Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"— Zapis prezentacji:

1 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie

2 DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum w Sławęcinie ID grupy: 96/14_MP_G1 Kompetencja: matematyczno - przyrodnicza Temat projektowy: Czy wiesz, co jesz Semestr/rok szkolny: semestr V rok szkolny 2011/2012

3 CZY WIESZ, CO JESZ? Przez udział w projekcie osiągnęliśmy jego główny cel: Kształciliśmy umiejętności zdrowego stylu życia związanych z zasadami prawidłowego odżywiania się.

4 Rozwijaliśmy wiedzę na temat układu pokarmowego człowieka i zasad prawidłowego odżywiania się. Kształciliśmy umiejętności: - przeprowadzania i opracowywania ankiet, - wyrabianie umiejętności obliczania kaloryczności poszczególnych posiłków, - konstruowania jadłospisu, - podejmowania i organizowania działań służących propagowaniu sposobów zdrowego i właściwego odżywiania się. Wyrabialiśmy w sobie i innych nawyki: prawidłowego odżywiania się, sprawdzania przed zakupem składu chemicznego nabywanego artykułu spożywczego. Propagowaliśmy zdrowy styl życia.

5 Na zajęciach projektowych poszerzaliśmy swoją wiedzę na temat Odżywiania. Zajęcia przebiegały sprawnie i z humorem.

6 Obejrzeliśmy prezentacje multimedialne dotyczące m.in.: roli żywności i zawartych w niej składników pokarmowych, białek, węglowodanów, tłuszczów, wody, jakie produkty spożywcze są źródłem omawianych substancji odżywczych. Wiemy, na jakie funkcje organizmu wpływają poszczególne substancje odżywcze, jakie są zalety błonnika, podział tłuszczów, rodzaje produktów, zawartość wody w organizmie człowieka, zdrowie w mikro i makro skali. Uświadomiliśmy sobie jak ważne jest prawidłowe zestawianie produktów w pełnowartościowe potrawy i posiłki oraz łączenie różnych produktów. Rozwiązywaliśmy krzyżówki związane z jedzeniem. Szukaliśmy skojarzeń związanych ze wspólnym spożywaniem posiłków.

7 Zapoznaliśmy się z rolą, źródłem, funkcjami witamin i składników mineralnych, zebraliśmy informacje o skutkach niedoborów omawianych składników pokarmowych, podziałem witamin. Poznaliśmy 10 zasad racjonalnego żywienia. Skojarzenia, najważniejsze hasła z zajęć umieściliśmy w opracowanych mapach myśli, które zatytułowaliśmy: Mieć piękne włosy, paznokcie i skórę, Stop trądzikowi, Być mądrym, mieć lepszą pamięć i osiągać lepsze wyniki w nauce, Być sprawnym i wysportowanym.

8 Zapoznaliśmy się z zasadami tworzenia ankiety (pytania otwarte, zamknięte itp.). Przygotowaliśmy ankietę dotyczącą codziennego odżywania się gimnazjalistów Czy wiesz co jesz?. Przeprowadziliśmy ankietę Czy wiesz co jesz?.wśród naszych koleżanek i kolegów z naszej szkoły Zsumowaliśmy wyniki ankiety, które dane z ankiety następnie opracowaliśmy

9 Podczas zajęć uświadomiliśmy sobie, dlaczego należy zwracać uwagę na informacje, które znajdują się na opakowaniu produktu spożywczego. Wiemy czym się różni jogurt o smaku brzoskwiniowym od jogurtu brzoskwiniowego. Wiemy o sztuczkach producentów np. deser czekoladowy bez czekolady czy sok z malin bez malin. Informacja na opakowaniu nierzadko wprowadza w błąd, ale przeczytanie etykiety może z niego szybko wyprowadzić. Zapoznaliśmy się z produktami spożywczymi, które korzystnie wpływają na urodę, sprawny umysł, sprawność fizyczną. Wiemy jaka jest skala problemu marnowania żywności oraz jakie są sposoby jej przeciwdziałania. Ciekawe informacje z zajęć umieściliśmy na gazetce ściennej pt. Czy wiesz co jesz? w gablocie na korytarzu szkolnym.

