Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"— Zapis prezentacji:

1 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie

2 DANE INFORMACYJNE (DO UZUPEŁNIENIA) Nazwa szkoły: Gimnazjum Publiczne im. Jana Pawła II w Somoninie ID grupy: 96/62_mp_g1 Kompetencja: Matematyka i przyroda Temat projektowy: Czy wiem co jem? Semestr/rok szkolny: I 2010/2011

3 BUDOWA I FUNKCJE UKŁADU POKARMOWEGO

4 Energia zostaje uwolniona w organizmie wskutek spalania takich substancji jak: 1. Węglowodanów; 2. Tłuszczów; 3. Białek. Ze względu na rolę, jaką pełnią w organizmie, dzielimy na: Budulcowe – białka i niektóre sole mineralne; Regulujące – witaminy i sole mineralne oraz składniki energetyczne – tłuszcze, węglowodany, a częściowo i białka. Idealne pożywienie powinno zawierać: od 12 do 15% białka, od 25 do 30% tłuszczu od 55 do 60% węglowodanów.

5 PIRAMIDA ŻYWIENIA I PLAKATY

6 TŁUSZCZE Organizm energię swą czerpie z tłuszczów, których mu dostarczamy. Dzięki tłuszczom możemy utrzymać stałą temperaturę ciała, zwłaszcza zimą. Warto pamiętać, że nasz organizm potrzebuje ich znacznie więcej podczas długiego i intensywnego wysiłku, dlatego nasza dieta powinna być w nie bogata. Dzienna porcja tłuszczy nie powinna być większa niz25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Większą wartość mają dla naszego organizmu tłuszcze roślinne niż zwierzęce, gdyż w tych drugich znajduje się duża ilość cholesterolu

7 BIAŁKA Takie produkty jak drób, ryby, mięso, mleko i produkty (przetwory) mleczne zaopatrują nasz organizm w cenne białko. Poza azotem w skład białek wchodzą: węgiel, wodór, tlen oraz siarka, a niekiedy fosfor. Białka to substancje organiczne o skomplikowanej budowie. W odróżnieniu od węglowodanów i tłuszczów, białka zawsze zawierają azot i dlatego zwane są związkami azotowymi.

8 WĘGLOWODANY Do tej grupy zaliczamy szereg bardzo ważnych dla życia człowieka związków organicznych, jak na przykład cukier, skrobie i błonnik i inne substancje pochodzenia roślinnego. Niektóre narządy, na przykład mózg, do swojej działalności potrzebują wyłącznie węglowodanów. Z tego względu nasz organizm potrafi sam wyprodukować węglowodany.

9 Należą do nich głównie: węgiel, wodór, tlen, fosfor, azot i siarka. Pierwiastki biogenne razem z potasem, sodem, wapniem, magnezem i chlorem tworzą makroelementy oraz mikroelementy

10 Jest procesem utleniania, w którym wyzwalana jest energia, oraz powstają produkty uboczne : CO2 i H2O. Substraty : związki organiczne, tlen, enzymy ADP i fosforan nieorganiczny. Produkty : dwutlenek węgla i cząsteczka wody.

11 Zapotrzebowanie na energię Zapotrzebowanie na energię kcal/kJ KobietyMężczyźni Dzieci do 13 roku ca2150 / / 9410 Dzieci do 15 roku ca2300 / /

12 Energia wytworzona w czasie tych przemian jest zużywana na pokrycie podstawowych potrzeb życiowych, m.in. praca serca, oddychanie, utrzymanie ciepłoty ciała itp. Wielkość podstawowej przemiany materii zależy od wieku, płci, masy ciała, wzrostu, klimatu i stanu fizjologicznego, lecz zależy głównej mierze od pracy mięśni. Zużywają one ¼ bądź ½ całej energii.

13 MENU DLA RODZINY Oto przykładowe menu przygotowane przez Pawła I ŚniadanieSzt./ml.kalorie Ser100g264 Chleb zwykły1 kromka102 Masło20g108 II Śniadanie Jabłko świeże1szt.36 Drożdżówka z marmoladą1szt.323 Obiad Zupa pomidorowa z makaronem500ml180 Bułka maślana1szt.124 Kolacja Jajecznica300g390 Kanapka z serem1szt.386 I ŚniadanieSzt./mlKalorie Płatki owsiane na mleku250ml106 II Śniadanie Kanapka z szynką1szt324 Herbata250ml25 Obiad Ziemniaki2szt.96 Kotlet schabowy100g237 Surówka100g60 Kompot truskawkowy250ml200 Kolacja Jogurt owocowy250ml235 Kanapka z pomidorem1szt121

14 Ankieta została przeprowadzona wśród uczniów klas pierwszych i drugich – obliczanie wyników

15 KIEDY TYLKO BYŁ CZAS TO E- LEARNING POCHŁANIAŁ NAS

16 WIZYTA W CENTRUM HEWELIANUM WYSTAWA ENERGIA NIEBO SŁOŃCE

17 WYKŁADY CZAS ZACZĄĆ!

18

19 PODCZAS WYKŁADÓW POZNALIŚMY WIELE CIEKAWOSTEK DOTYCZĄCYCH ETYKIET NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

20 ANALIZA SKŁADU WYBRANYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

21 WYKŁADY ZAINTERESOWAŁY KAŻDEGO

22 Prezentacja projektu

23 PREZENTACJA PROJEKTU, A PO NIEJ WSZYSCY ZAJADALI PYSZNE JABŁKA

24 Pani Anna Wysocka udzielała porad żywieniowych NIEKTÓRZY KORZYSTALI Z RADY DIETETYKA PIERWSZY RAZ W ŻYCIU

25 Promowaliśmy ruch i liczyliśmy spalone kalorie

26 POKAZ DLA RODZICÓW

27 Były ulotki, dobre rady żywieniowe i smaczne jabłka

28 DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ

29 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie


Pobierz ppt "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"

Podobne prezentacje


Reklamy Google