Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

E rleben – G estalten – S tärken Eugen-Grimminger-Schule Crailsheim Kelner/ka Hotelarz Kucharz Kucharka Handlowiec hotelowy Specjalista gastronomii systemowej.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "E rleben – G estalten – S tärken Eugen-Grimminger-Schule Crailsheim Kelner/ka Hotelarz Kucharz Kucharka Handlowiec hotelowy Specjalista gastronomii systemowej."— Zapis prezentacji:

1 E rleben – G estalten – S tärken Eugen-Grimminger-Schule Crailsheim Kelner/ka Hotelarz Kucharz Kucharka Handlowiec hotelowy Specjalista gastronomii systemowej Specjalista obsługi gości

2 E rleben – G estalten – S tärken Eugen-Grimminger-Schule Crailsheim Przemysł usługowy w Niemczech Stan 2011 Zakłady gastronomiczne: około Obroty w przemyśle us ł ugowym: 65,3 milliardów euro Zatrudnieni w przemyśle us ł ugowym: ok Przygotowujący się do zawodu w us ł ugach: ok To 8 % wszystkich czeladniczych miejsc pracy.

3 E rleben – G estalten – S tärken Eugen-Grimminger-Schule Crailsheim Kucharz / Kucharka Warunki wstępne Świadectwo ukończenia gimnazjum Wymagania zręczność manualna pomysłowość umiejętność pracy w zespole dobra kondycja fizyczna

4 E rleben – G estalten – S tärken Eugen-Grimminger-Schule Crailsheim Szkolenie w systemie dualnym Zakład pracy przygotowujący do zawodu Czas trwania nauki: 3 lata Odpowiedzialny za przekazanie wiedzy i umiejetnosci przez Izbę Handlową programem nauki zawodu Szkoła Czas trwania nauki: 12 tygodni w roku Odpowiedzialny za przekazanie wiedzy i umiejętności zgodnie z planem nauczania ministerstwa oświaty

5 E rleben – G estalten – S tärken Eugen-Grimminger-Schule Crailsheim Zakres nauczania w czasie nauki zawodu Szkolenie zawodowe, prawo pracy, wynagrodzenia Umowy o prace, dalsze szkolenia,… Struktura i organizacja zakładu pracy przygotowującego do zawodu Usługi, zakup, produkcja,…. Bezpieczeństwo i higiena pracy Unikanie wypadków, zasady postępowania podczas wypadków, ochrona przeciwpożarowa,… Ochrona środowiska Źródła zanieczyszczeń środowiska, ograniczenie odpadków,…

6 E rleben – G estalten – S tärken Eugen-Grimminger-Schule Crailsheim Ochrona środowiska w kuchni ochrona zasobów naturalnych Ograniczenie ilości odpadków poprzez np. unikanie opakowanych produktów porcjowanych Nabywanie produktów regionalnych a przez to: krótkie drogi transportu i redukcja emisji CO 2 Ukierunkowany zakup produktów. Takie postępowanie przyczynia sie do zmniejszenia nadprodukcji środków żywnościowych

7 E rleben – G estalten – S tärken Eugen-Grimminger-Schule Crailsheim Wydajność energetyczna w kuchni Oszczędzanie energii przez np. energooszczędne oświetlenie, dodatkowe wykorzystywanie ciepła w piecach kuchennych i piekarskich, rezygnacja z urządzen elektrycznych takich jak elektryczny młynek do pieprzu Wybór właściwych nośników energii z regeneratywnych źródeł energii Rezygnacja z gazu ziemnego jako paliwa kopalnego Preferowanie nowych technik jak np. kuchnie indukcyjne

8 E rleben – G estalten – S tärken Eugen-Grimminger-Schule Crailsheim Egzamin Szkoła zawodowa Egzaminy pisemne z przedmiotów ekonomika technologia jezyk niemiecki przysposobienie do życia w społeczeństwie gospodarka towarami (z elementami matematyki zawodowej) Pozyskanie listu czeladniczego Izba Handlowa Egzamin praktyczny Przygotowanie propozycji menu w odniesieniu do okreslonego koszyka z produktami Opracowanie planu pracy Przeprowadzenie rozmowy gastronomicznej Przygotowanie trzydaniowego menu dla 4-6 osób

9 E rleben – G estalten – S tärken Eugen-Grimminger-Schule Crailsheim Dalsze kształcenie Udział w kursach dla mistrzów kuchennych i managerów hotelowych w ośrodkach kształcenia i hotelowych szkołach zawodowych Egzaminy Izby Handlowej Po zdanym egzaminie mistrzowskim osiąga się automatycznie świadectwo dojrzałości uprawniajace do studiowania w wyższej szkole zawodowej

10 E rleben – G estalten – S tärken Eugen-Grimminger-Schule Crailsheim Świat przemysłu usługowego otwarty na świat bliski ludziom pomysłowy zorientowany na przyszłość innowacyjny urozmaicony


Pobierz ppt "E rleben – G estalten – S tärken Eugen-Grimminger-Schule Crailsheim Kelner/ka Hotelarz Kucharz Kucharka Handlowiec hotelowy Specjalista gastronomii systemowej."

Podobne prezentacje


Reklamy Google