10 Zorganizowaliśmy warsztaty plastyczne, którego tematem przewodnim było Jajo. Do wykonania prac użyliśmy m.in. kolorowych kartek, krepy, pisaków, pasteli, farb. Podczas zajęć odkrytych zostało wiele talentów. Pomysłowe jaja bardzo nam się spodobały. Wyróżniliśmy prace, które miały odniesienie do jedzenia. Wykonaliśmy plakat przedstawiający budowę jaja.

11 Zorganizowaliśmy zajęcia dla uczniów kl. VI, okolicznych szkół podstawowych, którzy gościli u nas w ramach Drzwi otartych. Zaznajomiliśmy ich z projektem Rozwój przez kompetencje, który realizujemy już od 3 lat. Przedstawiliśmy prezentację, za którą w poprzednim semestrze otrzymaliśmy najwyższą ocenę. Opowiedzieliśmy o projekcie, który realizujemy obecnie. Wykorzystaliśmy kilka ćwiczeń i o dziwo, uczniowie z podstawówki wiele informacji zapamiętali, o których im mówiliśmy wcześniej. Pochwaliliśmy się sprzętem, jaki otrzymaliśmy w ramach projektu. Zapoznaliśmy naszych młodszych kolegów z obsługą tablicy interaktywnej, przy której wykonali różne ćwiczenia.

12 Podstawowe informacje dotyczące naszego tematu przedstawiliśmy w formie plakatów: - Piramida zdrowego żywienia, - 7 x U - Uczę się ze smakiem, - Ile mogę zjeść?, - Źródła witamin, - TOP 10 najczęściej marnowanych produktów żywnościowych, - Marnując żywność zanieczyszczamy środowisko, - Dietetyczne wskazówki, - Zawartość wody w organizmie, - Podział witamin, - Podział składników mineralnych, - Zakupy na szóstkę, - Aktywność fizyczna to podstawa, - 6 zasad jak czytać etykiety.

13 Obliczaliśmy indeks masy ciała oraz analizowaliśmy konsekwencje zdrowotne niewłaściwego odżywiania się.

14 W czasie zajęć zagraliśmy w grę symulacyjną pt. Jagodowe pole Próbowaliśmy odpowiedzieć na pytanie: W jaki sposób gospodarować dostępnymi zasobami, aby wszystkim żyło się słodko? Przekonaliśmy się co jest ważne w planowaniu strategicznym i skutecznym konkurowaniu, jak ważna jest współpraca, jak się przedstawia ta sytuacja, gdy przyjmiemy punkt widzenia tylko jednej grupy, a jak się zmienia ogląd sytuacji, gdy przyjmiemy punkt widzenia ogółu? Jak przestawić myślenie krótkoterminowe na długoterminowe? Zastanawialiśmy się kim byliśmy - jakie role odgrywaliśmy w poszczególnych rundach gry: kto był np.: free riderem – osobą, która wykorzystuje zasoby bez myślenia o sytuacji innych, a nawet jest skłonna do stosowania podstępów, altruistą, indywidualistą, kto kooperował. Co by należało zrobić byśmy zarabiali jak najwięcej? Jak uzyskać sytuację, w której nikt nie przegrywa? Jak można spełniać swoje potrzeby w sposób zrównoważony?

