Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Klub nauczyciela przedmiotów gastronomicznych 03.03.2009.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Klub nauczyciela przedmiotów gastronomicznych 03.03.2009."— Zapis prezentacji:

1 Klub nauczyciela przedmiotów gastronomicznych 03.03.2009

2 Cel Wspólne rozwiązywanie różnych problemów organizacyjnych i dydaktycznych, stojących przed nauczycielami przedmiotów gastronomicznych. Wspólne rozwiązywanie różnych problemów organizacyjnych i dydaktycznych, stojących przed nauczycielami przedmiotów gastronomicznych. Wymiana doświadczeń zawodowych i dydaktycznych. Wymiana doświadczeń zawodowych i dydaktycznych. Formy wspierania nauczycieli w pracy dydaktycznej. Formy wspierania nauczycieli w pracy dydaktycznej. Podnoszenie jakości i efektywności kształcenia zawodowego. Podnoszenie jakości i efektywności kształcenia zawodowego.

3 Zadania Opracowywanie metod i planów nauczania.Opracowywanie metod i planów nauczania. Pozyskiwanie sponsorów.Pozyskiwanie sponsorów. Dialog z pracodawcami.Dialog z pracodawcami. Wakacyjna Szkoła Gotowania.Wakacyjna Szkoła Gotowania. Konkursy gastronomiczne: teoretyczne, praktyczne, olimpiady.Konkursy gastronomiczne: teoretyczne, praktyczne, olimpiady. Dialog z organizacjami gastronomicznymi.Dialog z organizacjami gastronomicznymi. Propagowanie zasad zdrowego żywienia.Propagowanie zasad zdrowego żywienia. Organizacja szkoleń dla nauczycieli.Organizacja szkoleń dla nauczycieli.

4 Opracowywanie metod i planów nauczania Metody i techniki nauczania.Metody i techniki nauczania. Rozwiązywanie problemów: Jak uczyć by nauczyć? Jak zrealizować podstawę programową teoretycznie i praktycznie?Rozwiązywanie problemów: Jak uczyć by nauczyć? Jak zrealizować podstawę programową teoretycznie i praktycznie? Różne metody prowadzenia zajęć dodatkowych, warsztatów, kół zainteresowań itp.Różne metody prowadzenia zajęć dodatkowych, warsztatów, kół zainteresowań itp. Praktyka zawodowa jej plan i tematyka.Praktyka zawodowa jej plan i tematyka.

5 Pozyskiwanie sponsorów Pozyskiwanie sponsorów do kosztownego procesu kształcenia.Pozyskiwanie sponsorów do kosztownego procesu kształcenia. Wskazanie firmom branż żywnościowych korzyści płynących z wykorzystania, w toku nauki, ich produktów.Wskazanie firmom branż żywnościowych korzyści płynących z wykorzystania, w toku nauki, ich produktów. Pozyskiwanie sponsorów do przeprowadzania szkoleń dla uczniów.Pozyskiwanie sponsorów do przeprowadzania szkoleń dla uczniów. Pozyskiwanie sponsorów do przeprowadzania szkoleń dla nauczycieli.Pozyskiwanie sponsorów do przeprowadzania szkoleń dla nauczycieli.

6 Dialog z pracodawcami Jak uczyć by odpowiedzieć na oczekiwania pracodawców?Jak uczyć by odpowiedzieć na oczekiwania pracodawców? Spotkania z pracodawcami oraz ich wizja absolwenta szkoły gastronomicznej.Spotkania z pracodawcami oraz ich wizja absolwenta szkoły gastronomicznej. Diagnoza różnic pomiędzy sylwetką absolwenta zawodów gastronomicznych, a oczekiwaniami pracodawcy rynku lokalnego i krajowegoDiagnoza różnic pomiędzy sylwetką absolwenta zawodów gastronomicznych, a oczekiwaniami pracodawcy rynku lokalnego i krajowego Włączenie pracodawców w proces kształcenia.Włączenie pracodawców w proces kształcenia. Praktyka zawodowa jej zadania i cel.Praktyka zawodowa jej zadania i cel.

7 Wakacyjna Szkoła Gotowania Integracja młodzieży szkół województwa śląskiego.Integracja młodzieży szkół województwa śląskiego. Propagowanie zasad zdrowego żywienia.Propagowanie zasad zdrowego żywienia. Wykłady i szkolenia dotyczące sztuki kulinarnej.Wykłady i szkolenia dotyczące sztuki kulinarnej. Spotkania z ludźmi świata gastronomii, osobami z przemysłu żywnościowego.Spotkania z ludźmi świata gastronomii, osobami z przemysłu żywnościowego.

8 Konkursy gastronomiczne: teoretyczne, praktyczne, olimpiady Ustalenie jasnych kryteriów opartych na wiedzy nauce i praktyce, do których będą dążyć młodzi adepci sztuki kulinarnej.Ustalenie jasnych kryteriów opartych na wiedzy nauce i praktyce, do których będą dążyć młodzi adepci sztuki kulinarnej. Podniesienie rangi konkursów gastronomicznych.Podniesienie rangi konkursów gastronomicznych. Zwiększenie teoretycznych konkursów gastronomicznych. Zwiększenie teoretycznych konkursów gastronomicznych.

9 Dialog z organizacjami gastronomicznymi Podjecie współpracy z Klubem Szefów Kuchni.Podjecie współpracy z Klubem Szefów Kuchni. Podjecie współpracy ze Śląską Grupą Kulinarną.Podjecie współpracy ze Śląską Grupą Kulinarną. Podjecie współpracy z firmami szkolącymi w zawodach gastronomicznych.Podjecie współpracy z firmami szkolącymi w zawodach gastronomicznych.

10 Propagowanie zasad zdrowego żywienia Sympozja, wykłady dla młodzieży, rodziców.Sympozja, wykłady dla młodzieży, rodziców. Międzyszkolne konkursy dotyczące zasad zdrowego żywienia: teoretyczne i praktyczne.Międzyszkolne konkursy dotyczące zasad zdrowego żywienia: teoretyczne i praktyczne.

11 Pozyskiwanie szkoleń dla nauczycieli Szkolenia zawodowe dla nauczycieli np. baristy, barmana, carvingu.Szkolenia zawodowe dla nauczycieli np. baristy, barmana, carvingu. Szkolenia praktyczne dotyczące gastronomii.Szkolenia praktyczne dotyczące gastronomii. Szkolenia dotyczące metod i technik nauczania.Szkolenia dotyczące metod i technik nauczania. Kursy, szkolenia metodyczne.Kursy, szkolenia metodyczne.


Pobierz ppt "Klub nauczyciela przedmiotów gastronomicznych 03.03.2009."

Podobne prezentacje


Reklamy Google