mleko i produkty (przetwory) mleczne zaopatrują nasz organizm w cenne białko. Białka to substancje organiczne o skomplikowanej budowie. W odróżnieniu od węglowodanów i tłuszczów , białka zawsze zawierają azot i dlatego zwane są związkami azotowymi. Poza azotem w skład białek wchodzą: węgiel, wodór, tlen oraz siarka, a niekiedy fosfor.

8 Węglowodany Do tej grupy zaliczamy szereg bardzo ważnych dla życia człowieka związków organicznych, jak na przykład cukier, skrobie i błonnik i inne substancje pochodzenia roślinnego. Niektóre narządy, na przykład mózg, do swojej działalności potrzebują wyłącznie węglowodanów. Z tego względu nasz organizm potrafi sam wyprodukować węglowodany.

9 Należą do nich głównie: węgiel, wodór, tlen, fosfor, azot i siarka.
Pierwiastki biogenne razem z potasem, sodem, wapniem, magnezem i chlorem tworzą makroelementy oraz mikroelementy

10 Produkty: dwutlenek węgla i cząsteczka wody.
Jest procesem utleniania, w którym wyzwalana jest energia, oraz powstają produkty uboczne : CO2 i H2O. Substraty: związki organiczne, tlen, enzymy ADP i fosforan nieorganiczny. Produkty: dwutlenek węgla i cząsteczka wody.

11 Zapotrzebowanie na energię
Zapotrzebowanie na energię kcal/kJ Kobiety Mężczyźni Dzieci do 13 roku ca 2150 / 9000 2250 / 9410 Dzieci do 15 roku 2300 / 9620 2500 /

12 Energia wytworzona w czasie tych przemian jest zużywana na pokrycie podstawowych potrzeb życiowych, m.in. praca serca, oddychanie, utrzymanie ciepłoty ciała itp. Wielkość podstawowej przemiany materii zależy od wieku, płci, masy ciała, wzrostu, klimatu i stanu fizjologicznego, lecz zależy głównej mierze od pracy mięśni. Zużywają one ¼ bądź ½ całej energii.

13 Menu dla rodziny Oto przykładowe menu przygotowane przez Pawła
I Śniadanie Szt./ml. kalorie Ser 100g 264 Chleb zwykły 1 kromka 102 Masło 20g 108 II Śniadanie Jabłko świeże 1szt. 36 Drożdżówka z marmoladą 323 Obiad Zupa pomidorowa z makaronem 500ml 180 Bułka maślana 124 Kolacja Jajecznica 300g 390 Kanapka z serem 386 Oto przykładowe menu przygotowane przez Pawła I Śniadanie Szt./ml Kalorie Płatki owsiane na mleku 250ml 106 II Śniadanie Kanapka z szynką 1szt 324 Herbata 25 Obiad Ziemniaki 2szt. 96 Kotlet schabowy 100g 237 Surówka 60 Kompot truskawkowy 200 Kolacja Jogurt owocowy 235 Kanapka z pomidorem 121

14 Wyniki ankiety o zdrowym
odżywianiu się. Ankieta została przeprowadzona wśród uczniów klas pierwszych i drugich – obliczanie wyników

15 Kiedy tylko był czas to E-learning pochłaniał nas

16 Wizyta w Centrum Hewelianum wystawa Energia Niebo Słońce

17 Wykłady czas zacząć!

18

19 Podczas wykładów poznaliśmy wiele ciekawostek dotyczących etykiet na produktach spożywczych

20 Analiza składu wybranych produktów spożywczych

21 Wykłady zainteresowały każdego

22 Prezentacja projektu

23 Prezentacja projektu, a po niej wszyscy zajadali pyszne jabłka

24 Niektórzy korzystali z rady dietetyka pierwszy raz w życiu
Pani Anna Wysocka udzielała porad żywieniowych

25 Promowaliśmy ruch i liczyliśmy spalone kalorie

26 Pokaz dla rodziców

27 Były ulotki, dobre rady żywieniowe i smaczne jabłka

28 Dziękujemy za uwagę

29


Pobierz ppt "Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)"

Podobne prezentacje


Reklamy Google