15 Być mądrym, mieć lepszą pamięć i osiągać lepsze wyniki w nauce: więcej produktów pełnoziarnistych (ciemne pieczywo, grube kasze) więcej orzeszków: ziemne, laskowe, włoskie więcej morskich ryby – NNKT oraz jod, którego niedobór wywołuje kretynizm więcej chudego mięsa i wędlin, należy unikać tłustych więcej owoców i warzyw więcej ćwiczeń fizycznych (poprawiają krążenie krwi, dostarczają tlenu do komórek mózgu) więcej ćwiczeń umysłowych (lepsze przekazywanie informacji do mózgu) więcej snu – najlepiej 8-10 godzin na dobę (w czasie snu tworzą się owe połączenia między komórkami nerwowymi, dzięki temu informacje z całego dnia zapisują się w pamięci długoterminowej)

16 Być sprawnym i wysportowanym: więcej ćwiczeń fizycznych więcej pełnowartościowego białka (do budowy mięśni) więcej witamin, szczególnie z grupy B (do funkcjonowania układu mięśniowego i przewodnictwa nerwowego) więcej składników mineralnych np. magnezu (funkcjonowanie mięśni), wapnia (dla mocnych kości) więcej posiłków, ale w mniejszych porcjach więcej płynów, najlepiej w postaci wód mineralnych z dodatkiem elektrolitów (w przypadku intensywnych ćwiczeń)

17 Mieć piękne włosy, paznokcie i skórę: więcej witamin, szczególnie z grupy B, także witaminy A (należy pić codziennie szklankę soku z marchwi przed wakacjami. Dzięki Beta Karotenowi zawartemu w marchwi szybciej i bezpieczniej uzyskamy opaleniznę. Będzie ona też trwalsza ), witaminy E i C walczącej z wolnymi rodnikami szkodzącymi skórze (dodatkowo witamina C zapobiega pękaniu drobnych naczynek krwionośnych) - owoce i warzyw, zbożowe, orzechy więcej składników mineralnych np. żelaza więcej białka pełnowartościowego - chude mięsa, drób, ryby i przetwory mleczne mniej śmieciowego jedzenia – mniej tłuszczu, cukrów prostych zakaz używek (mniej toksyn) więcej błonnika (regularnie oczyszcza organizm z toksyn) - razowe pieczywa, mąki, grube kasze, suche strączkowe, warzywa i owoce więcej wody (odpowiednie nawodnienie) więcej ruchu, a mniej stresu

18 Stop trądzikowi więcej błonnika (regularnie oczyszcza organizm z toksyn) - razowe pieczywa, mąki, grube kasze, suche strączkowe, warzywa i owoce więcej witaminy np. C (przyspiesza gojenie ran i wyprysków skórnych) - owoce i warzywa, witaminy z grupy B oraz witamina A – przyspiesza regenerację naskórka, pomagają zachować w dobrej kondycji skórę i jej przydatki mniej tłuszczu, szczególnie zwierzęcego i cukrów prostych - mniej fast foodów, słodyczy (zdrowsza skóra, pozbawiona zaskórników, bez mikrouszkodzeń, w których mogą się rozwijać bakterie trądzikotwórcze) mniej sodu, a zatem soli i produktów w nią obfitujących (brak nadciśnienia, opuchniętych nóg i nadmiernego pocenia, co nasila nacieki na skórze) więcej wody (odpowiednie nawodnienie) więcej NNKT z rodziny omega -3 (sprzyjają właściwej budowie skóry, nadając jej gładkość, tłuszcz rybi ogranicza łojotok) - morskie ryby stop nałogom (są źródłem toksyn, szybciej wywołują starzenie się skóry, zmiany zapalne i inne problemy) więcej ruchu panie brzuchu (sposób na rozładowanie napięć i stresu, aktywność to wytwarzanie hormonów szczęścia, które dają nam łagodniejsze rysy, lepsze ukrwienia, a tym samym odżywienie skóry

19

20 Plakaty Wspólnie całą grupą wykonaliśmy plakat dotyczący Zdrowego odżywiania itp.

21

22

23

24 Przykładowy jadłospis dla nastolatka na jeden dzień Śniadanie 2 śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja Np. kanapka z szynką i pomidorem, jogurt truskawkowy (ok 300 kcal ) lub Np. płatki z mlekiem (ok. 200 kcal ) Np. kanapka z żółtym serem( ok 200 kcal ) lub Np. banan ( ok.90 kcal ) Np. zupa jarzynowa, sałatka z kapusty, duszone mięso, ziemniaki lub ryż, sok jabłkowy ( ok. 600 kcal ) lub np. spaghetti, sok pomarańczowy ( ok. 600 kcal ) lub np. zupa grzybowa z kluskami, miska bigosu, sok z czarnej porzeczki ( ok. 500 kcal ) Np. budyń ( ok. 200 kcal ) lub Np. baton np. Grzesiek (ok. 200kcal ) Np. jajecznica, chleb, kakao( ok 350 kcal ) lub Np..serek Danio ( ok. 160 kcal )

25 My już wiemy co to… DODATKI DO ŻYWNOŚCI

26 SYMBO L NAZWA GDZIE SPOTYKAMY E104żółcień chinolinowaniektóre wyroby cukiernicze E124róż koszenilinowacukierki pudrowe E 102tartrazynanapoje w proszku, esencje owocowe, musztarda E 122azorubina, chromotropdżemy i marmolady wiśniowe, budynie, lody, polewy E benzoesanym.in. napoje gazowane, marynaty, konserwy E 951Aspartamdesery, napoje, gumy, sosy E 127erytrozyna / tetrajodofluoresceina wiśnie koktailowe, owoce kandyzowane ! NIEBEZPIECZNY ! ZABRONIONY W POLSCE ! ! ! ! ! ! SZKODLIWY W DUŻYCH ILOŚCIACH ! !!

27 ASPARTAM To połączenie dwóch aminokwasów i metanolu. Początkowo uważano go za doskonały sztuczny słodzik, ale z czasem uznano, że systematyczne jego spożywanie w długim okresie czasu może powodować raka lub problemy neurologiczne, takie jak zawroty głowy i halucynacje. Stąd szczególnie małe dzieci i ludzie starsi, nie powinni spożywać żywności i napojów słodzonych aspartamem.

28 ŻÓŁCIEŃ CHINOLINOWA Znajduje się w:

29 Substancja, a dokładniej aminokwas występujący naturalnie w przyrodzie, o właściwościach wzmacniających smak i zapach. Jest to zarówno jego wada i zaleta, gdyż faktycznie poprawia smak, ale tym samym umożliwia producentom żywności zmniejszenie ilość naturalnych składników w wytwarzanych produktach. Dodatkowo badania wykazały, że niektóre osoby są wrażliwe na duże ilości glutaminianu. Powoduje on m.in. ból głowy, nudności czy osłabienie. Glutaminianu sodu

30 Ciekawostki

31 Piramida zdrowego odżywiania

32 W zdrowym ciele, zdrowy duch! Ćwicz! Odżywiaj się zdrowo! A będziesz wielki!!

33 Na co powinniśmy zwracać uwagę kupując produkty spożywcze ? Na co powinniśmy zwracać uwagę kupując produkty spożywcze ? datę minimalnej trwałości produktu lub termin przydatności do spożycia co to za produkt "napój" czy "sok" a może "nektar", gdyż mają one zupełnie inny skład, charakterystykę i trwałość 1

34 Co jest dla nas szkodliwe w produktach spożywczych? Co jest dla nas szkodliwe w produktach spożywczych? 2 Benzen Naftalen

35 Ile posiłków powinniśmy jeść dziennie? 3 Powszechnie uważa się, że należy jeść przynajmniej trzy posiłki dziennie, a nawet więcej, czyli: I śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolację

36 Jakie jest zapotrzebowanie kaloryczne u dzieci, osób dorosłych? 4 Dorosły organizm potrzebuje 2500 kalorii Maluch do 3 mies. 120kalorii Dziecko od 4 do 6 mies. – od 100 do 110 kalorii Dziecko od 7 do 9 miesięcy – od 90 do 100 kalorii Dziecko od 10 do 12 miesięcy – od 80 do 90 kalorii

37 Dziękujemy za uwagę!

38 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie


Pobierz ppt "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"

Podobne prezentacje


Reklamy Google